Oppo Find X8 Pro review: s-a lansat telefonul anului?

Oppo Find X8 Pro review: s-a lansat telefonul anului?

Scris de | 29 noiembrie, 2024

Surprizele de la finalul lui 2024 continuă. Chiar înainte să zicem că punem punct, tragem o linie și ne apucăm să realizăm niște clasamente de final de an, hop, încă un flagship. Oppo pare că a salvat ce-i mai bun pentru final, întrucât Oppo Find X8 Pro pare să fie desertul pentru un an în care am avut parte de lansări de telefoane care mai de care mai bune. Poate că nu arată foarte impresionant la prima vedere, dar vă asigur că merită să acordați puțină atenție lui Find X8 Pro. Hai să vedem împreună de ce acesta ar putea fi telefonul anului 2024.

Find X8 Pro vine cu un design mai „cuminte” decât modelele din ultimii ani de la Oppo

Sunt puțin dezamăgit de faptul că fix anul acesta Oppo a adoptat un design mai „cuminte” pentru flagship-ul său, întrucât variantele Find X6 Pro și X7 Pro care nu s-au lansat în afara chiar ieșeau foarte mult în evidență cu design-uri dual-tone și piele vegană pe spate. Find X8 Pro, în comparație pare să fie doar încă un telefon din sticlă și aluminiu, cu un mare „aragaz” cu patru ochi pe spate. Am mai văzut acest design pe multe alte modele în ultimii ani, ceea ce face acest model să se piardă în mulțime atunci când îl vezi de la distanță.

Dacă te uiți puțin mai atent, vei vedea însă că Oppo a face totuși câteva lucruri diferite. De exemplu, nu a adoptat acel design de iPhone, cu margini complet plate, rama fiind ușor curbată. De asemenea, capacul are un model de marmură sub sticla mată, nu este doar alb simplu. Chiar și modulul de cameră este atent realizat, cu logo-ul producătorului suedez de camere Hasselblad plasat la loc de cinste, în centru.

Oppo se inspiră de la pliabilele sale de anul trecut și scoate blitz-ul în afara modului de cameră, în colț. Find X8 Pro vine cu ceva ce nu oferă niciun alt telefon cu Android: un slider pentru profiluri audio pe laterala din stânga, împrumutat de la OnePlus, dar și o zonă tactilă dedicată funcțiilor camerei, pe partea din dreapta, o soluție foarte similară cu Camera Control de pe iPhone 16.

Find X8 Pro Pare că face de toate, dar nu prea vine cu accesorii în pachet. Am primit la test telefonul alături de un încărcător SuperVOOC de 80W, dar acesta nu este inclus în pachetul standard, ci trebuie cumpărat separat. Singurul accesoriu din pachet este cablul de încărcare. Nu avem husă dar avem o folie pe ecran, așa cum am întâlnit și pe „fratele” său Realme GT7 Pro.

Și că tot a venit vorba despre ecran, cel de pe Find X8 Pro este la rândul său excelent, extrem de similar în capabilități și dimensiuni cu cel de pe Realme. Dacă nu scria în specificații că luminozitatea maximă în HDR de pe Oppo este mai mică, la 4.500 nits, aș fi putut jura că este același. În orice caz, este imposibil să mai găsim ecrane slabe pe telefoane de top, și chiar și pe mid-range-uri, deci nu este deloc surprinzător că avem de a face cu un ecran excelent pentru orice caz de utilizare.

Am remarcat însă o ciudățenie, comparând Realme și Oppo față în față: senzorul de amprentă de pe Realme GT7 Pro este poziționat mai sus și este ultrasonic, o tehnologie mai scumpă și mai performantă, pe când Oppo Find X8 Pro senzorul este foarte jos și este de tip optic. Funcționează foarte bine și acesta, dar nu înțeleg de ce este așa jos, întrucât este destul de inconfortabil de accesat atunci când folosești telefonul cu o singură mână.

Dimensity 9400 este cel mai performant procesor pentru jocuri pe mobil

Deși ai putea spune că cele două modele de la Oppo și Realme sunt „înfrățite”, asemănările se termină mai degrabă la nivelul interfeței, întrucât la interior, au procesoare complet diferite. Find X8 Pro este primul telefon echipat cu noul chipset Dimensity 9400 de la MediaTek pe care îl testăm aici la connect. Noul chipset folosește o configurație mai puțin „ortodoxă”, care nu include niciun nucleu eficient. Avem un nucleu principal Cortex X925 la 3,6 GHz alături de trei nuclee Cortex-X4 la 3,3 GHz, și alte patru nuclee Cortex-A720 la 2,4 GHz de performanță medie. Acestea compun unul dintre cele mai performante procesoare din piață și sunt ajutate de un GPU Immortalis G925 pentru a asigura un aport major de performanță în orice tip de sarcină, fie că este de editare video, gaming sau inteligență artificială.

