Fie că vrem sau nu să recunoaștem, nicio altă lansare din zona tehnologiei nu face mai mult „zgomot” în fiecare an decât cea a noilor iPhone-uri. Și oricât ne-am plânge de lipsa inovației, dar și de prețurile mari, an de an, piața ne dovedește că acestea sunt printre cele mai dorite modele din lume. Astăzi voi vorbi despre iPhone 16 Pro Max, modelul de top al noii serii, care este acum mai mare, mai performant, are un nou buton și este… „construit pentru AI”. Sau cel puțin asta zice Apple.
Dimensiunile și noul buton Camera Control sunt singurele noutăți la nivel de design
Se poate vedea cu ochiul liber că design-ul nu s-a schimbat la trecerea de la generația 15 la 16 în cazul modelelor Pro. Dacă nu ești atent, nici nu le poți deosebi dacă sunt unul lângă celălalt. Față de 15 Pro Max, care oferă diagonală de 6,7”, noul iPhone 16 Pro Max adaugă 0,2” pentru un total de 6,9. Personal, nu am simțit diferența în utilizare, însă, întotdeauna un ecran mai mare este de preferat, mai ales dacă dimensiunile generale alte telefonului nu cresc semnificativ. Dacă ești deja obișnuit cu un ecran mare, vei fi confortabil și pe noul model, și bonus, acesta arată puțin mai modern atunci când îl privești direct, datorită marginilor negre care sunt acum și mai subțiri decât înainte.
Singurele diferențe la exterior apar doar dacă ești puțin mai atent. Astfel observi noul buton Camera Control, poziționat pe partea din dreapta, unde înainte era găzduită cartela SIM. În consecință, slot-ul pentru SIM este acum mutat pe partea din stânga.
La capitolul ecran nu sunt multe de zis. Apple deja oferă unele dintre cele mai bune ecrane din piață și acest lucru rămâne valabil. Avem rezoluție înaltă, luminozitate de până la 2.000 nits în soare puternic și refresh rate la 120 Hz. Este unul dintre cele mai frumoase ecrane de pe smartphone-uri, iar acum, la 6,9”, și unul dintre cele mai mari din piață. Apple spune că sticla Ceramic Shield care protejează ecranul este acum cu 50% mai puternică, dar asta nu este ceva ce pot eu testa. Sincer, preferam să văd o sticlă cu mai puține reflexii, așa cum am văzut pe Galaxy S24 Ultra, acela mi s-ar fi părut un upgrade cu adevărat important.
iPhone 16 Pro Max are cel mai performant procesor al momentului
Atunci când vine vorba despre performanță, pot confirma că Apple chiar face cele mai performante procesoare de mobil din piață din acest moment. Noul Apple A18 Pro obține scoruri foarte mari în GeekBench și 3DMark, dar deja și iPhone 15 Pro Max de anul trecut, cu A17 Pro era destul de performant. În AnTuTu, scorurile sunt mai mici decât pe Android, dar asta era de așteptat, pentru că așa a fost mereu. Nu am simțit o diferență în utilizare între cele două, dar cu siguranță A18 Pro va fi mai performant în timp, odată cu trecerea anilor și adăugarea de noi funcții. Ce am observat însă este că acest procesor se cam încinge și nu păstrează un nivel ridicat de performanță în testele de stres. Acea răcire extra despre care vorbea Apple nu pare să facă mare lucru în practică, iar performanța susținută scade pe la 50-60% în testele 3DMark, la fel ca și până acum.
Desigur, A18 Pro integrează CPU foarte performant, care atinge frecvență de 4 GHz pe un telefon, un GPU mai puternic, cu capabilități ray tracing și un nou NPU care va accelera funcțiile Apple Intelligence. Care funcții? Nu știm, pentru că acestea nu sunt disponibile momentan nicăieri în iOS 18, iar în Europa nu au fost încă confirmate pentru lansare. Practic, noi, Europenii plătim același preț, sau chiar mai mare față de cei care cumpără un iPhone în SUA, dar în loc de Apple Intelligence primim magazine alternative de aplicații. E mai bine? E mai rău? Nu vom ști până când nu vedem cât de bune și cât de utile se dovedesc a fi funcțiile AI de la Apple. Cert este că fără acestea, iOS 18 este doar încă un update incremental, întrucât Apple a mai schimbat doar câteva lucruri prin interfață.
iOS 18: fără AI în Europa, singurele noutăți sunt opțiunile de personalizare
De exemplu, aplicația Settings a fost puțin „curățată”, fiind mai ușor de navigat. Apoi, avem noile personalizări ale ecranului home, care permite în stil Android să pui acum aplicații oriunde în meniu, sau să îți setezi o temă de culoare. Avem și noi opțiuni de personalizare pentru Control Centr, care poate găzdui acum tot felul de butoane și de scurtături către aplicații sau anumite funcții din ele. Chiar și cele două butoanele virtuale rapide de pe ecranul de blocare pot fi acum personalizate. Nu este nimic revoluționar, dar măcar avem parte de îmbunătățiri mult așteptate de către utilizatori. iOS mi se pare acum mai confortabil chiar și pentru cei mai mari fani Android. Și cred că asta încearcă și Apple să facă, întrucât mie, ca utilizator vechi de iOS, noile funcții de personalizare nu mi se par aproape deloc atrăgătoare.
