STUDIU Aproape jumătate dintre angajații de la stat nu știu ce servicii online oferă instituția la care lucrează

Scris de | 16 mai, 2024
STUDIU Aproape jumătate dintre angajații de la stat nu știu ce servicii online oferă instituția la care lucrează

Cele mai multe instituții publice nu au o infrastructură digitală care să eficientizeze atât munca angajaților, cât și relația cu contribuabilii, arată un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP.

Studiul la care au răspuns 5.166 de angajați la stat relevă faptul că 50% dintre funcționarii publici nu știu câte servicii în regim online oferă instituția din care fac parte, deși lucrează la actualul loc de muncă de peste 10 ani.

În plus, 8 din 10 angajați în sectorul public nu au avut posibilitatea de a lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu în ultimii 2 ani, din cauza lipsei unei infrastructuri digitale adecvate (sistem de comunicare, sistem de raportare, sistem de monitorizare a activității, etc.). Femeile angajate în sectorul public, spre deosebire de bărbați, își majorează veniturile și din alte activități independente în afara locului de muncă, mai arată studiul.

Lipsa unor sisteme digitale adecvate poate fi corectată prin implicarea activă a angajaților din domeniu în programe de perfecționare. Scopul esențial al acestor cursuri este de a actualiza cunoștințele existente și de a încuraja dezvoltarea unor noi abilități digitale, astfel încât sectorul public să poată face față mai eficient provocărilor din era digitală în continuă evoluție. În urma dezvoltării acestor competențe digitale, România ar putea urca în clasamentul european al serviciilor publice oferite în varianta digitală.

Angajații din sectorul public nu cunosc date despre instituția din care fac parte

Rezultatele studiului realizat de Centrul de Formare APSAP relevă faptul că 20% (1.033 persoane) dintre angajații din sectorul public nu sunt familiarizați cu serviciile digitale oferite de instituția în care lucrează.

Aproape jumătate dintre cei care nu cunosc numărul de servicii digitale oferite de către instituția din care fac parte (475 persoane) au o vechime de peste 10 ani la actualul loc de muncă. Acest lucru poate indica necesitatea unor programe de instruire și informare, în special pentru angajații cu o experiență mai îndelungată, pentru a-i familiariza cu noile tehnologii și servicii digitale disponibile.

Etichete: , ,