Realme GT7 Pro: performanța de top, sub 1.000 de euro

Realme GT7 Pro: performanța de top, sub 1.000 de euro

Scris de | 27 noiembrie, 2024

Anul acesta, Crăciunul a venit mai devreme pentru fanii smartphone-urilor performante. După ce am testat ROG Phone 9 Pro, un telefon de gaming echipat cu Snapdragon 8 Elite, acum avem Realme GT7 Pro la test, echipat cu același procesor, dar care vine la un preț semnificativ mai mic. Vorbim despre un smartphone din categoria „aproape flagship”, care integrează cam tot ceea ce ai avea nevoie, și, la prima vedere, nu pare că renunță la nimic pentru a intra în ofertele magazinelor la sub 1.000 euro.

Realme alege sticlă mai ieftină pentru GT7 Pro, dar construcția rămâne de top

Pe lista compromisurilor nu cred că putem lista design-ul sau construcția. Realme GT7 Pro este realizat din aluminiu și sticlă, la fel ca toate flagship-urile din piață. Mi-a plăcut culoarea portocalie de pe spate, cu o textură care imită piatra, cât și culoarea vișinie de pe rama plată. Cu această nuanță, GT7 Pro iese în evidență față de alte telefoane din piață, majoritatea adoptând culori foarte plictisitoare. Modulul de cameră este cam mare, dar nu tocmai inestetic, fiind încadrat destul de bine în design-ul carcasei. Sticla este ușor curbată pe margini, ceea ce oferă o senzație plăcută în utilizare. Probabil că nu ar fi fost la fel de confortabil dacă adopta un design complet plat, având în vedere cât de ascuțite sunt marginile ramei.

Un oarecare compromis ar putea fi considerat utilizarea Gorilla Glass 7i pe ecran și unei sticle mai ieftine, numită Panda Glass pe spate. Personal, nu mi se pare că e o mare diferență față de sticlă mai scumpă precum cea din gama Victus, iar îmbunătățirile de rezistență nu sunt garantate de niciun producător, de fapt. Dacă îl scapi pe jos, cel mai probabil se va sparge. Aș zice că este o reducere de costuri pe care aș putea să o accept fără probleme. Și am și o veste bună. Chiar dacă vorbim de un telefon dintr-o clasă non-premium, acesta rezistent la apă și praf la standardele IP68 și IP69, deci poate fi și scufundat și ținut la apă sub presiune. Nu știu dacă ai nevoie de asta, dar protecție în plus este întotdeauna binevenită.

Fără încărcător în pachet, dar cu cel mai luminos ecran al momentului

Orice veste bună vine însă și cu o veste proastă. Încărcătorul nu se mai găsește în pachet. Telefonul promite încărcare la 120W, dar va trebui să cumperi separat un adaptor de priză compatibil cu tehnologia SuperVOOC pentru a beneficia de această putere. Pot raporta însă că sunt incluse o folie de plastic pe ecran, o husă de silicon și un cablu de încărcare. Măcar atât.

La capitolul ecran însă, Realme nu face niciun compromis. Avem din nou un record de luminozitate spart, cu maximum 6.500 nits în HDR și vreo 2.000 nits luminozitate normală. Panelul este un OLED LTPO de la Samsung, cu rezoluție Super HD, refresh rate la 120 Hz și compatibilitate cu standarde HDR, inclusiv Dolby Vision. Totul arată excelent, iar telefonul vine configurat din fabrică pe un profil neutru, ceea ce este de apreciat.

Snapdragon 8 Elite își arată puterea, dar se „încordează” cam tare pentru răcirea disponibilă

Realme GT7 Pro este al doilea telefon pe care îl testez cu Snapdragon 8 Elite, deci nu pot să spun că mă mai surprinde faptul că este un telefon extrem de performant. Acesta nu atinge chiar aceleași valori ca ROG Phone 9 Pro, dar se apropie foarte mult în majoritatea testelor de performanță, iar punctual îl depășește în câteva. Realme se laudă că are la interior o cameră de vapori mare, dar la capitolul răcire cred că acest procesor are nevoie de mai mult decât avem de a face aici. Inițial, telefonul oprea testele din cauza supraîncălzirii, dar în urma unui update, testele de stres în 3DMark sunt duse la bun sfârșit. Totuși, ajunge la linia de finish cu limitare la aproximativ 50% din performanța totală. Și întregul dispozitiv frige de nu îl poți ține în mână la final. Am folosit o cameră cu termoviziune și am înregistrat peste 50 grade Celsius la atingere, chiar 55 în zona procesorului.

