Acesta este cel mai puternic telefon pe care l-am folosit vreodată. Se numește ROG Phone 9 Pro și este primul telefon cu Snapdragon 8 Elite care ajunge în redacția connect. ASUS încearcă de câțiva ani să scape de „stigma” a telefoanelor pentru gameri, așa că acesta nu este cu mult diferit în design și dimensiuni decât alte flagship-uri recente, dar vine cu multe avantaje pe care iPhone, Samsung, Huawei și nu le au. Desigur, vine și cu propriile dezavantaje.
ROG Phone 9 Pro nu aduce schimbări de design
Pentru că au trecut doar 10 luni de când am testat ROG Phone 8 Pro, nu ne putem aștepta la prea multe diferențe de la noul model. ASUS a păstrat același design și o construcție aproape identică, încât este greu să deosebești modelul vechi de cel nou. Avem dimensiuni similare, o insulă de camere identică, încă există acel port USB secundar pe laterală, cât și și butoanele cu presiune AirTriggers. Chiar și accesoriile incluse sunt cam aceleași: un încărcător de 65W, un cablu cu înveliș textil, un nou cooler Aero Active X Pro mai performant, și o husă de transport pentru acesta. Experiența de unboxing rămâne una premium, cum rareori mai vedem pe smartphone-uri în 2024.
Zona AniMe Vision de pe spate folosește acum 648 de mini-LED-uri foarte luminoase, aproape orbitoare pe întuneric. Acestea afișează animații mai detaliate direct pe capac, dar oferă și posibilitatea de a rula chiar jocuri retro pe acest ecran secundar. Folosind Air Triggers, poți juca Snake, Space Invaders sau jocul cu dinozaurul din Chrome într-un format pixelat pe un telefon de 1.500 de euro (da, chiar atât costă telefonul). Este un gimmick distractiv, dar nu văd de ce te-ai uita la un ecran pixelat pe spatele telefonului atunci când ai un adevărat super ecran pe partea din față.
La nivel de bază, ecranul nu este cu mult diferit față de cel de pe ROG Phone 8 Pro. Avem însă un upgrade de refresh rate de la 165 Hz la 185 Hz. În realitate, nu vei simți diferența, dar este o premieră pe telefoanele care ajung în Europa. Mai mult, luminozitatea ajunge la maximum 2.500 nits în HDR, iar culorile sunt foarte bine calibrate pe modul natural. Desigur, fiind un ecran plat, acesata este excelent pentru vizionare de clipuri video, dar, desigur, extrem de confortabil în gaming.
Nici la capitolul audio nu stă rău ROG Phone 9 Pro, fiind, din nou, echipat cu difuzoare stereo performante, poate chiar cele mai performante de pe telefoanele lansate recent. Acestea oferă un sunet puternic și clar, chiar și la volum înalt, și dacă simți lipsa basului nu trebuie decât să atașezi cooler-ul Aero Active X Pro din cutie, pentru a adăuga un subwoofer extra. Practic, transformi telefonul într-o mini boxă. Și dacă nu vrei să îi deranjezi pe cei din jur, poți să asculți la orice căști ai la îndemână, întrucât acesta este unul dintre puținele telefoane care încă oferă un jack de 3,5mm.
Snapdragon 8 Elite este un procesor extrem de performant, ajutat de răcirea excelentă de pe ROG Phone
Am zis încă de la început că acesta este cel mai performant telefon de până acum, iar asta se datorează în special configurației de top. Snapdragon 8 Elite este principalul motiv pentru performanța de top, acesta fiind primul procesor Qualcomm recent care renunță la nucleele Arm în favoarea celor Oryon, proprietare. Am întâlnit prima aceste nuclee pe laptop-uri, iar în consecință, avem aici de a face cu o performanță „ca de laptop”, cu cele mai mari scoruri de până acum în GeekBench, scor de aproape 3 milioane de puncte în AnTuTu și cele mai mari scoruri în 3DMark de pe un smartphone. Ajută și faptul că avem parte de 24 GB memorie RAM și 1 TB stocare UFS 4.0, cât și faptul că ROG Phone 9 Pro vine cu un sistemul de răcire mult îmbunătățit la interior.
