Anul 2022 se anunță unul mult mai interesant decât precedentul în ceea ce privește smartphone-urile, însă iată că îl începem cu un smartphone pe care ar fi trebuit să îl vedem poate în 2021. Problemele imense de stocuri în ceea ce privește procesoarele și alte componente de telefoane au făcut ca multe lansări ale lui 2021 să fie amânate, și nici măcar cel mai mare producător din lume, Samsung, nu a putut găsi o cale de scăpare. Așa se face că Samsung Galaxy S21 FE a primit o lansare abia la CES 2022, la un an și câteva luni distanță de la apariția predecesorului său, care a fost fără îndoială unul dintre cele mai de succes telefoane ale anului 2020.
Așadar, poate S21 FE să urce pe aceleași culmi pe care s-a aflat S20 FE?
Design
În termeni de design, avem un telefon extrem de similar cu alegerile recente ale celor de la Samsung – mă refer aici la o așezare cu 3 senzori de cameră așezați vertical, pe care compania a mai adoptat-o și la seria S21 și la FE-ul de anul trecut. De asemenea, un alt element din gama S21 prezent aici este integrarea bump-ului camerei în designul telefonului, făcându-l să pară mai natural și să nu iasă în evidență atât de mult precum o făcea anterior.
Plasticul de pe spate îmi amintește oarecum de seria Galaxy A, cu ale sale A52 5G sau A72, terminale midrange, mai ieftine decât S21 FE, însă cu specificații mai slabe. Să nu uităm totuși că și S21 avea plastic pe spate, însă cel de pe acest telefon (FE) este mat, iar varianta pe care am primit-o noi la review are o nuanță albă, foarte elegantă. Mai sunt disponibile culorile Graphite, Lavender și Olive.
Per total, îmi place foarte mult design-ul lui Samsung Galaxy S21 FE 5G. Este simplu, nu iese în evidență foarte mult, dar își păstrează eleganța specifică seriilor flagship ale producătorului sud-coreean. Șasiul este din aluminiu și pe față regăsim sticlă Corning Gorilla Glass Victus și telefonul stă foarte bine în mână, fiind extrem de ușor, la doar 169 de grame.
Ecran
Samsung Galaxy S21 FE 5G vine cu un ecran de 6,4 inci Dynamic AMOLED 2X, care atinge o rată de refresh de 120Hz și este certificat HDR10+. Rezoluția este de 1080 x 2400 de pixeli, iar luminozitatea este excelentă, cam ca la orice device Samsung. De altfel, ecranul este probabil cel mai mare avantaj pe care îl are S21 FE 5G, fiind unul demn de a se lupta cu orice flagship din piață. Sud-coreenii sunt recunoscuți pentru ecranele excelente pe care le pun pe dispozitivele lor de top, iar aici nu fac notă discordantă.
Viteza de 120Hz a ecranului lui Galaxy S21 FE face ca experiența de utilizare să fie extraordinar de fluidă, iar în jocuri telefonul are parte de un „boost” și mai mare, având un touch sampling rate de 240Hz. Culorile se văd foarte bine, iar certificarea HDR 10+ face ca orice film sau serial de pe Netflix sau alte servicii de streaming să arate aproape „as good as it gets” – bineînțeles, pe un telefon.
La nivelul ecranului se observă și una dintre cele mai mari diferențe dintre S21 FE și restul gamei de dispozitive S21, lansate anul trecut. Mă refer la senzorul de amprentă, care este acum unul optic, spre deosebire de cel ultrasonic existent pe celelalte telefoane. Nu e neapărat o surpriză, ținând cont că și S20 FE avea tot un senzor ultrasonic, din raționamente de cost. Cel prezent aici, pe S21 FE, funcționează bine și fără probleme, fiind și destul de rapid.
Performanță
Cum era de așteptat, la interior se regăsește un Snapdragon 888 5G, realizat pe 5nm, unul dintre cele mai puternice procesoare disponibile pe piață la acest moment. Surpriza vine însă atunci când observi că mai există o configurație, cu Exynos 2100, procesor realizat de Samsung, tot pe un proces de 5nm. E o situație pe care am regăsit-o destul de des la flagship-urile din gama S în ultimii ani, dar pe care nu mă așteptam să o întâlnim și la S21 FE, mai ales că predecesorul său a venit într-o singură variantă, cu procesorul celor de la Qualcomm.
Partea bună este că în România pare că este disponibilă, cel puțin pentru moment, versiunea cu Snapdragon 888. Pe aceasta am primit-o și noi, și la un test rapid în Geekbench, S21 FE a atins 1090 de puncte în single-core și 3089 de puncte în multi-core, scoruri mai mult decât respectabile. La interior se află 8 nuclee și varianta care are procesorul Qualcomm în interior vine și cu un GPU Adreno 660.
Jocurile vor rula fără probleme pe Galaxy S21 FE, indiferent despre ce titluri vorbim, astfel că dacă ești un fan al gaming-ului pe mobil, nu ar trebui să ai niciun fel de emoții în legătură cu capacitățile acestui telefon. De fapt, în general, în ceea ce privește performanța, Galaxy S21 FE se va achita de sarcini cu brio și fără să-ți dea bătăi de cap.
Ai și o combinație de memorie RAM și stocare bună, varianta „cea mai de jos” fiind un 6GB de RAM + 128GB de stocare, iar cea mai puternică fiind de 8GB RAM și 256GB stocare.