Apple a promis autonomie mai mare, dar asta nu am putut testa pe îndelete în timpul scurt pe care l-am petrecut cu iPhone 16 Pro Max. Pentru că am fost constat cu telefonul în mod „testare”, deci am tot rulat benchmark-uri și am realizat fotografii și filmări, nu pot confirma concret cu cât mai bun este față de un 15 Pro Max de anul trecut. Pot însă să confirm că bateria se consumă mai greu atunci când faci cam aceleași lucruri pe amândouă. Există o îmbunătățire, dar nu va fi una majoră. Dacă iPhone 15 Pro Max oferă în medie undeva între o zi și jumătate, sau două la consum mediu, probabil că noul 16 ar putea duce a doua zi până la capăt. Măcar încărcarea este ceva mai rapidă, la 45W pe fir și 25W wireless pe MagSafe. Din păcate, doar generația nouă de MagSafe este capabilă să atingă această putere. Aș zice că încărcarea este cel mai important și cel mai util upgrade de pe noua generație.
Camera Control nu este o revoluție a fotografiei pe mobil
Înainte să ajungem la capitolul cameră, aș dori să vorbesc puțin despre Camera Control, practic singura noutate majoră la capitolul Hardware. Voi spune de la început că nu sunt tocmai mulțumit de poziția pe care este pus. Mi se pare că este poziționat cumva pentru a împăca și capra și varza, și pentru fotografie landscape, dar și portret, dar la final nu este perfect pentru niciuna. Pentru landscape este prea în interior, iar pentru fotografie portret este prea jos. De altfel, și Action Button, care a fost introdus anul trecut, este cam prea sus pentru a fi cu adevărat util. Apple ar trebui să facă o repoziționare completă a butoanelor atunci când se va decide să schimbe design-ul telefoanelor sale. Sper că va veni curând, poate cu iPhone 17 Slim-ul care se zvonește pentru anul următor.
Camera Control este însă mai mult decât un simplu buton, întrucât integrează atât o suprafață touch, cât și senzori de presiune la interior. Astfel, pe lângă apăsarea fizică, cu click, care deschide de oriunde aplicația de cameră, acest buton poate fi folosit pentru a modifica „rapid” setările manuale de cameră. Doar că Apple nu prea oferă cine știe ce setări manuale în aplicația implicită din iOS, iar realizarea acestor schimbări este destul de neintuitivă.
O apăsare scurtă până la capăt realizează rapid o fotografie, și cât ții apăsat pe buton poți realiza o captură video rapidă. Funcția de focalizare cu jumătate de apăsare, ca la o cameră foto dedicată, încă nu este disponibilă, dar va fi adăugată printr-un update software mai târziu, zice Apple. Ce avem însă este un nou meniu secundar, care apare la o apăsare dublă la jumătate de cursă. Suspectez că va fi greu pentru unii să se obișnuiască cu acest „gest”, iar faptul că butonul este atât de departe de colț va fi problematic pentru cei cu mâinile mai mici. Aici ai acces la setările de compensare de expunere, la setările de blur din modul portret, zoom progresiv dar și posibilitatea de a schimba direct între camerele fizice de pe telefon și acces la noile stiluri și tonuri pentru a modifica aspectul fotografiilor.
În practică am folosit butonul doar pentru a porni rapid camera, întrucât mi se pare că meniul virtual controlat cu touch nu răspunde așa bine la comenzi pe cât mă așteptam. Sunt necesare prea multe glisări pentru a muta între elementele din meniu și de multe ori nici nu ai nevoie de acele modificări, sau sunt mai rapide direct pe ecran. Nici măcar pentru a realiza fotografii nu am folosit prea mult butonul, întrucât trebuie apăsat ferm, iar asta duce uneori la mișcarea dispozitivului. Camera Control nu este nici pe departe o „revoluție” a fotografiei pe telefon, și probabil că va trebui să vedem o generație a doua sau a treia pentru îmbunătățiri la acest capitol. Sper că producătorii de Android care se pregătesc să cloneze această funcție să ia notițe și să vină direct cu o implementare mai bună.
iPhone 16 Pro Max oferă cel mai mic upgrade din ultimii ani la capitolul fotografie
Și, în cele din urmă ajungem să vorbim despre cameră, probabil cel mai important aspect al unui telefon flagship. De această dată avem probabil de a face cu unul dintre cele mai mici upgrade-uri generaționale de pe un iPhone de top. Apple a cam „reciclat” sistemul de camere de anul trecut, folosind aceleași două camere pentru wide și zoom-ul 5x, oferind doar un singur upgrade hardware. A schimbat senzorul camerei ultrawide de 12 megapixeli cu unul de 48 megapixeli.