Benchmarks

Totuși, îl comparăm cu un telefon de gaming, așa că nu aveam pretenția de la GT7 să atingă performanțe similare în sarcini susținute. Am fost surprins însă că și cu și fără profilul de performanță ridicată numit „GT  Mode” activat, performanța rămâne cam la fel. În utilizare normală însă nu se va încălzi peste limita normală și nici în jocuri nu va atinge temperaturi chiar atât de înalte. Având această experiență deja, mă aștept la astfel de performanțe și comportament și de la modelele Samsung Galaxy S25, care vor folosi același chipset.

Deși nu este prezentat ca un telefon de gaming, Realme GT7 Pro nu dezamăgește la acest capitol

Un avantaj al acestui procesor este că jocurile din prezent sunt încă neoptimizate pentru el (nu includ setări mai înalte) și îl solicită prea puțin, chiar și pe cele mai avansate profiluri de setări. Am fost surprins să văd însă că Realme are și funcții de gaming serioase integrate în software-ul său. Unele folosesc chiar AI pentru a îmbunătăți experiența de joc, într-o manieră similară cu DLSS sau FSR de pe PC. De exemplu, în Genshin Impact poți activa un generator de cadre care poate crește limita de 60 de cadre pe secundă impusă de joc până la 120. Și dacă jocul ți se pare prea blurry, chiar și la rezoluție înaltă, poți crește rezoluția cu AI prin upscaling . Aceste funcții sunt disponibile momentan în puține jocuri, iar Genshin Impact este unul dintre ele.

Am mai testat și alte titluri precum Call of Duty Mobile, Asphalt Legends Unite sau Warzone. Doar în CoD Mobile poți activa modul de afișare în HDR din performance boost, care îmbunătățește redarea culorilor și luminozitatea în jocuri, dar nu și capabilitățile de upscaling. Restul titlurilor nu au astfel de funcții. Important este că experiența de joc este una nu doar bună, ba chiar foarte bună și fără funcțiile extra, iar prezența lor este binevenită.

Cea mai mare baterie de pe un flagship subțire

Realme GT7 Pro mi se pare că marchează însă un moment important în evoluția smartphone-urilor: integrează o baterie de 6.500 mAh într-un corp de dimensiuni normale. Această baterie cu Silicon/Carbon se încarcă de la 0 la 100% în puțin peste jumătate de oră, dar numai dacă ai încărcătorul de 120W original. Cu capacitate mare și datorită eficienței procesorului Snapdragon 8 Elite, GT7 Pro ar trebui să asigure o utilizare de două zile în cam oricare scenariu de utilizare.

Ba chiar am fost surprins când am lăsat telefonul în standby peste weekend când am plecat din oraș și când m-am întors am observat că nu doar că nu s-a consumat de tot, dar a mai avut destulă baterie să pot continua să rulez benchmark-uri.

AI-ul pare să fi fost integrat pe ultima sută de metri

Știam deja că Realme UI este cam același lucru cu ColorOS de la Oppo, deci totul funcționează cam la fel, iar odată cu Android 15, Realme adaugă și ceva AI în experiența de utilizare. Totuși, modul în care este implementat este ciudat. Se pare că Realme apelează la o soluție terță de la o companie numită Next AI. Majoritatea funcțiilor de editare foto sau generare de imagini nu au loc pe dispozitiv, ci sunt trimise pe un server în cloud. Mă face să mă întreb de ce mai pune Qualcomm procesoare neurale în aceste chipset-uri și de ce astfel de funcții nu apar și pe telefoane ieftine, dacă oricum procesarea are loc în altă parte.

Mai ciudat este că ai un număr limitat de generări de imagini în AI Sketch, de 10 pe zi, fără să poți extinde asta. Există și o aplicație AI Studio pentru modificarea portretelor, care folosește o monedă virtuală pentru generarea de imagini. Aș zice că la acest capitol, funcțiile AI sunt acolo doar ca să fie, și probabil că este vorba despre un parteneriat plătit de Next AI pentru a-i împinge în față brand-ul.

Apar și alte funcții de editare foto cu AI pentru îmbunătățirea clarității sau pentru corectarea pozelor mișcate. Efectele sunt unele destul de nedorite, întrucât elimină detaliile și fac evident faptul că au fost editate cu AI, întrucât imaginile preiau un aspect nenatural pentru fețele subiecților. Eliminarea de elemente din fotografii funcționează în schimb bine și este intuitivă.

Oppo a dezvoltat recent o soluție de transfer de fișiere între telefoanele sale și iPhone și cu ocazia testării lui Realme GT7 Pro am putut să o testez. Chiar funcționează. Dar nu este un proces așa simplu precum Quick Share sau AirDrop. Trebuie să instalezi apicația O+ Connect pe iPhone și să te conectezi la Wi-Fi-ul telefonului cu Android pentru a face transferul. Măcar funcționează și nu va mai trebui să trimiți imagini prin soluții de transfer sau pe WhatsApp la calitate mai mică.