Ce este impresionant? Că aceste scoruri sunt atinse în X Mode, fără cooler-ul Aero Active. De altfel, nu am văzut o diferență notabilă de performanță cu sau fără cooler. Avantajul este însă la nivel de confort. Fără cooler, telefonul se încinge foarte mult și chiar devine fierbinte la atingere.
Cât de mult ajută însă cooler-ul? Ei bine, poate reduce temperatura telefonului cu 10-12 grade. Noul AeroActive Cooler X Pro are un ventilator mai mare decât modelul anterior și asta se simte imediat. Mai întâi pentru că efectiv îți îngheață degetele de la aerul degajat pe laterale, dar și prin zgomotul produs. Inițial nu se aude foarte tare, dar după câteva 10 minute de utilizare intensă, nivelul de zgomot crește, odată cu turația.
Cel mai bun la gaming, cu AI la pachet
Desigur, aceste teste de performanță ne arată că telefonul „poate”, dar cum stă treaba în jocuri? Am luat câteva dintre titlurile populare, precum Genshin Impact, League of Legends Wild Rift, Asphalt Legends Unite, Call of Duty Mobile si Warzone și nu pot spune că am fost dezamăgit. Din păcate, jocurile încă nu au suport oficial pentru noul procesor, dar prin putere brută, acesta ține framerate-urile la niveluri maxime, chiar și pe cele mai înalte setări.
În Genshin Impact și în League of Legends pot fi folosite chiar și funcții AI care pot automatiza anumite aspecte ale jocului. De exemplu, în Genshin Impact, AI-ul ASUS din Game Genie poate activa sprint-ul automat, sau poate culege automat de pe jos obiecte. Știe de asemenea când faci progres în joc sau când apar secvențe de acțiune, și le poate înregistra automat. De altfel, dacă te blochezi la un quest, poți căuta pe internet rezolvarea fără să mai scrii manual, folosind AI.
În League of Legends poți permite AI-ului să îți aleagă automat upgrade-urile pentru personaj. Toate jocurile por fi configurate să folosească acele Air Triggers și chiar și butoanele fizice de pe cooler, dar pe mine mai mult mă încurcă. Sunt utile pentru funcții mai puțin importante precum sprint într-un joc, dar nu l-aș folosi pentru tras cu arma în jocuri precum Call of Duty, întrucât butoanele virtuale de pe ecran oferă precizie mai mare.
ASUS oferă Android 15 cu AI, dar fără limba română
ROG Phone 9 Pro stă destul de bine și la capitolul autonomie, cel puțin pentru un telefon de gaming. Cu 4,5 ore de gameplay intens în X Mode, acesta oferă cam jumătate de oră în plus față de modelul anterior, un upgrade simțitor. Asta pentru că noul procesor pe 3nm este mai eficient, dar există niște optimizări software care asigură un consum redus cu 20-30% prin utilizarea inteligentă a resurselor CPU și GPU. Totuși, chiar și cu bateria mare de 5.800 mAh, ROG Phone 9 Pro nu este un telefon de două zile, ci mai degrabă de o zi și jumătate. Măcar se încarcă repede cu încărcătorul din pachet, putând ajunge la 100% în 45 minute. Există și încărcare wireless, dar nu recomand. Este lentă, la maximum 15W.
La nivel software, avem de a face cu Android 15 preinstalat, ceea ce nu înseamnă mare lucru, întrucât această versiune nu adaugă mai nimic nou. ASUS permite utilizarea ROG Phone fie cu tema sa orientată către gameri, cât și cu interfața Google standard, pentru cei care vor o experiență mai de bază. Toate configurările pentru profiluri de performanță, sau pentru cooler se fac din Armoury Crate, iar în timpul jocului ai interfața Game Genie care îți permite să faci schimbări rapide pentru majoritatea aspectelor telefonului. Ce nu promite ASUS în general pe telefoanele sale este suport pe termen lung, așa că probabil că nu putem aștepta mai mult de două sau trei actualizări de sistem.
