Dacă nu ai trăit cumva sub o piatră în ultimele două săptămâni, sigur ai citit sau văzut pe undeva că cele mai noi telefoane de la Google au ajuns, într-un final, și în România. Bine, pe cale oficială adică, prin Google Store în parteneriat cu eMAG și Vodafone. Bun, deci tocmai a devenit mult mai ușor să-ți cumperi Pixel în România și nu mai trebuie să stai cu griji legate de garanție sau orice alte probleme care pot apărea atunci când cumperi de la distribuitori. Deci, Pixel 9 și Pixel 9 Pro XL au poposit pe masa noastră de test.
Înainte de orice altceva, trebuie să îți spun și că Pixel 9 Pro XL nu este diferit cu absolut nimic de Pixel 9 Pro, în afară de dimensiunea ecranului și o baterie ceva mai ofertantă, pentru că deh, spațiul mai mare din șasiu permite și instalarea unui acumulator mai mare.
Design excelent, similar cu ce vedem „peste gard”
Ca orice om, chiar înainte să aflu că cei de la Google vor să ne trimită noile lor telefoane la test, m-am uitat la clipul lui Marques Brownlee, cel în care își dă cu părerea despre telefoanele despre care vrei să afli și tu mai multe acum. Cert e că atunci când a vorbit despre designul acestora, nu a făcut referire deloc spre Apple și ale sale iPhone-uri, care sunt foarte similare cu Pixel 9, cel puțin prin prisma materialelor folosite, a display-ului, dar și a design-ului marginilor. Și spun asta în calitate de utilizator de iPhone încă de la modelul 3G, în 2007. Nu am folosit niciodată ca daily driver un telefon cu Android, iar Pixel 9 Pro XL, în momentul în care l-am scos din cutie, mi-a dat un feeling extreeeem de familiar. Ceea ce, în opinia mea, nu e deloc un lucru rău.
De fapt, asta m-a intrigat atât de tare, încât am fost extrem de curios să încep să-l folosesc cât mai rapid. Am intrat numaidecât în propria mea utopie, a iPhone-urilor cu Android, iar toate aceste zile în care am folosit device-ul Pixel au fost pentru mine un soi de scenariu de „ce-ar fi dacă”. Pot spune cu lejeritate că e primul telefon Android care mă face să-l iau serios în considerare ca telefon principal, și asta nu pentru că ar fi mai bun în specificații decât restul de Samsung-uri, OPPO-uri, OnePlus-uri, Motorole sau orice altceva. Că nu e. Însă are ceva care îl scoate în evidență și îl face să se simtă deosebit. Pentru că, deși l-am comparat fix adineauri cu un iPhone, tot restul elementelor, în afara celor menționate, au o identitate a lor. Inclusiv amplasamentul camerei foto, care, deși vine cu un bump destul de mare, iar Pixel 9 Pro XL e ciudat de folosit fără husă, conferă device-ului un aer ceva mai aparte.
Google a avut ceva probleme cu telefoanele flagship de-a lungul anilor trecuți, lucru recunoscut chiar și de directori executivi care fac parte din board-ul companiei. Se vede de la o poștă că gigantul american încearcă să rezolve acest lucru și să devină o companie cu un cuvânt important de zis și pe segmentul de flagship-uri Android. Chiar și husa pe care am primit-o în pachetul destinat testării este una cu inspirație puternică de la cele de silicon fabricate de Apple, foarte „premium”, care contribuie la experiența de utilizare. Însă trebuie să menționez aici și un aspect destul de enervant, pe lângă cele pozitive. Amplasamentul butonului de blocare/deblocare, laolaltă cu cele de volum. Este destul de anevoios să apeși mai mereu ceea ce NU vrei, mai ales că mulți dintre producători aleg să mute cele două butoane pe părți opuse ale șasiului, tocmai din aceste considerente. Și știu sigur că nu sunt doar eu de vină, pentru că și Andrei, care a testat Pixel 9, mi-a spus exact același lucru.