În testele de performanță, trebuie să recunosc că nu mă așteptam ca acest chipset să întreacă Snapdragon 8 Elite dar… o face. În continuare, soluția Qualcomm este mai performanță în teste CPU, dar în testele GPU, Dimensity 9400 este în general mai performant. Am obținut scoruri mai bune chiar și decât pe ROG Phone 9 Pro cu acest model Oppo, dar doar în testele punctuale. Din păcate, această performanță nu poate fi susținută prea mult. Testele de stres în 3DMark arată că degradarea performanței ajunge între 35 și 45% din total după câteva minute de sarcină continuă.

Din fericire, Find X8 Pro nu este un telefon de gaming, așa că performanța sa susținută în aplicații 3D nu ar trebui să conteze prea mult pentru publicul țintă. Vestea bună este că știm acum că Dimensity 9400 ar putea să ofere performanță mai bună în jocuri decât Snapdragon 8 Elite, deci un telefon de gaming bazat pe procesorul MediaTek cu o răcire serioasă integrată ar putea fi soluția cea mai bună generația aceasta.

Așa cum era de așteptat, în jocurile populare, Find X8 Pro se comportă foarte bine. Ce observ este însă lipsa acelor funcții de upscaling și frame generation pe care le-am întâlnit pe Realme. Aparent acelea sunt bazate pe hardware-ul de la Qualcomm, și nu funcționează pe MediaTek. Se pare însă că și GPU-ul Immortalis are ceva ce Adreno de la Qualcomm nu are: o funcție numită Opacity Micromap, care apare într-un test nou din 3DMark, disponibil doar pe chipset-uri MediaTek. Se pare că această funcție îmbunătățește performanța cu 10% în jocuri care folosesc Ray Tracing. Probabil că va fi mai utilă în viitor decât este acum, când puține jocuri folosesc astfel de efecte.

Mă bucur să raportez că și Oppo Find X8 Pro se alătură telefoanelor cu baterii mari, pe care le tot vedem în ultima vreme. Acesta nu depășește pragul psihologic de 6.000 mAh, dar fiind un telefon așa subțire, orice valoare peste 5.000 este binevenită. Cu o baterie de 5.910 mAh, acesta este un telefon de două zile, ceea ce înseamnă că îl vei încărca mai des. Atunci când ai nevoie să îl alimentezi însă, încărcarea se face rapid, cu până la 80W cu încărcătoarele originale și doar la 55W cu adaptoare Power Delivery. Am primit la test telefonul cu acest adaptor, dar așa cum am zis la început, el nu vine în pachet. De asemenea, telefonul se încarcă wireless la 50W și, de data aceasta chiar am avut la dispoziție un încărcător Oppo original AirVOOC. Raportez însă că se încarcă tot greu și cu cel original. Suspectez că este o incompatibilitate cu încărcătorul de priză, întrucât cel pe care l-am folosit vine cu port USB-C, pe când în cutia încărcătorului wireless este inclus un cablu USB-A.

ColorOS vine cu 5 ani de actualizări și funcții AI

Oppo integrează funcții AI în noul ColorOS 15, dar acestea nu sunt pregătite pentru România. Se pare că poate să înțeleagă texte în română, pentru că rezumarea funcționează atunci când ești în browser, de exemplu, dar rezultatele sunt realizate tot în engleză. Funcții de traducere, compunere sau transcriere nu funcționează însă deloc în română.

Capabilitățile de editare foto sunt tot cele pe care le-am văzut și pe Realme, cu unblur, enhance details și magic eraser. Pot raporta că poate ar fi utile pe un telefon cu o cameră mai slabă, dar la acest capitol, Find X8 Pro chiar nu are nevoie de ajutor. Mi-e greu de crezut că vei avea nevoie de detalii mai bune sau că vei avea fotografii blurate realizate cu camera sa.

Find X8 Pro are cea mai bună cameră a momentului pentru portrete, și nu numai

Asta pentru Find X8 Pro ar putea fi telefonul cu cea mai bună cameră din piață, la acest moment, din anumite puncte de vedere… Ce pot spune încă de la început este că nu cred că hardware-ul folosit este obligatoriu cel responsabil pentru aceste rezultate. Oppo Find X8 Pro nu are nici cei mai mari senzori foto din piață, dar toți sunt de 50 megapixeli, pe toate cele patru camere. Da, avem de a face cu un ultrawide, un wide, și două zoom-uri, unul de 3 și unul care mărește de 6 ori.

Totuși, procesarea AI și culorile calibrate de Hasselblad fac diferența, în special în fotografii de tip portret. Pur și simplu, fețele oamenilor sunt extrem de bine redate, într-o manieră în care nu am reușit să capturez cu niciun alt telefon din piață. Și vestea bună este că nu trebuie să faci ceva special pentru asta. Doar scoți telefonul, lași totul pe auto și vei obține rezultate foarte bune, pe oricare cameră. Ba chiar am fost surprins de cât de bune ies portretele, fie că folosești modul dedicat, sau nu cu camerele cu zoom, oferind o profunzime de câmp extrem de bine realizată. Sigur, atunci când adaugi blur artificial mai pot apărea erori, dar, în general totul arată excelent.

