Galaxy S25 Ultra review: ce mai înseamnă „upgrade” în era AI?

Galaxy S25 Ultra review: ce mai înseamnă „upgrade” în era AI?

Scris de | 7 februarie, 2025

Nu am niciun dubiu despre faptul că Galaxy S25 Ultra va fi folosit în majoritatea comparațiilor între telefoane pentru următoarele 12 luni. Este flagship-ul celui mai mare producător de telefoane, vine cu o construcție de top și integrează hardware foarte performant. Totuși, mai sunt în 2025 aceste caracteristici de ajuns pentru a pune automat acest telefon pe primul loc? Hai să aflăm împreună dacă cel mai așteptat telefon al începutului de an reușește să fie și cel mai bun.

Noul design al lui Galaxy S25 Ultra rezolvă problemele din trecut

Recunosc că încă din primele leak-uri mi-a plăcut foarte mult design-ul lui Galaxy S25 Ultra, iar acum că îl am în mână, confirm că este tot ceea ce mi-aș dori de la un telefon. Are un design complet plat, nu mai are acele colțuri ascuțite care făceau utilizarea inconfortabilă, este atent asamblat și se simte foarte bine în utilizare. Pare că Samsung rafinat acest design până la ultimul milimetru și cred că anul viitor Samsung nu va aduce prea multe îmbunătățiri la acest capitol. Sincer, nici nu m-ar deranja asta, atât timp cât va adăuga niște culori mai frumoase. Noile S25 Ultra mi se pare că sunt toate livrate în diverse nuanțe de gri. Culoarea testată este numită Titanium Silverblue.

Accesorii în pachet? N-avem. Există un accesoriu, integrat direct în telefon sub forma stylus-ului S-Pen. Recunosc că nu mă interesează absolut deloc acest accesoriu, nu îi găsesc utilitatea și dacă ar fi după mine, aș prefera să dispară. Mai puțin stylus, mai multă baterie, zic eu, și poate că în curând acest lucru se va întâmpla. Samsung a început să elimine funcții de pe stylus, începând cu conectivitatea Bluetooth de pe această generație. Îmi pare rău pentru cei câțiva care chiar îl folosesc, dar în 2025 mi se pare că S-Pen-ul chiar stă acum în calea evoluție seriei Galaxy S.

Este însă de înțeles de ce Samsung nu aplică o folie pe ecran. Acesta este singurul telefon care folosește sticlă Gorilla Armor 2 de la Corning, care estompează semnificativ reflexiile luminii, iar o folie ar scădea din acest avantaj. Sincer, nu văd mare diferență față de sticla Armor 1 de anul trecut de pe S24 Ultra, dar se pare că acest panel nou ar trebui să fie mai rezistent la șocuri. Eu nu m-aș încumeta să scap telefonul de la 2,2m pe ciment, oricât ar susține Samsung și Corning că rezistă.

Experiență audio-video excelentă datorită ecranului cu reflexii reduse și difuzoarelor îmbunătățite

De altfel, ecranul nu s-a schimbat deloc între generații. Colțurile mai puțin rotunjite cresc puțin suprafața activă la 6.9”, dar panelul este în rest identic: rezoluție QHD+, luminozitate la 2.600 nits și refresh rate la 120 Hz. Telefonul este complet utilizabil în soare puternic, iar calitatea imaginilor afișate rămâne excelentă, asta după ce îl configurezi puțin. Simt că îmi cam usuc gura degeaba, dar Samsung continuă an de an să pună un ecran foarte bun, configurat slab la prima pornire cu un profil de culori strident și rezoluție Full HD.

Samsung nu a vorbit despre asta, dar am fost plăcut surprins de difuzoarele telefonului. Nu era nimic în neregulă cu cele de pe S24 Ultra, dar S25 Ultra oferă o calitate puțin mai bună și un volum îmbunătățit. Nu vorbim despre o revoluție în tehnologie audio, dar este un upgrade binevenit și neașteptat.

Snapdragon 8 Elite „for Galaxy” nu se ridică la nivelul așteptărilor

Așa cum era de așteptat, S25 Ultra folosește cel mai performant procesor de telefoane, Snapdragon 8 Elite, într-o versiune specială „for Galaxy”. Cu 12 GB memorie RAM, acesta ar trebui să fie de ajuns pentru orice tip de sarcini AI sau non-AI. Dar curiozitatea mea a fost să văd cu cât este mai puternic față de S24 Ultra.