Un display care ar trebui să mulțumească pe oricine
Un alt capitol la care Google Pixel 9 Pro XL stă extrem de bine este cel al display-ului. Avem aici parte de un LTPO OLED cu HDR10+, 120Hz rată de reîmprospătare, care este adaptativă și nu fixă, în funcție de conținutul pe care îl urmărești pe ecran, dar și o luminozitate de 2000 de niți, chiar 3000 în peak brightness. Calibrarea culorilor este foarte bună și poate fi și ea customizată, în sensul că poți alege între Natural și Adaptive. Să spunem că e ceva în genul a ceea ce vedem la Samsung sau OnePlus, unde avem Natural sau Vivid, doar că diferențele sunt mai puțin dramatice.
Pixel 9 Pro XL dispune și de protecție Corning Gorilla Glass Victus și are și rezistență IP68 la apă și praf. E un telefon solid, rezistent, cu un ecran care ar trebui să mulțumească pe mai toată lumea. Eu l-am folosit destul de des la urmărit seriale pe Netflix atunci când stau în pat, sau la clipuri pe YouTube, și s-a achitat cu brio de sarcini. Chiar și afară, atunci când l-am scos prin parc într-o toridă zi de august, la ora 15:00, când aplicația nativă de vreme indica soare și 38 de grade. Am reușit să stau pe YouTube în condiții foarte ok, și nu numai. Ecranul suplinește cu brio prin luminozitate vremea de afară și se dovedește a fi destul de versatil.
Iar la capitolul gaming face o treabă foarte bună. Asta ca să suplinească ce nu poate procesorul, pentru că vom ajunge și acolo. Este foarte responsiv în task-uri, iar rezoluția maximă, de 1344 x 2992 pixeli ajută și ea. Având dimensiuni extrem de similare cu cele ale iPhone-ului meu 13 Pro Max, m-am simțit ca acasă pe Pixel 9 Pro XL, indiferent de ce activități am ales să întreprind pe el. Și că tot am vorbit nițel despre rezoluție, aceasta poate fi și ea schimbată, la fel ca în cazul culorilor sau a ratei de reîmprospătare și poți alege între „Full”, adică 1344 x 2992, cum am zis mai devreme, sau „High”, adică 1008 x 2244 pixeli. Bineînțeles, toate aceste tweak-uri există ca tu să poți să faci rabat la un procent mic din calitate, pentru a prelungi durata de viață a bateriei. Dar vom vedea mai târziu că nu prea e nevoie de așa ceva.
Google Gemini și miza pe AI
Nu va veni ca un șoc pentru tine ce urmează să spun. Google Pixel 9 Pro XL este un telefon cu inteligență artificială. Mai exact cu Google Gemini. Deși nu toate funcțiile sale sunt disponibile și în Europa, după cum vom vedea, vorbim, totuși, despre același „motor” AI care stă în spatele Galaxy AI, de pe cele mai noi telefoane Samsung. Gemini este gratuit, dar are parte și de o versiune Advanced, pentru care poți face un abonament lunar. Trebuie precizat și că ai parte de un an gratuit odată cu achiziția unui telefon Google Pixel 9, abonament care poate fi utilizat și de pe PC sau alte device-uri mobile.
Acum că mi-am făcut polologhia de rigoare, să trecem mai departe și să vedem de ce funcții avem parte pe Pixel 9. Aș începe cu Gemini Live, parte din abonamentul despre care spuneam mai sus, care funcționează ca un asistent cu care poți discuta liber. Adică nu va exista text, nu va exista scriere sau transcriere, iar experiența de dialog este una destul de naturală. Poți alege ce voce să aibă asistentul și îl poți întreba mai departe cam orice ai vrea să știi referitor la un subiect anume. Sau îl poți pune să-ți scrie mailuri pe un anumit ton, mai mult sau mai puțin formal. Ce nu poate face el încă, e să genereze imagini. Această funcție ar fi disponibilă, în mod normal, în aplicația Pixel Studio, însă ea este de negăsit pe telefonul de pe masa noastră de test, nu merge nici să instalez prin apk, iar la o scurtă căutare făcută chiar pe Gemini, aflăm că software-ul nu este disponibil încă în Europa. Păcat, aș fi vrut destul de mult să-l încerc.