Alte îmbunătățiri vin însă datorită altor upgrade-uri la interior. De exemplu, există acum filmare 4K la 120 cadre pe secundă, datorită unei conexiuni mai rapide între cameră și procesor. Astfel, vei putea face, pentru prima dată pe iPhone, și slow motion în 4K, atât cu un codec standard, cât și în format ProRes. Această opțiune din urmă apare doar dacă înregistrezi direct pe un SSD. Dar tot aici începe să se vadă din ce în ce mai mult acel „Pro” din nume, pe care Apple chiar vrea să îl justifice. Un utilizator obișnuit nu va avea după el un SSD pentru a înregistra astfel de clipuri și nu va avea un computer destul de performant pentru ale edita, dar pentru cine are nevoie, există această capabilitate.
Pot să raportez că fotografiile realizate cu camera principală, care erau deja printre cele mai bune din piață, sunt la fel de bune. Nu am observat diferențe care ar sugera că 16 Pro Max este mai performant decât modelele 15 Pro din generația anterioară. Imaginile realizate cu iPhone 16 Pro Max, la fel ca cele de pe 15 Pro Max, au un aspect foarte plat, în încercarea de a păstra cât mai multe detalii. Dacă nu îți place asta, există acum mai multe stiluri fotografice, care pot fi personalizate și poți modifica intensitatea acestora și tonul de culoare folosind o interfață intuitivă. Eu unul nu sunt interesat să modific aspectul fotografiilor standard, dar este bine că există această posibilitate. Și mai bine este că poți adăuga aceste modificări chiar și după ce ai realizat fotografia, fără să pierzi detalii sau să scadă calitatea imaginii.
Wide pe timp de zi (1x)
O altă funcție Pro la categoria foto este însă posibilitatea de a realiza fotografii JPEG-XL, un nou tip de format RAW care păstrează același nivel înalt de detalii, dar reduce semnificativ dimensiunile fișierelor și integrează și o captură JPEG standard, pentru a putea fi rapid transferată sau publicată pe rețelele de socializare. Pentru că este un format nou și nu este recunoscut de toate aplicațiile de editare, probabil că nu mulți îl vor folosi momentan.
Zoom 5x pe timp de zi
Camera cu zoom pare să fie complet neschimbată față de cea de anul trecut, iar acest lucru este un dezavantaj, întrucât prima cameră 5x de la Apple s-a dovedit a fi una bună, dar nu grozavă. Cam așa este și aici. Pixel, Samsung și alți producători oferă un zoom mai calitativ la acest capitol.
Ultrawide pe timp de zi (0.5x)
Singura noutate este camera ultrawide, care… este OK? Avem rezoluție mai mare de patru ori, dar nu pot spune că am observat mare upgrade la nivelul calității imaginilor. Tot mi se pare că pe ultrawide rezultatele sunt cam soft, și pot vedea chiar și ceva zgomot în umbre, chiar și în lumină puternică. Trecerea la un senzor cu pixeli mai mulți, dar mai mici, nu pare să aducă rezultate cu mult îmbunătățite. Poate că este vorba despre o slabă configurare a setărilor de procesare și vom vedea îmbunătățiri la update-urile următoare.
Fotografie pe timp de noapte (0.5, 1x, 5x)
Nici pe timp de noapte nu pot spune că am văzut îmbunătățiri majore. Modul nocturn este foarte bun pe camera principală, dar cam atât, pe zoom și ultrawide este în continuare la noroc, în funcție de cantitatea de lumină din cadru și cât de nemișcat poți sta, sau dacă software-ul decide să treacă sau nu pe camera cu zoom.
De altfel, nici pe filmare nu prea văd mari îmbunătățiri (aveți mostre în video). Deja modelele iPhone 15 Pro erau foarte performante la acest capitol, iar singura noutate este acel slow motion, care poate fi realizat în 4K și în ProRes. Alte telefoane filmau deja în 4K la 120 de cadre pe secundă, dar niciunul în afară de iPhone-uri nu poate filma în ProRes. Având în vedere că poți filma pe un SSD de 1TB doar 45 de minute la 120 de cadre pe secundă în ProRes și doar puțin peste două ore în total în 4K la 30 de cadre pe secundă, nu cred că este mare interes pentru utilizatorul de rând pentru a face asta. Adevărul este că filmările arată excelent în ProRes, fiind mai puțin procesate, cu mai puțin sharpness și o calitate mai bună a imaginii, datorită unui bitrate mare. Totuși, nu vei filma așa pentru a pune filmări pe Story sau pe TikTok și cam asta fac majoritatea utilizatorilor cu iPhone-ul.
În principal, filmările arată foarte bine, stabilizarea este foarte bună și nu, nici anul acesta nu am scăpat de reflexiile luminilor în lentilele telefoanelor Apple, dar parcă efectul este puuuțin mai redus.
iPhone 16 Pro Max ne-a fost oferit spre testare de către iStyle România.