INTERVIU Horia Tecău: „E incredibil unde s-a ajuns cu tehnologia, față de acum câțiva ani, și cât de repede ne adaptăm la bine”

INTERVIU Horia Tecău: „E incredibil unde s-a ajuns cu tehnologia, față de acum câțiva ani, și cât de repede ne adaptăm la bine”

Scris de | 19 ianuarie, 2022

Horia Tecău este un român care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Campion la Wimbledon în 2015 la proba de dublu, Horia este unul dintre cei mai emblematici sportivi ai României, un tenisman care a demonstrat în repetate rânduri talentul său în ceea ce privește sportul alb. După retragerea sa din circuitul ATP, Horia a pus umărul la prima calificare a României la un baraj al Grupei Mondiale din Cupa Davis, după 10 ani.

Fiind brand ambassador al Oppo în România, am stat de vorbă cu Horia despre gadgeturile pe care le folosește cel mai mult în deplasările sale, noile tehnologii care apar în lume și în România, dar și despre importanța măsurării parametrilor de sănătate în viața unui sportiv din secolul 21. Ce a ieșit, poți citi mai jos, iar acesta este unul dintre cele mai fresh și mai interesante interviuri din connect în ultimii ani.

connect: Ce reprezintă tehnologia în viața ta și cât de pasionat ești de această latură a lucrurilor?

Horia Tecău: Pentru mine tehnologia e o unealtă pe care o folosesc pentru a-mi face viața mai ușoară. Mai nou, și pentru a îmi verifica performanțele. În ultimii ani au tot apărut gadget-uri și aplicații pe care am început să le folosesc în pregătirea fizică. Împreună cu preparatorul meu fizic, avem o gamă de aplicații pe care le folosim ca să-mi testez progresul, să găsim antrenamentul perfect pentru mine, astfel încât să știu tot timpul unde mă situez și ce am de făcut să fiu la capacități maxime.

Mă ajută să văd exact niște date, mai ales în perioada de antrenament, când urmărești cât de bine te odihnești, cât de bine te recuperezi. Telefonul îți dă informațiile astea rapid. Aplicațiile din telefon și modul foarte rapid de operare mă ajută să văd dimineața, când mă trezesc, nu numai orele de somn dar și cât de bune au fost ele și cât de mult m-am recuperat

connect: Ce înseamnă pentru un sportiv de performanță avantajele pe care tehnologia le poate aduce în măsurarea parametrilor de performanță?

Horia Tecău: Antrenorul meu îmi cere informația asta ca să știe ce program să-mi dea în ziua respectivă. De multe ori călătorim, schimbăm fusuri orare, suntem mai obosiți decât credem, și atunci conform parametrilor de sănătate el știe că nu forțăm în ziua aceea de antrenament, ca să nu riscăm o accidentare. Am prins și perioada anilor 2000, 2010, diferența de acum față de atunci e enormă. Îi trimit parametrii din telefon preparatorului meu fizic, și în două minute îmi spune care e antrenamentul pentru ziua respectivă și nu numai. El e în Alba Iulia, eu sunt în Mexic sau în California. De multe ori facem antrenamente video, pentru că el caută să urmărească nu numai programul, ci caută să vadă starea mea în antrenament, execuția, tehnica.

Și își dă seama din video și din comunicarea cu mine când e momentul să mai adaug exerciții, sau când e momentul s-o las mai moale sau să mă opresc din antrenament. Fără uneltele acestea nu am fi avut niște parametri exacți cu care să lucrăm, și acum îmi dau seama pe finalul carieri, în ultimii ani, că totul s-a rezumat la date. El știe exact ce antrenament trebuie să fac eu joi, de exemplu, ca sâmbătă să fiu la performanțe maxime fizice. Comunicând tot timpul prin telefon și prin video știm exact unde ne situăm, tot timpul. Eu nu îmi pot lua mereu cu mine și antrenorul și fizioterapeutul și preparatorul fizic. S-a schimbat mult, datorită tehnologiei, modul ăsta de comunicare cu echipa. Toată lumea asta caută, să fie cât mai eficient totul într-un timp cât mai scurt.

connect: O întrebare despre tenis și tehnologie. De când s-a introdus tehnologia Hawk-Eye, ești de părere că sportul alb s-a schimbat în bine?

Horia Tecău: Eu sunt pentru tehnologia Hawk-Eye. A ajutat mult jocul, să aibă cursivitate, să nu mai existe momentele alea de tensiune, după o decizie greșită dată de arbitru, când ne certăm, sau când trec greu peste momentul respectiv. Se făceau destul de multe greșeli umane, fără voință, dar se făceau. Dacă se întâmplă într-un moment important, precum un tie-break sau un serviciu, te poate costa un meci. O singură greșeală. Cu Hawk-Eye știm exact unde a fost mingea, tehnologia îți dă „call-ul” corect la fiecare minge. Și mai mult decât atât, nu te mai cerți, nu mai ai momentele în care ție îți fuge concentrarea și te gândești că ai fost „furat” la o minge, că s-a produs o nedreptate. Acum totul e foarte cursiv.

