Producătorii de imprimante nu sunt tocmai populare printre utilizatorii produselor lor, în special pentru că aceștia caută întotdeauna noi metode prin care să acapareze mai mult control asupra dispozitivelor deja vândute. După cartușe de cerneală cu DRM, conectare la internet pentru a verifica autenticitatea lor și multe alte mișcări anti-consumatori, HP lansează un nou update pentru imprimantele sale care dezactivează practic anumite unități, indiferent dacă folosesc sau nu tonner original (via ArsTechnica).
Imprimantele HP LajerJet M200, complet nefuncționale după ultimul update de firmware
Update-ul a fost lansat pe 4 martie pentru modelele LaserJet MFP de la M232 la M237 și aduce versiunea software la 20250209. Printre rezolvări de bug-uri precum „îmbunătățirea calității imprimării pentru a asigura că marginile nu sunt tăiate”, sau „îmbunătățiri de securitate”, „rezolvarea problemelor” și alte îmbunătățiri obișnuite pentru un update de firmware, unii utilizatori s-au trezit cu imprimantele complet nefuncționale.
Este posibil ca faptul că noul update „îmbunătățește experiența de update de firmware și experiențele cu refuzarea cartușelor” să aibă legătură cu problemele raportate de utilizatori. Se pare că, în ciuda faptului că tonner-ul este plin sau chiar instalezi vii cu tonner nou, original, anumite modele din această familie de imprimante afișează după update codul de eroare 11, alături de un semnal luminos de la LED-ul de tonner, care sugerează că s-a terminat.
Reinstalarea tonner-ului nu ajută, iar HP spune că a primit mai multe plângeri în acest sens și că lucrează la rezolvarea problemelor.
Aceasta nu este prima dată când un update de firmware de la HP strică dispozitivele clienților. O situație similară a apărut în mai 2023, când imprimantele HP OfficeJet afișau un ecran albastru după update.
Problema reală pare să fie faptul că HP își obligă utilizatorii să facă update la imprimante pentru a le putea folosi în continuare. În teorie, acesta este un lucru bun, întrucât aceste update-uri chiar pot corecta anumite probleme descoperite după lansare. În practică, actualizările ar trebui să fie opționale, iar dispozitivele nu ar trebui să necesite conexiune la internet pentru a funcționa.
Astfel, în cazul unui update problematic, cum este cel de față, utilizatorii ar putea citi pe internet despre experiența altora și ar putea să aleagă să evite acest update până când se rezolvă problemele. Tot HP intra în atenția publicului recent pentru alte practici anti-consumatori, precum obligarea așteptării 15 minute la telefon pentru suport tehnic prin call center, decizie pe care a revocat-o rapid.
Tot HP intra în atenția publicului recent pentru alte practici anti-consumatori, precum obligarea așteptării 15 minute la telefon pentru suport tehnic prin call center, decizie pe care a revocat-o rapid.