Gemini mai poate și să traducă ce spui în mai orice limbă există, în caz că ajungi în vreo țară străină unde nu te poți descurca cu engleza. Și mai avem parte și de aplicația Google Screenshots, cea care funcționează ca un manager pe steroizi al capturilor de ecran, așa cum reiese sugestiv și din denumirea sa. Vei putea să cauți printre ele pe baza descrierii obiectelor din poze, sau a textului care apare. Pot vedea, din avion chiar, o utilitate deosebită pentru acest software, mai ales pentru persoane ca mine, care salvează foarte multe informații chiar prin intermediul screenshot-urilor. Și aici este folosită inteligența Artificială, pentru detecția mai rapidă a imaginilor sau a textului cheie care să te ducă mai rapid spre rezultatul dorit.
Și ca să revenim puțin la ce vorbeam despre Samsung, în review-urile pentru modelele din acest an ale producătorului sud-coreean, găsim și Circle to Search pe Pixel 9, funcție care este identică cu cea pe care o știm deja de la seriile Galaxy S și Galaxy Flip și Fold. Ideea e că va exista, cândva, un viitor destul de apropiat în care vom scoate bani din buzunar pentru a accesa toate aceste servicii pe care le primim acum gratis, deci cel mai bine ar fi să vă bucurați de ele fără abonament, cât se mai poate.
Google Tensor G4 lasă de dorit
Și ajungem la cea mai mare lipsă pentru Pixel 9 Pro XL, de fapt pentru toată gama, pentru că toate modelele dispun de același procesor. Google Tensor G4, realizat pe un proces de fabricare de 4nm, nu se ridică deloc la înălțimea rivalilor săi montați pe alte telefoane cu Android. Asta pentru că nici nu prea are rost să-l comparăm cu Apple A17 Pro de pe iPhone 15 Pro Max, care, în testele noastre benchmark, are un scor aproape dublu. Google spune că toată dezvoltarea acestui procesor s-a axat pe susținerea inteligenței artificiale on-device, adică pe Google Gemini. Deși este un CPU optimizat foarte bine pentru Androidul pur care rulează pe Pixel, ăla de la mama lui, fără bloatware și alte interfețe de utilizare, acesta nu se ridică la înălțimea unui Snapdragon, fie el chiar și unul non vârf de gamă.
Desigur, există și situația în care eu vin acum și vă spun că acest telefon este unul care rulează orice aplicație sau joc într-un mod care nu este cu nimic diferit față de modul în care gestionează această sarcină un flagship rival. Deși am jucat Call of Duty Warzone, și nici măcar nu am avut disponibilă opțiunile grafice de „High” sau „Ultra”, ci doar un decent „Medium”, experiența a fost ok, iar în Asphalt Legends Unite nu am simțit nici un fel de stutter. Dar, pentru cei care țin destul de mult la cifre, performanța demonstrată de testele sintetice pur și simplu nu este la nivelul rivalilor din acest segment de preț. Pentru că vorbim totuși de un model care costă 6000 de lei în configurația de 128 GB spațiu de stocare, cum e clientul de astăzi. Ai vrea să renunți la un iPhone care costă cu câteva sute de lei mai mult, poate nici atât, vine la pachet cu o cameră similară, un build la fel de bun, dar cu un procesor mai performant? Răspunsul la această întrebare, în mod evident, va diferi de la persoană la persoană, pentru că nu toți vrem aceleași device-uri și asta e ok.
