REVIEW Samsung Galaxy S22+ – Echilibrul noii game S

REVIEW Samsung Galaxy S22+ – Echilibrul noii game S

Scris de | 22 martie, 2022

Prima mare lansare a lui 2022 a fost fără îndoială seria Galaxy S22 a celor de la Samsung, care a ajuns oficial în magazine pe 25 februarie, și este alcătuită din 3 dispozitive diferite: varianta „vanilla” S22, mijlociul S22+ și așa-numitul „nou Note”, S22 Ultra. Dintre acestea, primul care a aterizat în redacția noastră este Samsung Galaxy S22+, și am petrecut cu el aproape două săptămâni, timp în care l-am trecut printr-o mulțime de teste și ne-a și însoțit într-o deplasare în Barcelona, la Mobile World Congress.

Design

În primul rând, merită notat faptul că Samsung Galaxy S22+ calcă pe urmele predecesorului său, nu doar în termeni de design, lucru pe care îl vom analiza imediat, ci și într-o manieră negativă: brick-ul de încărcare încă lipsește din cutie, și da, voi continua să consider asta un punct negativ major, deși trecem în al doilea an în care acest lucru este considerat ceva normal pentru un flagship. Nu vreau să detaliez aici de ce consider că asta este o mutare care îi ajută exclusiv pe producători, nu și pe utilizatorii de telefoane, am făcut-o deja destul într-un material dedicat acestui subiect, pe care îl poți găsi aici.

Revenind însă la design, spuneam că S22+ continuă oarecum linia estetică stabilită de seria S21, în sensul în care adoptă același ecran plat, cu margini foarte ușor curbate, la fel ca și colțurile. Acolo se observă principala diferență față de S22 Ultra, care are colțuri drepte, similare cu gama Note (de unde și glumele care au devenit obositoare după 3 minute, care îl numeau „Note 22 Ultra” – hahaha, comedy geniuses).

Pe spate avem sticlă Corning Gorilla Glass Victus+, la fel ca și pe față de altfel, iar cadrul telefonului este din aluminiu, făcându-l rezistent la eventualele căzături minore și zgârieturi, conform celor de la Samsung. Ansamblul de cameră este asemănător cu ce regăseam pe seria S21, fiind ușor ridicat și adăpostind 3 senzori diferiți.

Galaxy S22+ are un feeling mult diferit față de varianta Ultra – stă mai bine în mână, datorită dimensiunilor puțin mai mici, iar marginile mai „tăioase” amintesc puțin de alte device-uri, de peste ocean. E un lucru bun însă, pentru că îi conferă mai multă individualitate telefonului „de mijloc” al seriei, lucru pe care nu îl întâlnești aproape niciodată pe terminalele flagship ale producătorilor. Are aproape 200 de grame, și e destul de subțire, undeva pe la 7,6mm.

Samsung a pregătit o mulțime de culori diferite pentru S22+, de la clasicele nuanțe de negru și alb până la verde, albastru, violet, crem, graphite și varianta care a ajuns la noi, rozul pe care producătorul sud-coreean îl numește Pink Gold și care a întors destule capete în Barcelona.

Display

Ecranul lui Samsung Galaxy S22+ 5G este mare, așa cum am zis și mai sus, undeva pe la 6,6 inci, cu o rezoluție FullHD (1080 x 2340 de pixeli) și un format de 19,5:9, pe care îl regăsim pe mai toate telefoanele din ziua de azi.

Samsung face de mult timp probabil cele mai bune ecrane din industria smartphone-urilor, iar Galaxy S22+ nu face excepție de la acest lucru. Este vorba de un superb Dynamic AMOLED 2X, cu certificare HDR10+, care oferă o reprezentare excelentă a culorilor în mai toate tipurile de conținut – fie că vorbim de jocuri, seriale sau filme de pe platformele de streaming, sau clasicul YouTube.

Ca de obicei, producătorul sud-coreean livrează unul dintre cele mai luminoase ecrane din industria smartphone-urilor, Galaxy S22+ atingând un peak brightness de 1750 de niți – absolut enorm, permițând o vizionare perfectă a display-ului în lumina directă a soarelui.

Și în fine, un element care nu mai lipsește în ziua de azi de pe ecranul niciunui flagship care se respectă este viteza de 120Hz a ecranului, care face ca navigarea prin meniu și diferitele aplicații care oferă suport pentru rate de refresh mai ridicate să fie extrem de cursivă și plăcută. Bineînțeles, asta ajută și în jocurile care oferă suport pentru viteze ale ecranului mai mari.