Autonomie și încărcare
Galaxy S21 FE vine o baterie de 4500mAh, una „sănătoasă” așadar, care ar trebui să te țină întreaga zi în utilizare normală – practic, dacă nu te joci mai mult de o oră-două pe zi pe telefon, ar trebui să începi să cauți încărcătorul abia seara. Și apropo de asta, telefonul se încarcă cu 25W, iar Samsung spune că poate ajunge la 50% în jumătate de oră. Nimic nou aici, sunt aceleași capacități de încărcare pe care le regăsești și pe flagship-urile recente ale sud-coreenilor.
La asta se adaugă și posibilitatea de încărcare wireless pe 15W, dar și funcția de reverse wireless charging, care îți permite să îți încarci diferite gadget-uri precum căști sau chiar alte telefoane cu un Galaxy S21 FE.
Camere
În zona camerelor vine și prima și singura mea problemă mai apăsătoare de nivel hardware cu telefonul: faptul că Samsung nu a adus niciun upgrade, oricât de mic ar fi el, pentru camerele lui S21 FE. Noul telefon are fix aceiași senzori ca vechiul telefon, iar acesta nu e tocmai un lucru pe care vrei să îl vezi, chiar dacă vorbim aici de un ansamblu destul de solid.
Îl trec rapid și în revistă: avem un senzor de 32MP pe partea frontală, în timp ce pe spate regăsim o principală de 12MP (f/1.8) de 26mm, un senzor tele de 8MP (f/2.4) de 76mm, capabil de zoom optic 3x și un ultrawide tot de 12MP (f/2.2) de 13mm.
Mărturisesc că am folosit destul de puțin camerele, pentru că îmi sunt deja destul de familiare. Ansamblul foto al telefoanelor Samsung are o amprentă destul de similară, cea a echilibrului, oferind o acuratețe bună a culorilor, claritate și calitate excelentă în condiții de lumină bună și un night mode respectabil. Portetele dispun și ele de un bokeh bun, și per total nu vei găsi lipsuri majore pe partea de foto-video.
O combinație nefericită
Și acum, după atâtea laude, e momentul să vorbim și despre adevărata problemă a lui Galaxy S21 FE: momentul în care a fost lansat acest telefon și prețul pentru care este disponibil. Mă rog, pe lângă ceea ce am spus anterior, că Samsung a păstrat aceleași camere ca pe Galaxy S20 FE, fiindcă peste aceasta pot trece cu vederea mai ușor, fiind deja un ansamblu destul de solid.
Cum spuneam la începutul acestui review, amânarea lansării lui S21 FE a survenit ca urmare a unui cumul de diverși factori, cel mai important dintre aceștia fiind probabil lipsa stocurilor de componente. Sunt sigur că Samsung și-ar fi dorit să lanseze acest telefon în noiembrie sau, de ce nu, chiar în perioada lunii octombrie, însă acest lucru nu a fost posibil. Unde mai pui că popularitatea modelului anterior și lipsa unei lansări mari între sfârșitul verii, când vedeam pliabilele Z Fold 3 și Z Flip 3, și lansarea noii serii S22, care va avea loc cel mai probabil în februarie, a făcut ca trecerea peste un model FE să fie imposibilă.
Dar nu întârzierea în sine este cea care cauzează probleme pentru Samsung Galaxy S21 FE, ci combinația dintre momentul lansării și preț. Samsung Galaxy S20 FE era lansat la un preț de aproximativ 3000 de lei pentru varianta 4G și 3500-3600 de lei pentru cea 5G. Succesorul său vine doar în variantă 5G, și prețul de pornire este de 3700 de lei. Diferența nu este deloc una mare, însă ce a făcut din modelul anterior un succes este faptul că acel model a fost lansat în toamnă și de asemenea nici nu se bătea direct cu un alt telefon Samsung.
Practic, S20 FE a prins o fereastră de lansare excelentă, prețul său fiind ușor redus la câteva luni de la lansarea sa, în preajma sărbătorilor de iarnă, lucru care a făcut ca acel terminal să reprezinte o variantă și mai bună decât era deja pentru oricine căuta un telefon cu specificații de flagship și mici concesii de design, precum prezența plasticului pe spate, în loc de sticlă. S21 FE în schimb a ratat complet perioada sărbătorilor de iarnă, unde se vând așa-numitele „volume”, cantități mari de telefoane și nu numai. În plus, lansarea sa va fi curând eclipsată de sosirea lui S22, care este așteptat în mai puțin de o lună, având o lansare speculată pentru 8 februarie.
Apoi vine problema concurenței principale a lui Samsung Galaxy S21 FE, care este reprezentată de alte două terminale Samsung: S21 și S21 Plus. Să îți faci singur concurență nu este în esență un lucru rău, însă aici, telefoanele sud-coreenilor se canibalizează, dând senzația că sunt prea multe într-un anumit segment de preț. Și așa ajung și la întrebarea pe care am pus-o la început, și inevitabil, la răspunsul ei: poate S21 FE să urce pe culmile atinse de S20 FE? Ei bine, nu, eu unul nu cred că va putea.
În apărarea protagonistului acestui review însă, trebuie specificat că predecesorul său a atins cifre de vânzări excelente, fiind recent anunțat faptul că au fost vândute 10 milioane de terminale S20 FE de la lansarea oficială. Doar timpul ne va spune dacă mă înșel sau nu, și dacă S21 FE va fi la fel de popular în rândul utilizatorilor precum predecesorul său.