Vă las mai jos și rezultatele noastre din benchmark-uri, ca să vedeți cum s-a comportat Pixel 9 Pro XL, care, atenție, repet, are același procesor ca toată gama, fie că vorbim de variante Pro sau nu. Și, ca să nu uit, trebuie să spun și că Google a continuat un trend început cu Pixel 8, și anume că nu am putut găsi testele benchmark în Play Store. Astfel că am fost nevoie să descarc apk-urile aferente și să le instalez manual. Însă, chiar și după toate aceste enumerări, tot sunt ferm convins că, în continuare, ar fi singurul telefon cu Android pentru care aș face „marea trecere”. Asta e părerea mea.
Camera Foto, una dintre cele mai bune
Și acum poți să iei tot ce am spus mai devreme despre procesor și să dai direct cu „ignore” pentru că senzorii foto de pe Pixel 9 Pro XL sunt altceva. Aici vedem cum gigantul american a mai rupt o pagină din strategia Apple și a scos două telefoane Pro, cu aceeași cameră foto, care se diferențiază doar prin dimensiune, așa cum a fost cazul cu iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Vorbim aici despre un senzor principal wide de 50MP, cu f/1.7, unul periscop de 48MP cu f/2.8 care e responsabil și de zoom-ul 5X, și un ultrawide de 48MP cu f/1.7. Înainte să spun orice altceva, vreau să menționez că Pixel 9 Pro XL este ceea ce orice alt smartphone cu Android ar trebui să fie. Mai ales în ceea ce privește camera foto.
Rezultatele pe timp de zi sunt extrem de apropiate de realitate, culorile sunt foarte precise, iar postprocesarea nu exagerează cu absolut nimic. Practic, totul se păstrează cât se poate de natural și este reconfortant să văd că mai există și așa ceva într-o lume în care toți se chinuie să ne explice că AI-ul lor este mai bun decât al altora în editarea post captură. De asemenea, și detaliile pe care le vedem prezente în instantaneele trase cu Pixel 9 Pro XL sunt foarte bine definite, indiferent dacă folosim sau nu zoom-ul din dotare. Nu am îndrăznit să trec spre zoom-ul maxim obținut prin crop, însă nici nu a fost nevoie, pentru că nu am vrut să compar mere cu pere. Majoritatea pozelor pe care le fac cu mai toate telefoanele care îmi trec prin mână sunt realizare cu valorile de zoom prestabilite în aplicația de cameră. Astfel că aici am avut de ales între opțiunile 2X și 5X, dar și un ultrawide de 0.5X. Acum puteți vedea și rezultatele obținute.
De asemenea, pe 9 Pro XL se pot realiza și poze macro foarte reușite, cu ajutorul senzorului ultrawide, ceea ce nu se poate spune despre orice telefon cu această funcție, ba chiar din contră, m-ar corecta și Andrei, care este un inamic declarat al acestui mod de fotografie. Aici nu am reușit să văd nimic de care „să mă iau”, ca să vorbesc românește. Ba chiar am fost surprins destul de plăcut că nu am reușit să găsesc vreun cusur ansamblului de senzori, per total, din punctul meu de vedere ceva mai non exigent. Chiar și funcția portrait, care dă chix pe multe alte modele destul de scumpe, aici se comportă flawless, decupează exact ce trebuie și cum trebuie, și nu aplică acel efect bokeh prea „apăsat”, așa cum vedem în alte situații.
Chiar și ultrawide-ul reușește să ne impresioneze, pentru că am comparat notițe aici cu Andrei și ne-am dat amândoi seama că avem, touși, de-a face cu unul dintre cei mai buni astfel de senzori de până acum. Practic, camerele de pe Pixel 9 și Pixel 9 Pro XL au reușit să vină de nicăieri și să ne ia prin surprindere.