Aici există însă și una dintre diferențele mai sensibile față de flagship-ul Galaxy S22 Ultra. Acesta din urmă beneficiază de VRR (Variable Refresh Rate), datorită tehnologiei panoului său LTPO 2.0, fiind capabil să își coboare refresh rate-ul până la 1Hz. S22 și S22+ pot fluctua însă doar între 48Hz și 120Hz, având panouri LTPS.

Performanță

Galaxy S22+ are în interior un procesor Exynos 2200, realizat pe 4nm, în versiunea destinată pieței europene, păstrând așadar acea diferență față de varianta americană, care vine cu un procesor de la Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1, realizat tot pe 4nm. Ambele au opt nuclee, iar GPU-ul din interior este un Xclipse 920 pentru varianta europeană, respectiv un Adreno 730 pentru cea din State.

Puterea celor două procesoare nu poate fi contestată, și din fericire se pare că acea clasică problemă cu privire la diferențele majore de performanță dintre varianta cu Snapdragon și cea cu Exynos nu mai este atât de pronunțată (sau poate doar nu mai sunt la fel de vocali cei care atrăgeau atenția cu privire la acest lucru). Bineînțeles, nu mă pot pronunța definitiv încă asupra acestui subiect, pentru că nu am folosit ambele variante, însă performanța device-ului cu Exynos este totuși una excelentă. Mărturie stau și testele sintetice, unde Samsung Galaxy S22+ a înregistrat 865 de puncte în testul Single Core și 3527 în cel Multi Core. Notabil este însă faptul că în Single Core performanțele au fost mai slabe decât ale device-ului similar de anul trecut, în timp ce în Multi Core diferența este uriașă în favoarea lui S22+.

Bineînțeles însă, povestea pe care o spun testele sintetice nu e tot timpul aceeași cu ceea ce simți atunci când folosești telefonul. În cazul de față, S22+ se simte excelent în utilizare, fie că vorbim de jocuri sau de diferite aplicații. Se înscrie practic în această notă pe care o observi la orice flagship din ultimii 2 ani, pentru că nu mai există practic aplicații cu care aceste device-uri să aibă probleme – cel puțin nu încă.

În ceea ce privește combinația de RAM și stocare, S22+ vine în doar două variante, ambele cu 8GB de RAM, stocarea fiind singura diferență dintre cele două: 128GB, respectiv 256GB. Este ultra-rapidă, de tip UFS 3.1, și în opinia mea suficientă pentru cei care nu vor să folosească telefonul ca un aparat pentru filmat vloguri sau alte tipuri de clipuri, pentru că atunci vei avea cu siguranță nevoie de ceva spațiu în cloud.

Cameră

Ok, și acum vine partea la care îmi place să scriu mult: camera. Samsung Galaxy S22+ are pe spate un ansamblu de 3 senzori: unul principal de 50MP (f/1.8), unul de 10MP (f/2.4) de tip tele și un ultrawide de 12MP (f/2.2). Pe față există o singură cameră de 10MP, cu f/2.2.

Cum am zis, l-am luat pe S22+ la pas prin Barcelona, astfel că am avut posibilitatea de a face o mulțime de fotografii cu el – aproape 300. Am selectat mai jos câteva care ar trebui să arate ceea ce vreau să evidențiez, deci hai să îi dăm drumul.

Principala este excelentă. Avem culori vii, foarte apropiate de cele reale, elementele sunt bine definite și clare (deși un pic prea sharp în unele cazuri, aș zice), iar artefactele sunt minore sau inexistente în cele mai multe cazuri. Pozele cu foarte multe elemente în cadru (spre exemplu cea cu bărcile sau cele cu multe elemente arhitecturale) reușesc să le surprindă foarte bine și ai nevoie de o privire atentă pentru a observa micile defecte.

Senzorul de pe Galaxy S22+ este și cel mai mare de până acum de pe un telefon non-Ultra de la Samsung, iar acest lucru se traduce în rezultate excelente în mai toate condițiile de lumină. Deși, ca să nu arunc numai cu laude în direcția acestei camere, notez și faptul că vei observa o lipsă a acurateței detaliilor în fotografii care conțin multe umbre – mai ales cele de la asfințit, cum poți vedea și în exemplele de mai jos.