Se pare că Samsung a făcut niște alegeri ciudate anul acesta, întrucât versiunea Snapdragon 8 Elite „for Galaxy” pare să fie un cip mai puțin puternic decât modelele obișnuite, nu unul cu overclocking. Rezultatele testelor în mai toate benchmark-urile sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale altor telefoane cu Snapdragon 8 Elite sau Dimensity 9400 pe care le-am testat deja în ultimele luni. Din câte îmi dau seama, Samsung a ales un profil de temperatură extrem de conservator, care limitează performanța atunci când atinge 46 de grade. În consecință, telefonul nu se încinge la fel de mult precum alte modele din piață, dar nici nu atinge performanțele lor și nici nu își păstrează la fel de bine performanța în timp. În testele de stres din 3DMark am observat între 35 și 50% stabilitate, în funcție de testul rulat, rezultate sub așteptări, mai ales în condițiile în care Samsung se laudă cu un vapor chamber cu 40% mai mare.

Și, ca să elimin posibilitatea că am avut un telefon cu probleme, am cerut încă un S25 Ultra de la Samsung pentru comparație. Acela a reușit să ofere rezultate puțin mai bune pe alocuri, dar totuși în aceeași zonă generală de performanță precum cel pe care l-am testat inițial. Cam 2,2 milioane de puncte în AnTuTu înseamnă un aport de performanță de 20-25% față de modelul anterior, sub cele 30-40% promise de Samsung. Există și posibilitatea să fi avut „ghinion” de două ori la loteria cipurilor, dar mă îndoiesc. S25 Ultra nu este un campion al benchmark-urilor, ceea ce s-ar putea să îi dezamăgească pe unii.

Totuși, în jocuri reale și în utilizare de zi cu zi, telefonul se comportă excelent. Snapdragon 8 Elite, chiar și fără să atingă puterea sa maximă, tot este un procesor extrem de performant, care nu va dezamăgi. Totuși, trebuie să ținem minte că S25 Ultra NU este un telefon de gaming și că dacă vrei performanță de top și răcire pe măsură pentru jocuri de mobil, ar trebui să te îndrepți către un model dedicat, precum un ROG Phone 9 Pro.

Bateria și viteza de încărcare rămân în urmă

Nu era nimic în neregulă cu Galaxy S24 Ultra la capitolul autonomie, însă între timp am testat niște telefoane cu baterii de 5.800, 6.000, chiar 6.500 mAh, care țin la două zile de utilizare fără emoții, așa că faptul că avem aceeași baterie și cam aceeași performanță la acest capitol este puțin dezamăgitor. Poți atinge 2 zile, dar la o utilizare mai de bază, fără jocuri prea multe sau filmări prea dese. Samsung pare că încă are „sechele” de pe vremea Note7, și refuză să integreze baterii prea mari cu încărcare prea rapidă.  45W este doar OK, dar departe de ceea ce ar trebui să ofere un flagship în 2025.

OneUI 7.0 este un upgrade bun, iar funcțiile AI primesc îmbunătățiri

Deși funcțiile AI sunt principalele „upgrade-uri” de pe S25 Ultra, eu nu voi vorbi foarte mult despre ele în acest review. Motivul principal este faptul că nu le folosesc. Mie, personal, nu îmi sunt utile, cel puțin nu pe telefon. Mi-ar plăcea să am astfel de funcții la fel de bine integrate pe un PC. Mă bucur însă că de la ultimul telefon Samsung testat, a apărut și limba română printre cele cu suport pentru AI. Cea mai mare noutate este anul acesta un asistent mai performant, care poate să acceseze mai multe aplicații simultan și să facă acțiuni în fiecare dintre ele, conform comenzilor date de utilizator. Momentan această funcționalitate nu funcționează decât în engleză, dar se pare că va fi disponibilă și în română după lansarea din magazine a telefoanelor.