Și, că tot am vorbit despre AI mai devreme, am lăsat una dintre cele mai interesante funcții pentru momentul în care vorbim despre cameră. Add Me este noua adiție din acest an și te va ajuta să faci poze cu cei dragi fără să rogi alte persoane sau fără să activezi autodeclanșatorul. Add Me îți va permite să treci prin mai mulți pași pentru a obține poza ideală. Mai întâi trebuie să faci o poză persoanei sau persoanelor lângă care vrei să apari și tu, apoi să rogi pe altcineva să îți facă ție o poză, singur, în locul lăsat liber în prealabil. Știu, sună complicat. Hai s-o luăm punctual. Dacă eu vreau să fac o poză cu Andrei și nu am pe cine să rog, îl pun să stea într-un loc, fac poza în așa fel să las un loc virtual și pentru mine, apoi facem schimb și el se adaugă automat în poza finală, pe baza primei poze făcute de mine. Știu, e complicat în continuare. Practic, Gemini va combina două poze cu două persoane diferite, realizate în același cadru, pentru a crea o a treia poză în care sunteți prezenți amândoi. Mai dă și rateuri în care vedem că mai taie câte un deget sau transparentizează ceva ce nu ar trebui, dar, per total, este destul de impresionant și de mind blowing.
Tot la capitolul noutăți, avem ceva ce ține de fotografia pe timp de noapte, și anume noul mod panoramic. Acesta a fost îmbunătățit mai mult ca niciodată, se laudă Google, și putem spune că și în acest caz rezultatele sunt impresionante. Nivelul de lumină și de detalii prezente în aceste poze reprezintă o schimbare dramatică față de ce am putut vedea la Google Pixel 8.
De altfel, fotografia pe timp de noapte în general a avut parte de îmbunătățiri care se văd „din avion”, procesând foarte bine culorile, dar și detaliile, care sunt mai bine definite decât până acum, chiar și atunci când folosim zoom-ul. Expunerea este și ea reglată foarte bine, iar sursele de lumină, chiar dacă sunt ceva mai slabe decât ar trebui, sunt folosite foarte bine pentru obținerea rezultatului final. Per total, este unul dintre cele mai bune moduri de noapte pe care le-am încercat până acum.
În ceea ce privește partea video, Pixel 9 Pro XL este capabil de filmare la rezoluție 8K cu 30 de cadre pe secundă, 4K cu până la 60 fps, sau 1080p cu până la 240 fps. Avem și stabilizare optică, una excelentă chiar, și un zoom 20X care impresionează și captează într-un mod foarte smooth chiar și obiecte sau persoane aflate la distanțe foarte mari. Știu că am fost rău când am vorbit despre procesor, dar am fost sincer. La fel sunt și acum, când scriu despre cameră. Nu mă așteptam la asemenea rezultate și recunosc că am fost luat prin surprindere.
Sub capotă & Baterie
Un alt capitol la care Pixel 9 Pro XL m-a impresionat a fost durata de viață a bateriei. Ok, l-am folosit fără SIM și conexiune permanentă la rețeaua 5G, însă chiar și așa, a fost butonat intens. Ei bine, am reușit să obțin două zile complete de utilizare din cei 5060 de miliamperi/oră, fără să am niciodată grija bateriei. Asta e un rezultat mai mult decât comparabil cu iPhone 15 Pro Max. Aici vedem ce înseamnă ca o companie să lanseze un produs la care s-a ocupat cap-coadă și de hardware și de software. Optimizarea aceasta este excelentă și nu o putem vedea pe prea multe modele cu Android. Încărcarea se realizează pe fir la 37W, și nu avem parte de încărcător în cutie, ci doar de clasicul cablu USB-C la USB-C. Wireless avem parte de 23W dacă cumpărărm un Pixel Stand, iar un ciclu complet de încărcare pe fir poate dura aproximativ 45-50 de minute.
Configurația Pixelului 9 Pro XL pe care l-am primit la test este de 128 GB de stocare cu 16 GB de memorie RAM. De altfel, toate modelele Pro au 16 GB RAM, iar stocarea poate ajunge până la 1TB. În rest, culoarea acestui terminal este Porcelain, iar el mai poate fi cumpărat în variantele Rose Quartz, Hazel sau Obsidian.