Camera, peste așteptări

Până acum nu am observat prea multe compromisuri în cazul lui Realme GT7 Pro în comparație cu alte flagship-uri, ba chiar am observat upgrade-uri la câteva capitole importante. Camera pare că rămâne singura puțin în urma altor flagship-uri, dar nu cu foarte mult. Am fost chiar surprins de faptul că sistemul de camere face un compromis major la un singur capitol: ultrawide, care folosește un senzor de doar 8 megapixeli.

Imaginile pe timp de zi sunt însă foarte bune, chiar și pe camera ultrawide, în ciuda rezoluției scăzute. Sigur, imaginile apar mai soft, dar imaginile sunt expuse corect, nu sunt arse în lumină puternică și nici umbrele nu sunt prea întunecate. Aici pare că ajută foarte mult procesarea de imagine, dar este mai puțin important cum se ajunge la acest rezultat dacă acesta este, în general, bun.

Fotografie pe timp de zi

Camera principală este una echilibrată. Aici mi se pare că Realme preferă un look cu contrast mai puternic, dar rezultatele sunt detaliate, culorile naturale și focalizarea rapidă. Chiar nu mă pot plânge de această cameră. Poate doar de faptul că are un senzor mic, deci nu va avea o profunzime de câmp naturală atunci când faci fotografii de la distanță mică. E ok, pentru că modul portret poate decupa și simula foarte bine acest efect. Am ajuns în punctul în care și un telefon de sub 1.000 de euro poate să decupeze fire de păr individuale din fotografii.

Camera cu zoom 3x este și ea bună, dar nu grozavă. Nu se va lupta cu camerele de pe Samsung sau iPhone, dar produce rezultate decente. Mi se pare că pe timp de zi, această cameră cam supraexpune, dar nu cu mult. Există și două zoom-uri intermediare, prin crop, la 2x și 6x. Aceste moduri sunt realizate prin upscaling cu AI, iar algoritmul uneori dă rezultate bune, alteori nu. Este după noroc aici. Recomand întotdeauna folosirea de zoom optic, nu și treptele intermediare. Camera frontală este decentă, dar nu grozavă. Mai bună decât găsim pe telefoane mid-range, ceea ce zic eu că este de ajuns.

Fotografie pe timp de noapte

Pe timp de noapte, camera principală reușește să își arate performanța înaltă cu detalii foarte bune și culori destul de corecte, poate puțin prea spre roșu. Ultrawide-ul este însă prea blurry și are zgomot de imagine vizibil, pe când camera cu zoom este folosită doar câteodată pe timp de noapte, nu în toate situațiile.

Nici la filmare nu este tocmai slab Realme GT7 Pro. Pe timp de zi aș spune că se descurcă destul de bine, ba chiar are și un mod de stabilizare activă în 4K, ceva ce până de curând doar flagship-urile de top ofereau. Stabilizarea nu este grozavă, dar e destul de bună. Pe timp de noapte însă, se văd limitările senzorului mic: zgomot de imagine pronunțat și stabilizare slabă.

Concluzia connect

Și acum, nota de plată. Cât costă un telefon cu cel mai puternic procesor din piață, cu una dintre cele mai mari baterii și o cameră neașteptat de performantă? Realme GT7 Pro vine în varianta cu 12 GB RAM și 256 GB stocare la 4.500 lei la oferta de precomandă, care include și un smartwatch Realme S2 la pachet. Există și o variantă cu 512 GB la 5.000 lei pentru cei care au nevoie de mai mult spațiu. La acest preț cred că sunt puține alte oferte mai bune în acest moment. Avem de a face cu un telefon extrem de performant, căruia nu prea i-am găsit multe minusuri evidente în afară de faptul că se încinge foarte tare sub stres prelungit. GT7 Pro nu promite însă că este un flagship desăvârșit și nu este, dar este un telefon cât se poate de corect pentru prețul cerut.

Plusuri

  • Snapdragon 8 Elite face acest model să fie unul dintre cele mai performante telefoane din piață
  • Ecranul este excelent, cu luminozitate impresionantă
  • Camera, peste așteptări pentru un telefon de sub 1.000 euro
  • Acumulator mare și autonomie peste media din piață

Minusuri

  • Nu include încărcătorul rapid în pachet
  • În sarcini susținute telefonul se încinge și limitează performanța la jumătate
  • Funcțiile AI sunt slab implementate
Advert 61