CES 2022: Sony a prezentat prima mașină electrică din portofoliul companiei

Scris de | 7 ianuarie, 2022
CES 2022: Sony a prezentat prima mașină electrică din portofoliul companiei

La CES 2020, Sony a anunțat „VISION-S”, o inițiativă care are scopul de a contribui la evoluția în domeniul mobilității, și a expus la standul său un vehicul-prototip. Pentru a demonstra felul în care acest concept funcționează în lumea reală, Sony a început testarea sa pe drumurile publice din Europa în luna decembrie a anului 2020 și, în același timp, a demarat teste pentru asigurarea securității și a unei experiențe optime de utilizare oferită de tehnologiile imagistice și de detectare instalate în interiorul și în exteriorul vehiculului, dar și teste dedicate evaluării funcționării interfeței om-mașină (HIM).

În aprilie 2021, Sony a început testele de conducere bazate pe tehnologia 5G și va continua să aplice tehnologiile dezvoltate pentru a oferi noi experiențe în domeniul mobilității, care se află într-o fază de tranziție către vehiculele electrice (EV).

Sony are în vedere extinderea planurilor descrise mai sus și intră, astfel, într-o nouă fază a dezvoltării VISION-S, făcând mai multe anunțuri cu ocazia prezenței la CES 2022

Prezentarea unui nou vehicul-prototip SUV

VISION-S dezvoltă tehnologii care au în centrul lor ideile de siguranță, adaptabilitate și divertisment. La CES 2022 Sony a anunțat și a prezentat un vehicul-prototip SUV (VISION-S 02), ca o nouă propunere de design și structură.

Acesta utilizează aceeași platformă cloud dezvoltată pentru vehiculele electrice precum prototipul (VISION-S 01), care este testat pe drumurile publice.

Siguranță: Mobilitate sigură și securizată

Sistemul oferă o experiență de condus sigură prin recunoașterea și analizarea mediului înconjurător, în timp real, prin folosirea senzorilor instalați 360 de grade în jurul vehiculului. Aceștia sunt senzori de înaltă sensibilitate, de înaltă rezoluție, senzori de imagine CMOS cu interval dinamic larg, dar și senzori LiDAR care percep foarte exact spațiul tridimensional.

În plus, sistemul îi oferă șoferului o interacțiune intuitivă, în combinație cu sistemul de sunet al vehicului și cu sistemul HMI, în așa fel încât acesta să poată aprecia corect starea mediului înconjurător, precum prezența vehiculelor aflate în misiuni de urgență, chiar și din interiorul mașinii.

Adaptabilitate

Senzori Time-of-Flight (ToF) sunt utilizați pentru a asigura funcțiile de monitorizare pentru autentificarea șoferului și pentru supravegherea pasagerilor. Aceștia suportă gesturi intuitive și comenzi vocale care au scopul de a crește utilizabilitatea interfeței mașinii.

În plus, pentru a oferi un mediu care să fie potrivit preferințelor fiecărui utilizator, vehiculul va include o nouă funcție ce le va permite acestora să personalizeze tema display-ului și sunetele de accelerare și încetinire pe care le emite vehiculul.

Setările vehiculului, încuietorile și setările utilizatorului pot fi sincronizate prin conectarea vehiculului la cloud, folosind comunicațiile mobile, inclusiv comunicațiile prin 5G, standard ce oferă latență scăzută, capacitate mare a rețelei și viteze foarte mari de transfer al datelor. În plus, din moment ce actualizările sunt redate în interiorul vehiculului over the air (OTA), sunt posibile asigurarea securității și dezvoltări ulterioare care să aducă în mod constant valoare adăugată.

Gestionare la distanță

Sony a realizat experimente în ceea ce privește experiența de condus, conectând Japonia și Germania prin 5G, și lucrează, alături de partenerii săi, la atingerea unei transmisii cu latență redusă (video și semnale de control) și a unui control comunicațional (monitorizare și anticipare), prin intermediul sistemul de telematică instalat pe prototipul VISION-S 01.

Divertisment

Boxele integrate în scaune, ce formează un camp de sunet tridimensional, alături de serviciul de streaming compatibil „360 Reality Audio”, oferă o experiență muzicală imersivă.

În plus, pentru a oferi o experiență bună de vizionare de filme, VISION-S include serviciul digital integrat „BRAVIA CORE pentru VISION-S”. Serviciul permite redarea video comună sau individuală, atât pe ecranul frontal panoramic, cât și pe display-urile aflate pe spatele scaunelor din față.

Pentru a extinde posibilitățile de divertisment în interiorul vehiculului, capabilitățile de gaming au fost dezvoltate, oferind posibilitatea de a juca titluri PlayStation, printr-o conexiune de la distanță cu consola de acasă, adițional față de jocurile prin cloud streaming.

O nouă fază

Pentru a veni cu noi propuneri care să ducă la experiența de mobilitate, Sony va înființa în primăvara anului 2022 o nouă companie sub numele „Sony Mobility Inc.”, prin intermediul căreia intenționează să exploreze intrarea pe piața vehiculelor electrice. 

Etichete: , , ,