Pentru că are probabil cel mai puternic procesor neural din piață, era păcat să nu vedem și integrarea unor funcții cu AI pe ROG Phone 9 Pro. Din păcate, acestea nu funcționează în limba română, deci funcția de traducere pentru apeluri audio sau transcrierile din aplicația de înregistrare nu vor fi foarte utile pentru noi. Poți genera însă fundaluri și poți căuta în galerie după elemente, locuri, sau persoane, în limbaj natural. Circle to Search nu este încă integrat, dar ASUS promite că va veni într-un update viitor.
Camera, în continuare „compromisul” seriei ROG Phone
În general, telefoanele ROG Phone sunt top la multe aspecte hardware, mai puțin la cameră, iar noul model nu schimbă semnificativ situația. Avem parte de un upgrade la nivelul camerei principale de 50 megapixeli, atât cu un nou senzor, un Lytia 700 de la Sony, cât și cu un nou sistem de stabilizare gimbal, care poate compensa pentru 5 grade pe fiecare dintre cele 6 axe. Rezultatele arată însă că nu avem parte de upgrade-uri majore, camera fiind în continuare una mai degrabă comparabilă cu cea de pe telefoane mid-range superioare decât cu flagship-uri.
Camera principală este cea mai performantă dintre cele trei, iar fotografiile pe timp de zi sunt decente, însă nu grozave. Imaginile sunt contrastante, dar și optica aleasă pare să fie de vină pentru pierderea detaliilor la marginea fotografiilor. În centru nivelul de detalii este bun, iar zoom-ul 2x prin crop realizat pe această cameră este decent, chiar utilizabil, aș putea spune.
Fotografie pe timp de zi
Camera cu zoom optic 3X mi se pare că reușește în majoritatea cazurilor să capteze detalii chiar mai bine pe întreaga suprafață chiar și în comparație cu camera principală, dar atunci când vine vorba despre ultrawide, situația se schimbă. Această cameră nu are nici o plajă dinamică destul de mare pentru a capta detalii în lumină puternică, iar nivelul de detalii este scăzut. Nu pare că vedem un upgrade la acest capitol pe ROG Phone 9 Pro.
Fotografie nocturnă
Modul portret este decent, dar nu impresionant și asta doar pe timp de zi. Pe timp de noapte, acest mod face întreaga imagine foarte soft. Modul nocturn nu este însă tocmai slab pe acest telefon. Imaginile păstrează un nivel destul de bun de detalii pe camera principală și pe zoom, datorită stabilizării gimbal și optice. Am fost chiar uimit că zoom-ul optic este folosit noaptea, în locul unui crop. Camera ultrawide are, desigur cea mai slabă performanță și pe modul nocturn.
Nici camera selfie nu este tocmai rea pe timp de zi, rezultatele fiind mai mult decât decente. Astfel, nu prea înțeleg de ce nu poate filma decât în Full HD. De altfel, întregul capitol „filmare” este la categoria „și altele” pe ROG Phone 9 Pro. Atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, stabilizarea nu face față simplilor pași la viteză normală. Apar vibrații în imagine în oricare mod, inclusiv cel cu stabilizare activă. Codecul este slab, bitrate-ul mic, iar rezultatele nu tocmai utilizabile în nicio situație.
Din fericire, ROG Phone 9 Pro nu este un camera phone, ci un gaming phone, așa că nu mă pot supăra prea mult pe el din acest motiv. Există o evoluție, dar una mică față de generația anterioară, însă cei care vor doar fotografii bune, nu grozave, nu vor fi dezamăgiți. Pentru filmare, sugerez să vă uitați în alte părți, iar pentru gaming, sunt puține alte telefoane mai potrivite.