Și chiar dacă nu sunt eu mare fan al AI-ului pe telefon, modelele Galaxy S au în continuare cele mai multe și cele mai avansate capabilități AI din piață. Este însă acesta un motiv pentru a cumpăra cel mai nou model, având în vedere că update-ul la OneUI 7 le va AI-ul nou și pe S24 și chiar S23? Nu cred. Noile modele S25 vin și cu Gemini Advanced gratuit pentru 6 luni, care poate fi folosit și pe desktop, dar va trebui să plătești pentru acces după această perioadă. Și Samsung pare că va cere bani din 2026 pentru acces la anumite funcții Galaxy AI, așa că pentru a beneficia de toate funcțiile AI de telefoane Galaxy, de la anul va trebui să plătești nu unul, ci DOUĂ abonamente: unul către Google și unul către Samsung. Mi-e greu să cred că piața este pregătită pentru așa ceva, mai ales pe telefoane pe care dai deja peste 1.000, sau chiar 1.500 de euro.

Aș vrea însă să laud Samsung pentru OneUI 7. Noua interfață arată foarte bine, este foarte rapidă și aduce câteva elemente noi, precum separarea notificărilor și setărilor rapide, în stilul iPhone. Samsung a lăudat mult Now Brief, o nouă zonă pe ecranul de blocare care îți arată diverse informații contextuale pentru momentul zilei. Dimineața îți poate da o prognoză meteo și titlurile importante din presă, ziua îți poate aminti de anumite programări sau evenimente din calendar, iar seara îți poate face un rezumat al activității înregistrate de ceas sau inel. Sunt lucruri interesante, dar mi se pare că trebuie să fii adânc înrădăcinat în ecosistemul Samsung pentru a beneficia din plin de această funcție. Pentru mine, care folosesc în fiecare săptămână alt telefon, nu este prea util. Așa cum ne-am obișnuit deja, seria Galaxy S25 va oferi 7 ani de actualizări de sistem și securitate, cel mai longeviv suport din piață, egalat doar de modelele Pixel de la Google.

S25 Ultra stangează pe partea foto, dar aduce îmbunătățiri importante la înregistrare video

În general, camera foto este subiectul principal atunci când vorbim despre telefoane flagship, dar în cazul lui Galaxy S25 Ultra nu mi se pare că am multe de zis la nivelul performanței per-se. Asta pentru că sistemul de camere este aproape identic cu cel de anul trecut. Singură cameră nouă este un ultrawide de 50 megapixeli.

Aș putea caracteriza fotografiile de pe S25 Ultra drept fotografii „de Samsung”, nu foarte diferite față de ceea ce am văzut pe S24 Ultra. Imaginile arată bine, însă nu mi se pare că au un look atrăgător în mod special pe setările implicite. Ba chiar mi se par puțin lipsite de contrast, direcție în care Samsung a pornit încă de anul trecut. Detaliile sunt în general bune pe camera principală și pe zoom-ul 5X, și am poți merge până pe la 30x cu rezultate decente pe timp de zi. Nu încurajez să încercați însă 100x. Noul ultrawide pare că oferă un mic upgrade vizual, dar diferențele se văd cel mai ușor atunci când realizezi fotografii macro. Nu este cel mai bun macro din piață, dar nu este nici slab.

Fotografie pe timp de zi (0.6x, 1x, 2x, 3x, 5x, 10x)

Am observat însă o tentă de a supraexpune atunci când sunt prezente umbre în imagine. Cadrele nu ies tocmai arse, ci doar mai luminoase decât era scena de fapt. Cred că se pot face ajustări printr-un update de software la acest capitol. Modul portret era deja destul de bun, așa că nu mă așteptam la decupaje slabe. Rezultatele sunt foarte bune, iar tonurile de piele pare că sunt ceva mai realist redate pe timp de zi, Samsung vorbind despre optimizări speciale la acest capitol pe S25. Pe timp de noapte însă, pielea tot gălbuie iese.

Selfie, macro, portret, zoom

De altfel, modul nocturn nu pare că a primit mari upgrade-uri la nivel de procesare. Imaginile sunt bune și detaliate, în general, dar am văzut deja telefoane care întrec Samsung la acest capitol, în special pe camerele secundare. Apreciez că Samsung folosește acum mai des camerele cu zoom pe modul nocturn, dar tot nu face asta exclusiv, deci mai pot apărea situații când vedem doar un zoom digital de pe camera principală.

