România, aur și argint la Campionatul Mondial de robotică din Houston

Scris de | 24 aprilie, 2024
România, aur și argint la Campionatul Mondial de robotică din Houston

Delegația României la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge de la Houston a cuprins patru echipe calificate la Campionatul Național BRD FIRST Tech Challenge, venite din Câmpulung, Focșani, Galați și Ploiești. În plus față de aceste echipe, la Houston au participat și cei patru finaliști ai premiului Dean’s List: Daria Ștefania Istrate din Ploiești, Rareș Tudor Palasan din București, Andra-Gabriela Cîrstoiu din Târgu-Jiu și Eva Pacea din Brăila.

Performanțele celor patru echipe au fost remarcabile în acest an. Din 2022 și până în prezent, echipele românești de robotică FTC au obținut rezultate tot mai bune și mai vizibile. În 2022, echipa Delta Force din Arad a câștigat Campionatul Mondial din Houston, fiind prima echipă din afara Americii de Nord care a reușit acest lucru, iar totul a culminat cu performanța extraordinară din acest an în care, pentru titlul de Campioană Mondială, finala a fost o confruntare între România și…România!

Astfel, Echipa AICitizens (foto sus) de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” (Focșani) a câștigat titlul de CAMPIOANĂ MONDIALĂ, alături de alte 2 echipe alese din California și Africa de Sud. Echipa Ro2D2 (foto jos) de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (Ploiești), Căpitan de Alianță, și-a ales parteneri din Australia și Canada, alături de care au devenit vice-campioni mondiali. Totodată, AICitizens a primit Locul 1 la Design Award și echipa Ro2D2 a primit și Locul 1 la CONTROL Award.

„Această competiție de robotică a fost inventată în Statele Unite în urmă cu 35 de ani. Noi facem robotică în liceele din România de 8 ani, noi Nație prin Educație. Vă dați seama ce copii avem în țara asta dacă după 8 ani am ajuns să jucăm România contra România în finala mondială de la Houston? Sunt atât de mândră de ei!” spune Dana Războiu, fondator al asociației Nație Prin Educație. 

„Liceenii români ne-au arătat și anul acesta ce înseamnă să fii ambasador al țării tale prin dedicarea, pasiunea, inteligența și fair-play-ul lor. Ei sunt dovada vie că mereu se poate mai sus și mai bine dacă ne unim forțele și că investiția constantă în educație schimbă paradigme. Ceea ce acum 8 ani doar îndrăzneam să visăm a devenit realitate. Tineri ca cei din competiția de robotică sunt un vector pentru schimbare și suntem optimiști privind spre viitor prin ochii lor”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

FIRST Tech Challenge România este cea mai mare competiție de robotică dedicată liceelor din România. Aceasta este organizată de către asociația Nație prin Educație, în parteneriat cu BRD și este afiliată organizației internaționale FIRST. Robotica este unul dintre cele mai importante domenii de viitor pentru România, spre care s-a îndreptat atenția din ce în ce mai mult, mai ales în ultimii ani.

Etichete: , , , ,