Ai posibilitatea să ceri proba Hawk-Eye și să vezi după că ți s-a părut ție greșit și mergi mai departe. Nu mai există nici o tensiune. A devenit mult mai corect, pentru toată lumea. Și asta ajută cursivitatea meciurilor și îl ajută pe arbitrul de scaun să fie atent la alte lucruri pe teren, nu numai la linie. Îi dă acolo un pic de spațiu și de relaxare, să poată fi mai atent la jucători, la conduită. E mai atent la alți factori din joc, nu trebuie să fie concentrat acolo la linie, să nu greșească, să îl corecteze și pe arbitrul de linie. La început era ceva nou, părea ca ia din tradiția tenisului, cu arbitrii de linie, care sunt în uniformă, dau un anumit „flavour” terenului. Dar acum a devenit mult mai corect, și asta ajută jucătorii să treacă mai ușor prin meciuri.

connect: Să trecem și la viața ta de zi cu zi în ecosistemul Oppo. Ce gadget apreciezi cel mai mult din gama producătorului?

Horia Tecău: Cred că cel mai des folosesc căștile. Sunt fenomenale. Se conectează imediat cu telefonul și au și funcția de noise canceling, care e foarte eficientă în timpul zborului, în momentele în care vrei. să ai parte de relaxare, odihnă, concentrare și să te izolezi puțin. În călătorii, în timpul turneelor sunt multe astfel de momente. Ai nevoie de pauze, de odihnă, de muzică, de motivație, de comunicare cu echipa, cu prietenii. Căștile fac aceste lucruri mult mai ușoare. Bateria e fenomenală, ține foarte mult timp. Căștile Enco X sunt ușor de folosit și probabil că dintre toate gadget-urile căștile le folosesc cel mai mult.

connect: Cât de bine se integrează ele cu telefonul? Ceasul, căștile, telefonul creează un tot unitar.

Horia Tecău: Se conectează imediat, și bateria ține foarte mult. Repet asta, dar mi-am dat seama cât contează să țină bateria mult și să se și încarce repede telefonul. Sunt funcții care ajută la confortul tău personal. Ecranul e bestial pentru filme, mai ales în condițiile în care petrec mult timp în avion.

connect: Aplicațiile pentru ecosistemul de gadgeturi cum ți se par?

Merg foarte ușor, eu folosesc cel mai mult aplicația „Health”, pentru Oppo Watch. Nu am fost niciodată genul care își verifică caloriile și cât antrenament fac, că nu am nevoie. Însă va fi mai util acum, după carieră, când n-o să mai am antrenamente atât de intense. Nu va mai trebui să fiu atât de conectat la mișcare și la odihnă.

connect: Cât de importantă este odihna în viața unui sportiv?

Horia Tecău: E importantă odihna bună, să prinzi orele bune de somn. Tot datorită aplicației am găsit și am personalizat odihna, să fiu cât mai recuperat dimineață. Să prind orele de somn 22:30-23:00 până la 07:00 dimineața. Ăsta e programul ideal pentru mine. Contează mult și calitatea somnului, și verific pulsul și frecvența pulsului în timpul somnului, și pot să văd dacă a fost cursiv sau agitat. Atunci când e cursiv, corpul intră într-o stare în care se echilibrează. Asta înseamnă că ai fost foarte obosit. Așa știm să reglăm antrenamentele, să nu ne ducem în „overtraining”, să fim mereu la granița aceea la care îți oferă odihnă și prospețime pentru a începe ziua următoare într-o stare bună. Te împingi la maximum, dar trebuie să știi până unde să te duci. Acum avem date, nu o mai iei doar după cum te simți.

connect: Cât de important e să ai un telefon cu ecran mai mare, în condițiile în care ești foarte des pe drumuri? Pentru Netflix în avion sau în timpul liber.

Horia Tecău: Îmi place să fac și poze, ecranul ajut utilitatea aparatului. Nu sunt atât de tehnic când vine vorba de poze, dar am niște setări pe care le folosesc, pe modul Pro. Se reglează singure pentru tot ce am nevoie să pozez. Și nu am nevoie să iau cu mine o tabletă, pentru că pot urmări tot ce vreau direct pe telefon. În plus, bateria ține foarte mult și se încarcă repede, mă ajută.

connect: Folosești tehnologia 5G?

Horia Tecău: Ne adaptăm foarte rapid la condițiile astea bune (râde). E incredibil unde s-a ajuns cu tehnologia, față de acum câțiva ani și cât de repede ne adaptăm la bine. Sunt unelte care îți fac viața mai ușoară, iar pentru mine o viață mai ușoară înseamnă să-mi creez mai mult timp pentru mine și să petrec mai puțin timp făcând lucruri pe care le pot rezolva mai rapid. Să-mi ofer timp, ăsta e cel mai important lucru pentru mine.

connect: Care ți se pare punctul forte al Enco X? Folosești funcția de noise canceling în timpul antrenamentelor sau în perioada recuperării?