Fotografie pe timp de noapte (0.6x, 1x, 2x, 3x, 5x, 10x)

Există și câteva upgrade-uri la nivelul filmării pe care le apreciez și care apropie S25 Ultra de modelele iPhone la nivel de capabilități, dar și calitate. În primul rând, aplicația de cameră are acum câteva funcții noi, în special în modul Pro Video. Cel mai mare upgrade este că poți filma în format LOG, ceea ce permite colorizare avansată în post producție. Din păcate nu există un LUT oficial de la Samsung, dar poți trage de culori, expunere și contrast destul de mult pentru rezultate finale mai bune decât ceea ce oferă filmarea standard pe profilul de culori standard.

Apoi, există funcții precum false color sau zebra, care te pot ajuta să expui corect imaginea, integrate direct în aplicația principală. Ba chiar există și opțiunea de a activa un mod de bitrate mai înalt pentru codecul H.265 de 100 mgabiți pe secundă, care oferă o calitate mai bună a filmărilor. Dacă filmările la bitrate mare ți se pare că ocupă prea mult pațiu, poți înregistra inclusiv pe stocare externă prin USB-C, o funcție pe care o văd pentru prima dată pe Android, după ce am văzut-o inițial pe iPhone 15 Pro. S25 Ultra nu vine însă cu suport pentru un codec mai „profesional”, precum ProRes, dar filmarea LOG și restul de opțiuni sunt un început bun pentru a crește calitatea filmărilor direct în aplicația standard de cameră.

Apreciez eforturile companiei, dar în ciuda acestora, clipurile înregistrate cu S25 Ultra, deși mai calitative decât pe alte telefoane cu Android, tot nu reușesc să fie „cele mai bune”, în umila mea opinie. Am fost impresionat de stabilizarea foarte bună pe timp de zi, dar la fel ca în cazul fotografiilor, imaginile sunt supraexpuse. Mi-a plăcut și filmarea cu camera frontală pe timp de zi, care oferă o calitate bună, iar modul video portret arată foarte bine și oferă un decupaj eficient. Din păcate, stabilizarea nu este la fel de eficientă pe timp de noapte și sunt ușor de observat vibrațiile la orice tip de mișcare. Pentru filmări noaptea cu S25 Ultra, recomand să stați pe loc. Imaginea nu este tocmai rea în aceste condiții. (există mostre în versiuea video a review-ului)

Per total, camerele de pe Galaxy S25 Ultra sunt bune, dar nu cele mai bune, așa cum nici cele de pe S24 Ultra nu erau cele mai bune la momentul lansării. Ba chiar S25 pare că rămâne un pic în urmă din cauza upgrade-urilor mici la nivel hardware în comparație cu telefoanele recente de la producători chinezi.

Concluzia connect

În concluzie, Galaxy S25 Ultra este cel mai bun telefon și cel mai frumos telefon Samsung pe care l-a lansat. Galaxy S25 Ultra este definiția conceptului de „jack of all trades, master of none”. Face totul bine, chiar foarte bine, dar iese campion absolut la doar câteva dintre ele. Cele trei avantaje reale față de majoritatea telefoanelor din piață sunt S-Pen-ul, unic în piață, inteligența artificială de top, și cel mai bun suport software. Dacă ai nevoie de aceste bonusuri și adaugi peste și categoriile la care nu este tocmai „campion”, s-ar putea ca S25 Ultra să fie telefonul potrivit pentru tine. Acum rămâne și să ți-l permiți, întrucât la un preț de pornire de peste 7.000 lei, acesta este și unul dintre cele mai scumpe telefoane din ultima perioadă. Ca upgrade de la un an la altul sau chiar de la un S23 Ultra, nu prea are sens upgrade-ul, iar cei care vin de la telefoane mai vechi și nu vor să cheltuie așa mult pe un telefon nou, ar putea să se uite după oferte la S24 Ultra, care este din multe puncte de vedere la fel de capabil, dar la un preț mai mic.

Plusuri

  • Design îmbunătățit și materiale de construcție mai rezistente
  • Configurație hardware de top, capabilă să ruleze orice aplicație sau joc la cel mai înalt nivel
  • Suport software pentru 7 ani
  • Cea mai bună implementare AI de pe telefoane de până acum
  • Îmbunătățiri importante la filmare

Minusuri

  • Prea puține îmbunătățiri față de generația anterioară
  • Nu atinge performanțele altor modele cu Snapdragon 8 Elite
  • Singura cameră nouă este pe ultrawide, unde nu sunt mari diferențe
  • Bateria de 5.000 mAh și încărcarea la 45W neschimbate de câțiva ani

Etichete: , , , , , , ,