Fotografie pe timp de zi

Și fotografiile frumoase pot fi realizate la orice. Am obținut niște fotografii de stradă extrem de bune, cât și fotografii cu mâncare care erau numai bune de postat direct pe social media. De fapt aici cred că Oppo Find X8 Pro se diferențiază de alte telefoane, imaginile sale ies parcă direct editate, ceea ce nu înseamnă obligatoriu că fotografiile capturează neapărat realitatea, exact așa cum este. Dar atunci când livrezi imagini atât de bune, este greu să zici că ai vrea să fie altfel. Există și mod manual sau RAW pentru pasionații de fotografie, dar eu cred că pe auto oricum nu prea ai cum să dai greș.

M-am lovit însă de câteva limitări ale AI-ului, în special în soare puternic. Am observat că anumite imagini ies cam arse, uneori, dar nu am găsit încă motivul, întrucât alte fotografii pe timp de zi ies expuse corect. Probabil că se vor mai rezolva astfel de probleme din update-uri de soft. Ba chiar telefonul a primit deja unul pe parcursul testării, deci Oppo lucrează la asta.

Fotografie pe timp de noapte

Dintre toate camerele, cele cu ultrawide sunt mai puțin detaliate, și cele mai zgomotoase. De altfel, zoom-ul peste cel optic nu l-aș recomanda, întrucât rezultatele apar ultraprocesate și au un aspect nenatural. Fotografiile la distanța focală „standard” de 1, 3 sau 6x ar trebui să iasă foarte bine ziua, sau chiar și la interior, de fiecare dată.

Modul nocturn este, la rândul său unul performant, dar am observat, la fel ca pe alte telefoane, că majoritatea fotografiilor cu zoom sunt realizate prin crop pe camera principală. Astfel, încurajez doar utilizarea ei pe timp de noapte, dacă nu sunt lumini puternice prin apropiere. Chiar și în lumină slabă, portretele ies bine, și chiar și selfie-urile sunt decente.

Filmarea este la rândul ei bună. Oppo se laudă cu filmare în Dolby Vision, ceva ce am văzut până acum doar pe iPhone, dar nu recomand să faceți astfel de filmări, întrucât vor fi foarte greu de editat dacă nu aveți un software profesional și un monitor HDR pe care să faceți editarea. În format non-HDR filmările de pe Find X8 Pro sunt bune, dar nu încă la nivelul iPhone. Asta pentru că avem de a face cu un senzor principal mai mic, care imediat ce apare umbra începe să introducă zgomot de imagine, ceva accentuat pe timp de noapte. Calitatea nu este slabă, ba chiar este mai bună decât media din piață, dar un senzor mai mare ar fi ajutat mult la acest capitol. Am fost plăcut surprins însă de stabilizare, care este foarte bună pe timp de zi.

Terminăm discuția despre acest telefon și nu am vorbit despre acel buton de cameră. Ei bine, de fapt nu este un buton fizic, ci este doar o zonă capacitivă care are și un senzor de presiune. Nu are funcții la fel de avansate ca pe iPhone, iar poziționarea este, în opinia mea, la fel de inconfortabilă ca pe seria iPhone 16. Nu cred că va folosi foarte multă lume această funcție pentru că atunci când declanșezi, cu telefonul se mișcă, iar fotografia va ieși blurată. Pe viitor recomand companiilor care vor să folosească o astfel de soluție pentru cameră să mute butonul mai pe colț unde ai putea avea o stabilitate mai bună atunci când îl apeși.

Find X8 Pro este disponibil la într-un pachet special introductiv, alături de ceasul Oppo Watch X la 5.999 lei (configurație 16+512 GB).

Concluzia connect

Recunosc că nu mă așteptam să îmi placă atât de mult Find X8 Pro de la Oppo. De altfel, nu aveam speranțe că acest telefon va fi lansat vreodată în România, după ce producătorul a preferat să aducă doar modele OnePlus în categoria high-end în ultimii câțiva ani. Nu m-aș grăbi să îl numesc cel mai bun telefon al anului încă, dar este cu siguranță unul dintre cele mai bune și îmi este ușor să îl recomand celor care vor un telefon din noua generație, cu un procesor de top în premieră, hardware premium, autonomie bună și o cameră care m-a impresionant.

Plusuri

  • Primul telefon cu Dimensity 9400 demonstrează capabilitățile de top ale procesorului
  • Cameră foto excelentă în majoritatea cazurilor de utilizare
  • Baterie mare și încărcare rapidă
  • 5 ani de actualizări de sistem

Minusuri

  • Performanța scade în sarcini 3D susținute
  • Senzorul de amprentă este poziționat prea jos
  • Nu toate funcțiile AI funcționează în limba română
Advert 61

Etichete: , , , , ,