Horia Tecău: Noise canceling-ul e cel mai eficient, mai ales în avion când caut să mă izolez de anumite sunete și să mă odihnesc, în antrenamente, în comunicarea cu antrenorul. De multe ori facem antrenamente împreună și trebuie să comunicăm bine și rapid. Sunt foarte mulțumit de gadgeturile mele.

connect: După o carieră lungă și încununată de succese la cel mai înalt nivel, cum te simți să spui „la revedere” (la nivel ATP) sportului pe care l-ai practicat timp de cea mai bună parte a vieții tale?

Horia Tecău: Mă simt împlinit, bucuros de tot ce am experimentat în călătoria asta. Tenisul va rămâne o parte din mine. Nu o iau acum ca pe un sfârșit de drum, ci ca pe o transformare. Vreau să transform toată experiența acumulată într-o formă pe care să o pot împărtăși, să o pot transmite, fie prin mentorat, fie prin coaching. În ultimul timp am simțit că această transformare se apropie, pentru că nu a fost o decizie luată rapid. Simțeam că obiectivele mele se transformă spre coaching mai mult decât spre a merge la turnee și a câștiga.

Obiectivele de performanță nu mai sunt atât de prezente, nu mai rezonez cu ele, am simțit că e momentul să iau decizia asta. Am jucat mai puține turnee, să văd cum mă simt, iar în decursul anului 2021 mi-a fost foarte clar că transformarea asta se va întâmpla la finalul anului. A fost și un context plăcutanul ăsta, având un partener nou. Nu am avut așteptări, nu am avut presiuni, dar în același timp, când am văzut că am un partener bun cu care mă înțeleg bine, am zis să jucăm tot anul, până la final. Am vrut să ne calificăm la Turneul Campionilor, acesta a fost obiectivul creat în timpul anului. Mi s-a părut scenariul perfect pentru momentul meu. Să joc ultimul meci la Turneul Campionilor, pe cea mai înaltă scenă a tenisului, cu cei mai buni jucători din 2021, cu fanii care urmăresc întrecerea tenisului și cu o victorie. Am câștigat ultimul meci din grupă. Chiar dacă nu ne-am calificat mai departe în semifinale, am rămas cu starea și cu amintirea asta. Nu știu cum ar fi altfel, dar așa cum s-a întâmplat mi se pare fantastic.

Ce am trăit și gustul cu care rămân despre activitatea sportivă, despre performanță și despre unde am vrut să duc tenisul și ce obiective am avut pentru mine, mi s-a părut cel mai potrivit. Nu aș fi putut scrie un scenariu mai potrivit pentru anul ăsta.

connect: Ai declarat recent că vei continua să joci pentru România în Cupa Davis. Mă gândesc că vei avea nevoie de un program de antrenament care să te mențină la cel mai înalt nivel din punct de vedere fizic. Cum te vor ajuta device-urile Oppo să îți atingi acest obiectiv?

Horia Tecău: După Turneul Campionilor mai aveam un meci de Cupa Davis. Nu am vrut să pun presiune pe meciul ăsta, că dacă se câștigă poate mai joc încă unul. Și așa e suficientă presiune. S-a câștigat acest meci și România s-a calificat la baraj, o etapă în care nu am mai fost din 2011, din meciul cu Cehia de la București. E un moment fantastic pentru tenisul românesc, să fim prezenți acolo.

Un moment pentru care am tras nu doar anul acesta, ci în ultimii mulți ani. În ultimii ani am plecat din Grupa 2, am fost apoi în Grupa 1, am rămas acolo. Am luat-o după de la capăt. După niște meciuri câștigate, care s-au adunat, în sfârșit suntem la baraj, și am simțit că vor să joc și următorul meci. Din nou, nu știu până unde se va ajunge sau dacă voi putea să duc campania asta până la final. Jucăm cu Spania, acolo, un super meci de jucat pentru România.

Va urma, bineînțeles, o perioadă de pauză după anul acesta, iar acum, că știm când e meciul și unde e meciul, cu ajutorul tehnologiei, am personalizat un program de pregătire cu exact ce antrenamente am nevoie să fac ca să pot să ajung la un nivel înalt din punct de vedere fizic, iar în același timp trebuie să am grijă și la inflamații și accidentări pe partea de recuperare. Și în acest aspect, al recuperării, tehnologia a avansat enorm față de perioada în care am intrat eu în lumea profesionistă a tenisului. Acum perioadele de recuperare de după accidentări sunt mult mai rapide. Revenim mai rapid pe teren cu ajutorul tehnologiei. Poți chiar să faci infiltrații cu plasmă direct în țesutul din zona respectivă, în fibra musculară ruptă. Perioadele de recuperare au fost micșorate cu săptămâni.

Pentru meciul din 5 martie am nevoie de cinci săptămâni de pregătire. Nu am alte turnee, iar toată atenția se va duce către antrenamente, pregătire fizică și recuperare. Pentru că am tot programul, iar toate datele sunt stocate în telefonul meu și al antrenorului meu, știu exact ce antrenamente să fac ca să ating nivelul acela de performanță în acele cinci săptămâni.

Etichete: , , , , ,