În fiecare an, modelul Ultra al seriei Galaxy S primește toată atenția, în timp ce modelele „standard” și Plus rămân cumva ignorate. și cred că de vină este cumva și Samsung, care nu prea își dă interesul să aducă noutăți foarte mari pe aceste dispozitive. De exemplu, noile Galaxy S25 și S25+ arată, se comportă și se simt la fel ca niște telefoane lansate în urmă cu mai bine de doi-trei ani. Mai însă nevoie de astfel de lansări anuale, dacă progresul este atât de mic?
Galaxy S25 și S25+, aproape identice cu variantele S24 de anul trecut
Din punctul meu de vedere, Galaxy S25 și S25+ sunt același telefon, în dimensiuni diferite, în timp ce Ultra include destul de multe diferențe încât să poată fi analizat separat. Din păcate, nu prea am ce să zic despre ele în materie de design și capabilități, întrucât forma și construcția acestora modele nu s-a mai schimbat de vreo trei generații. Dacă pui un S25 lângă un S23, sunt slabe șanse să îți poți da seama rapid care e care.





Acest albastru închis și verdele pastelat, ambele culori noi, dau de gol faptul că sunt modelele din 2025, iar ce care sunt foarte atenți pot observa că sistemul de camere vine cu inele mai pronunțate în jurul obiectivelor, ceva ce am văzut și pe S25 Ultra. Dintre cele două, mie îmi place mai mult modelul Plus, în principal pentru că are un ecran mai mare de rezoluție mai înaltă, mai bine potrivit pentru consum multimedia. Performanța ecranelor pe toate variantele S25 este similară cu ceea ce am întâlnit pe Ultra, adică 2.600 niți luminozitate și culori excelente (odată ce alegi profilul natural). Din păcate, sticla Armor 2 cu reflexii reduse nu se regăsește și aici.
Noile telefoane sunt foarte performante, dar bateria și încărcarea rămân la fel
Chiar dacă prefer modelul mai mare, nici S25-ul nu îmi displace complet. De altfel, este impresionant că un telefon atât de mic și ușor poate găzdui la interior atât de multă performanță. Câtă performanță? Cam cât S25 Ultra. Nu sunt mari diferențe între cele trei dispozitive în testele sintetice.










Observ că S25-ul standard în anumite situații atinge cu scoruri cam cu 10% mai slabe, probabil din cauză că are un sistem de răcire mai mic pentru același Snapdragon 8 Elite, însă niciunul nu va câștiga premii de performanță înaltă sau de stabilitate în sarcini de lungă durată. Performanța este limitată cam pe la 40% în testele 3DMark… ceea ce era de așteptat după ce am văzut ceva similar și pe S25 Ultra.




Deși ar fi fost un an bun pentru un upgrade de baterie, n-a fost să fie. Cu baterii de 4.000, respectiv 4.900 mAh, cele două telefoane S25 pot oferi între o zi și o zi și jumătate de autonomie, cu avantaj pentru modelul Plus. Problema este că S25-ul mic se încarcă la doar 25W, deci cam la jumătate față de S25+ și Ultra, care ating uneori 45W. Aceste valori sunt competitive doar cu iPhone, dar alternativele chinezești din aceeași zonă de preț se încarcă de 2-3 ori mai rapid.
Suportul software și AI, cele mai mare avantaje ale seriei S25
Samsung se laudă cu funcțiile AI de pe noile modele, care sunt disponibile integral și pe aceste variante mai ieftine ale seriei S25. Eu mi-am exprimat deja părerea despre ele în review-ul S25 Ultra. Da, combinația de Galaxy AI și Google Gemini reprezintă acum cea mai bună soluție din piața de mobil la acest capitol, dar trebuie să le și găsești utile.

Măcar asta asigură că ambele telefoane vin standard cu 12 GB memorie RAM, necesari pentru capabilitățile AI. Cred totuși că cel mai mare avantaj al acestor telefoane față de altele din piață este în continuare suportul software pe 7 ani, egalat doar de modelele Pixel.
Camerele nu primesc îmbunătățiri nici anul acesta
Să zicem că în ultimii 2-3 ani, chiar și pe același design general, au mai întâlnit mici upgrade-uri de ecran, baterie și, evident, procesor, dar atunci când vorbim despre camere, Samsung nu a mai modificat nimic încă de la Galaxy S22 pe variantele standard și Plus. Avem exact aceleași camere, cu 50, 12, și 10 megapixeli, cu aceleași focale și aceeași performanță generală. Sigur, procesarea este îmbunătățită, dar nu poți realiza miracole doar prin procesare mai bună pe un hardware atât de învechit.

Astfel, rezultatele rămân în mare parte la fel ca anul trecut. Problema este că alte brand-uri îmbunătățesc puțin câte puțin atât software-ul, cât și hardware-ul, așa că îmbunătățirile, deși mici, se adună totuși. Aici, avem de a face cu un sistem de camere evident bun, dar nu grozav. Iar Samsung insistă să nu aducă nici măcar toate capabilitățile de pe Ultra pe modelele mai ieftine.
Fotografie pe timp de zi






























































De exemplu, nu există modul de focalizare de la apropiere, acel „macro” de pe ultrawide. Nu există filmare 4K la 120 de cadre pe secundă și nici zoom optic mai mare de 3x. Am fost însă plăcut surprins când am văzut că poți înregistra pe SSD extern video și că filmarea poate fi realizată în format Log. Măcar atât să primim și pe variantele mai ieftine.
Fotografie pe timp de noapte




















































Cred că majoritatea celor care vor folosi camerele de pe Galaxy S25 și S25+ nu vor fi dezamăgiți de ele, dar cred totodată că la prețuri similare poți obține telefoane care oferă camere mai moderne, cu capabilități mai avansate.
Este un nou procesor de ajuns pentru un upgrade anual?
Și de fapt aici cred eu că apare problema cu aceste modele. Nu prea există motive pentru a cumpăra Galaxy S25 și S25+ atât timp cât modelele S24 și S24+ sunt în continuare cam la fel de bune la toate capitolele, dar semnificativ mai ieftine după un an pe rafturile magazinelor. Să nu mai zic de variantele S23, care au scăzut în preț și mai mult, și care sunt, în mare parte la fel de capabile. Iar diferențele de performanță, deși considerabile atunci când compari rezultatele în teste, sunt minore în utilizarea zilnică, iar update-urile software vor aduce majoritatea funcțiilor noi, inclusiv AI-ul, și pe variantele mai vechi.

Tocmai de aceea cred că aceste upgrade-uri anuale de procesor nu prea mai au sens. Avem deja telefoane destul de performante, iar noile procesoare nu mai fac o diferență tangibilă între generații. Dacă restul telefonului este în rest identic cu ceea ce am văzut deja de 2-3 ani, cred că putem lansa noi generații la distanțe mai mari de 12 luni. Știu că probabil că există multe considerente financiare pentru care acest lucru nu va fi posibil de realizat, dar treaba mea este doar să testez telefoane și să îmi exprim părerea, nu să fac planuri de business pentru corporații de miliarde de dolari. Într-o lume ideală, am vedea noi modele de telefoane la raft atunci când apare un salt important de performanță și capabilități, nu în fiecare an, indiferent dacă diferențele sunt sau nu tangibile.