După ce Claudiu v-a povestit despre ce poate cel mai puternic device din seria nouă de Pixeluri, a venit rândul să aruncăm o privire la device-ul cel mai accesibil din gamă – Pixel 9, varianta vanilla, adică fără Pro, XL, XXL, sau mai știu eu ce. Sunt câteva diferențe majore, deci la capitolul acesta vei simți dacă dai banii pe un Pro XL, cu siguranță, dar dacă vrei să beneficiezi totuși de funcțiile AI și de un telefon de top la un preț ceva mai mic, s-ar putea ca Pixel 9 să-ți facă cu ochiul.
Asemănări și diferențe
Aș vrea să notez întâi însă diferențele dintre varianta Pro XL și cea vanilla, adică la ce renunți dacă alegi telefonul mai ieftin. Pixel 9 are, evident, un ecran mai mic și o baterie mai mică, îi lipsește camera tele cu zoom optic 5x, iar camera selfie este diferită, având 10,5MP pe Pixel 9, față de cei 42MP de pe Pixel 9 Pro XL. Cam astea ar fi lucrurile importante.
În rest însă, Pixel 9 oferă cam tot ce oferă și 9 Pro XL. Experiența de unboxing este aceeași, primești numai cablul de încărcare în cutie, și pe lângă telefon, am primit și o husă care se asortează cu culoarea sa, Mint, adică un verde deschis, și e de o calitate foarte bună. Bineînțeles, husa se achiziționează separat, și costă aproximativ 200 de lei. Pe lângă varianta verde, Pixel 9 se mai găsește și în nuanțe roz, crem și negru.
Nu cred că mai are rost să menționez asemănările cu un anumit device, din punct de vedere estetic, evident, pentru că sunt clare. Marginile sunt drepte, ceva mai puțin tăioase parcă decât pe alți competitori, și cadrul este din aluminiu, rece la atingere. Pe spate și față se regăsește sticlă Gorilla Glass Victus 2, și în termeni de rezistență, Pixel 9 are factor de protecție IP68, pentru a face față la praf și apă (mai exact, scufundări de până la 1,5 metri, pe o durată de 30 de minute). Bineînțeles, datorită dimensiunilor mai reduse ale ecranului, e cel mai ușor telefon din serie, având foarte puțin sub 200 de grame.
Am o singură problemă care ține de design la acest telefon: felul în care sunt amplasate butoanele de volum și Power, adică exact invers față de mai toate telefoanele pe care le găsești pe piață, cu butonul de Power sus și cele de volum mai jos. Nu pot să spun de câte ori am apăsat pe volume down și m-am întrebat ca prostul de ce nu se deblochează odată telefonul, insistând apoi de încă 2-3 ori, înainte să realizez că butoanele sunt invers pentru a 10-a oară în ziua aia. Sigur, e o treabă cu care te obișnuiești odată ce folosești telefonul constant, dar tot m-a scos din minți câteva zile.
Experiența multimedia
Și apropo de ecran, hai să începem cu acesta, pentru că nu sunt cine știe ce diferențe față de varianta Pro XL aici. Culorile sunt la fel, foarte vibrante și cu un negru adânc, fiindcă vorbim de un OLED cu certificare HDR10+. Am pus telefoanele unul lângă celălalt și, ochiometric, putem spune că ai parte de un ecran la fel de bun indiferent că alegi Pixel 9 sau Pro XL. Sigur, Pixel 9 are dezavantajul unui ecran de 6,3 inchi, mai mic, și o luminozitate care urcă „doar” până la 2700 de niți în peak brightness. Rezoluția e standard, 1080 x 2424 de pixeli, și nu poate fi modificată, spre deosebire de fratele său mai mare. Experiența de vizionare este însă la fel de bună, indiferent că alegi să vezi ceva pe YouTube, sau un serial pe Netflix sau altă platformă de streaming.
Sunetul este bun, difuzoarele se aud tare și clar, dar cred că era loc de mai bine pe un device din seria flagship. Cum am zis, nu se aude rău, dar în același timp parcă ar fi ”astupat”, parcă ai avea ceva pus deasupra difuzorului constant, lucru care face ca vocile mai ales să se audă bizar și să își piardă din tonus.