Fotografia pe timp de noapte – denumită de către producător „Nightography” (știu, foarte neinspirată alegere) – este și ea destul de bună. Sunt convins că ansamblul lui Galaxy S22 Ultra poate scoate rezultate mai bune decât S22+, deci dacă ești interesat de acest aspect, s-ar putea să vrei să arunci un ochi și la review-ul colegului meu, Claudiu, pe care îl vei găsi în curând pe site. Ce vreau să spun însă despre Night Mode-ul lui S22+ (sorry Samsung, nu îi voi spune în felul acela) este că se vede că e puțin mai bun decât cel de pe gama S21. Diferențele nu sunt însă foarte mari în termeni de calitate cât în termeni de lumină, pentru că mi se pare că S22+ reușește să obțină mai multă lumină în cadru decât predecesorii săi. Poți distinge foarte clar toate elementele dintr-o poză, însă cum am spus, claritatea nu va fi la cel mai înalt nivel și vei observa mult noise.

Ultrawide-ul oferă clasicele probleme pe care le am cu acest tip de cameră: deformare foarte mare, probleme cu zonele întunecate și o diferență de culoare față de ceea ce îți oferă principala (deși aici aceasta este mult mai mică). Fotografiile sunt însă bune și gata de postat mai mereu dacă ai lumină bună.

Obiectivul tele are un zoom optic 3x și e probabil camera mea favorită de pe S22+, și cea ale cărei rezultate mi-au și plăcut cel mai mult. Culori precise, parcă nu se simte nici acel mic oversharpening de pe principală, iar fotografiile arată mai bine structurate ca pe celelalte camere.

Pentru selfie-uri și portrete, S22+ se descurcă destul de bine, din punct de vedere tehnic. Bokeh-ul e bun, elementele feței sunt bine definite, însă există o mică problemă la acuratețea culorii chipului, care tinde să nu o reflecte pe cea reală. Din fericire, este un lucru pe care Samsung îl poate rezolva ușor, printr-un update de software.

Pe partea de video cred că am testat Galaxy S22+ mai abitir decât orice alt telefon de până acum. Are stabilizare optică, bineînțeles, un lucru normal până la urmă pentru un flagship, și poate filma până la 8K cu 24fps (deși eu am filmat mai tot timpul la 4K cu 60fps). Întrebarea pe care mi-am pus-o înainte să încep să filmez cu S22+ a fost dacă ai putea folosi acest telefon pentru a filma un clip întreg pentru YouTube, fie că vorbim de un vlog sau orice altceva.

Iar răspunsul este da, fără probleme. Calitatea este excelentă, iar S22+ se descurcă foarte bine și cu tranzițiile de la lumină la întuneric și invers, reușește chiar și în lumină scăzută să ofere rezultate mulțumitoare, iar stabilizarea optică își face foarte bine treaba.

Sunet și autonomie

Am lăsat la final sunetul și autonomia, două capitole cu care nu o să te mai țin prea mult. Așadar, câteva concluzii foarte rapide – sunetul este foarte bun, puternic și clar, nu „sparge” și bineînțeles, este stereo. Experiența de vizionare e destul de completă astfel, și nu te va dezamăgi.

Galaxy S22+ are o baterie de 4500mAh, și se poate încărca cu până la 45W pe fir, respectiv 15W wireless. Există și posibilitate de reverse wireless charging, pentru a încărca alte device-uri, cu până la 4,5W, deși aceasta este o funcție care a ieșit ușor-ușor din atenția publicului larg. Telefonul a rezistat la o utilizare medie spre puternică aproape în fiecare zi, deși la MWC era cât pe ce să îl „ucid” la mijlocul zilei după ce l-am folosit la mai multe filmări.

Concluzia connect

Samsung Galaxy S22+ nu este un telefon care să reinventeze roata, dar este un device solid, căruia ai foarte puține lucruri pe care să i le reproșezi. E oarecum normal acest lucru, ținând cont că vorbim de un flagship, dar asta nu înseamnă că terminalul sud-coreenilor nu merită apreciat, oferind o combinație foarte bună de performanță de top, camere pe care te poți baza, un ecran excelent și un design foarte plăcut ochiului. Lipsurile pe care le are față de Galaxy S22 Ultra nu sunt atât de pronunțate și simțitoare pe cât ai crede, iar „mijlociul” celei mai noi serii de la Samsung reprezintă o variantă pe care mulți fani ai sud-coreenilor probabil o vor lua în considerare.

Plusuri

  • Ecranul superb, poate cel mai bun din piață la momentul actual.
  • Camera foarte bună atât în fotografii, cât și în filmare.
  • Performanță solidă în mai toate aplicațiile și jocurile.
  • Design elegant.

Minusuri

  • Lipsa încărcătorului din cutie.
  • Distincția Exynos - Snapdragon va supăra în continuare destul de multe persoane.
  • „Nightography”. Nu funcția în sine, ci denumirea pe care Samsung tot încearcă să o facă populară. Stop it, please.
Advert 61

Etichete: , , , ,