În ceea ce privește performanța, Pixel 9 beneficiază de același procesor ca tot restul gamei, un Tensor G4 proprietar, realizat pe un proces de fabricație de 4nm, și care vine cu 8 nuclee și este ajutat de un Mali-G715 MC7 pentru partea grafică. Testele benchmark indică faptul că nu avem de-a face cu un procesor care să rivalizeze neapărat la acest capitol cu alte flagship-uri, lucru care este puțin dezamăgitor – însuși faptul că am primit o cifră pentru testul Wild Life din 3D Mark și nu mesajul „Maxed Out” m-a surprins destul de tare. Asta nu înseamnă neapărat că performanța telefonului e slabă, pentru că în meniuri și în majoritatea aplicațiilor zbârnâie, dar în jocurile mai solicitante pachetul grafic lasă puțin de dorit. Am încercat Warzone și noul Star Wars: Hunters, și nu am fost neapărat impresionat nici de performanța din jocuri. Nu e rea, dar parcă doream ceva mai mult.
Gemini AI și funcțiile sale (plus cele pe care nu le AI )
Marile noutăți din gamă se observă la capitolul software, și Claudiu v-a povestit deja de Add Me în review-ul lui Pixel 9 Pro XL, funcția-flagship din acest an, care îți permite să adaugi digital persoane într-o fotografie prin suprapunerea a două poze diferite. E prezentă și pe Pixel 9, evident, eu personal nu o văd să fie utilizată foarte des, dar hei, e bine că există și e chiar utilă, spre deosebire de alte funcții AI pe care le-am tot văzut pe telefoane.
Și apropo, dacă pentru tine contează sau crezi că vei fi interesat să ai cele mai noi funcții AI pe telefon tot timpul, atunci e bine să știi că, în cazul celor folosite de Gemini, inteligența artificială a celor de la Google, vor fi disponibile tot timpul în premieră pe Pixel. De asemenea, Google oferă nu mai puțin de 7 ani de actualizări, atât de software, cât și ale sistemului de operare, cea mai mare durată de suport din sfera smartphone-urilor.
Există însă și unele absențe notabile, precum Pixel Studio, aplicația care ar trebui să îți permită să generezi imagini pe baza unor prompt-uri, și am vrut și noi să o testăm, dar…surpriză, e disponibilă doar în Statele Unite, cel puțin momentan, așa cum ne-a spus chiar Gemini atunci când l-am întrebat. Sigur, e foarte posibil să apară la un moment dat și la noi, dar până atunci e bine să știi că nu o vei putea folosi.
O altă funcție prezentată odată cu lansarea seriei Pixel 9 este Gemini Live, despre care merită însă menționat faptul că momentan este blocată în spatele unui paywall, făcând parte din suita de funcții disponibile cu Gemini Advanced. Abonamentul Gemini Advanced costă 109,99 lei pe lună, dar la achiziția unui Pixel ai gratuit un an de abonament, în loc de o singură lună de încercare, oferta standard. Pe lângă funcțiile AI, Gemini Advanced vine și cu alte beneficii, precum 2TB de stocare în Google One, acces la Gemini 1,5 Pro, și folosirea Gemini în alte aplicații Google, precum Gmail sau Docs.
Funcțiile cu adevărat utile ale celor de la Google rămân cele deja introduse de mult timp – Magic Eraser, Unblur și cam orice editare cu ajutorul AI-ului funcționează foarte bine și fac o treabă excelentă. Avantajul la introducerea Gemini pe gama nouă de Pixel este că telefonul recunoaște mult mai bine elementele deranjante dintr-o fotografie și îți oferă imediat sugestii pentru a o îmbunătăți – ce să elimini, ce să schimbi, ce să clarifici, etc.
Bateria rezistă admirabil
Îmi place mult software-ul și interfața Google, Androidul acesta „curat” pe care îl oferă producătorul. Cum am zis, nu e cel mai rapid procesor, dar sistemul de operare este excelent optimizat, astfel încât să nu aștepți niciodată mai mult de câteva secunde pentru o cerință, indiferent cât de dificilă e – cum ar fi comunicarea cu Gemini Live, spre exemplu. Interesant este însă că ai parcă ceva mai puține opțiuni de personalizare a ecranului față de alte flagship-uri cu Android, însă meniul e simplu și destul de ușor de utilizat.
Încă un cuvânt despre optimizarea bateriei și trecem la capitolul camerelor, pentru că și eu, la fel ca și Claudiu, trebuie să laud felul în care rezistă acest telefon de-a lungul zilei. A fost nevoie să îl trec prin toate testele de benchmark, să mă joc pe el, și să stau și pe YouTube câteva ore bune ca să aibă nevoie de încărcare – practic, l-am stors cât am putut, și a rezistat admirabil.
Camere de top
Bun, și acum să vorbim despre performanțele foto, pentru că aici chiar am câteva cuvinte de spus. În primul rând, să notăm cu ce lucrăm – o principală de 50MP, cu f/1.7 și stabilizare optică, ajutată de un ultrawide de 48MP, tot cu f/1.7. Pe față regăsim, așa cum menționam mai devreme, un shooter de 10,5MP, cu f/2.2. În ceea ce privește capacitățile de filmare, acestea urcă până la 4K la 60fps, atât pe față, cât și pe spate.
Ce am remarcat instant a fost constanța culorilor, care arată aproape identic atât cu camera ultrawide, cât și cu cea principală. Nu doar atât, dar sunt și foarte precise, având tonuri naturale, fără să ofere acel aspect exagerat al post procesării pe care îl vedem pe alte flagship-uri cu Android. În opinia mea, Google face cea mai bună treabă când vine vorba de combinația dintre fotografii și editare – ies suficient de curate, clare și arată bine pentru a fi puse direct pe o rețea de socializare, dar pot fi și editate în fel și chip cu ajutorul funcțiilor Gemini și nu numai. Dynamic range-ul e variat, zonele întunecate nu își pierd din detalii, sharpness-ul e cum trebuie, ce să mai – e o cameră de flagship, în adevăratul sens al cuvântului.
Nu doar atât, dar Pixel-ul acesta a făcut ceva ce credeam că e absolut imposibil – m-a făcut să îmi placă camera ultrawide. Mă rog, mai bine spus să o folosesc fără să mă încrunt și chiar să schițez și un zâmbet, ceva ce oricum e o realizare foarte importantă. Deformarea e vizibilă, dar deloc deranjantă și destul de ușor de ignorat, iar calitatea fotografiilor este remarcabilă, și parcă au și ceva mai multă personalitate decât cele ultra-procesate pe care le-am tot văzut pe flagship-uri în ultimul timp. Dynamic range-ul e ceva mai redus față de principală, dar deloc semnificativ.
Bine, dacă ar fi nevoie să trec acum pe un alt device, aș alege probabil Pixel 9 Pro sau Pro XL, datorită faptului că acele modele au cameră tele, pe Pixel 9 zoom-ul fiind făcut digital, prin crop. Chiar și așa, pentru fotografii 2x, Pixel 9 își face treaba destul de bine. Lipsa de detalii nu se observă atât de tare pe telefon, doar când treci fotografiile pe un ecran mai mare, și chiar și atunci arată ok.
Fotografiile de noapte sunt, nicio surpriză, foarte bune. Avem un dynamic range foarte bun pentru fotografii făcute în beznă, culorile sunt surprinzător de corect reprezentate și destul de variate, iar imaginile au o cantitate de detalii foarte ridicată și sunt destul de sharp – repet, pentru niște fotografii făcute în beznă. Este un mod de noapte care nu exagerează cu procesarea, lumina este păstrată cât de natural posibil și rezultatul final este mai mereu mulțumitor.
Portretele păstrează o nuanță a pielii naturală, foarte corectă, și oferă rezultate foarte bune în condiții diferite de lumină. Detaliile sunt numeroase și sharp, bokeh-ul este bine aplicat în cea mai mare parte a timpului și e un mod care nu dă greș mai deloc.
Camera de selfie are o calitate ceva mai redusă față de „suratele” sale de pe spatele telefonului, dar tot se comportă bine și oferă rezultate pe care le poți folosi fără griji. Și aici nuanțele pielii arată bine, natural, detaliile sunt ceva mai reduse, lucru firesc, dar ai și un mod ultrawide, de 0,7x, pentru a surprinde mai mulți oameni într-o fotografie.