În ultima lună, m-am tot jucat cu Sony ULT Field 1, boxa portabilă din gama special realizată pentru iubitorii de bass de către cei de la Sony. Am scris de produsele acestea la lansare, cel mai entuziasmat eram de căștile ULT Wear, dar nu pot să spun că nu mi-a făcut cu ochiul și ULT Field 1. Deci, am luat-o cu mine și pe-afară în acest timp, pe la o ieșire cu prietenii, am pus-o să răsune și în birou, dar și acasă, și mai jos îți spun și opiniile pe care mi le-a lăsat.
Design ULTra rezistent
Principalul lucru pe care îl remarci la boxa aceasta este design-ul, care este unul rugged. Este acoperit cu o pânză texturată, care se curăță extrem de ușor de murdărie, fiind rezistentă inclusiv la praf și apă sărată, de tip IP67, ceea ce înseamnă că o poți lua cu tine vara aceasta pe plajă, fără griji. Boxa are un mâner care e de fapt un șiret foarte gros, care se poate regla pentru o priză mai fermă sau mai loose. Fiind vorba de o textură neagră totuși, se pun destul de ușor scame și alte particule mici de praf pe ea, deci va trebui să o speli dacă vrei să o cureți complet după o zi de utilizare.
Încărcarea se face pe USB-C, și portul se găsește în spatele unui capac gros din cauciuc, care îl va proteja de apă și murdărie. Bateria durează aproximativ 12 ore la o utilizare, și se poate încărca destul de repede.
Controalele sunt simple și ai butoane fizice pentru ele. Se regăsesc aici comenzi pentru pornire și oprire, activarea bluetooth-ului, play/pauză sau răspuns la apeluri, volum, precum și butonul ULT, care atunci când este apăsat aduce un plus de bass și putere melodiilor. Nu se regăsesc mai mult moduri de bass, ca pe variantele mai scumpe ale produselor ULT (ULT Wear, ULT Field 5, ULT Tower), dar cea existentă încearcă cumva să producă un „best of both worlds”, și să îmbunătățească la modul general sunetul, nu doar diferite aspecte ale sale.
Conectarea se face super ușor și rapid, direct prin Bluetooth. Nu ai nevoie de aplicație, deși există una, Sony ULT Field 1 se controlează într-un mod foarte simplu, de oricine și orice device cu Bluetooth 5.3. Aplicația e oricum destul de limitată în ceea ce privește funcțiile, poți selecta prioritizarea sunetului sau a conexiunii și alte câteva lucruri. În ceea ce privește dimensiunile, este lunguiață, destul de mare, dar îți oferă o priză ușoară și greutatea e acceptabilă pentru drumuri pe distanțe mici, de 650 de grame.
Sunet și modul ULT
Diferența de bass dintre modul normal și cel ULT este clară ca lumina zilei și se simte imediat ce pui mâna pe suprafața pe care ții boxa (sau imediat ce te uiți la diafragmă). Vibrațiile se simt mult mai intense, sunetul e mai puternic și mai „apăsător” odată ce apeși pe butonul ULT. Nu știu de ce nu ai ține activat modul acesta vreodată, singurul motiv care îmi vine în minte este dacă vrei să asculți muzică seara și poate nu vrei să se resimtă vibrațiile atât de tare prin mobila din casa ta. Deși, ținând cont și de dimensiunea redusă a boxei, asta nu e o problemă atât de gravă în opinia mea.
În ceea ce privește sunetul și calitatea sa, am picat pe subiect de data asta, pentru că ascult fix genurile pentru care a fost făcută boxa aceasta: rap, trap, hip-hop, practic cam tot ce are bass din belșug. Am avut plăcerea de a asculta tot beef-ul dintre Drake și Kendrick Lamar și melodiile scoase de cei doi pe această boxă, iar Not Like Us a lui Kendrick se aude magistral. Vocalele sunt clare, bass-ul e divin, puternic și cu vibrații foarte puternice și nu apar distorsiuni sau probleme la nivele mai ridicate ale volumului.
Și că veni vorba de asta, boxa asta este loud. Se aude tare și bine, suficient cât să umple o cameră de dimensiuni medii și să te facă să țipi puțin ca să te înțelegi cu cineva. Leavemealone de la Fred again. răsună și ea extraordinar de bine, și au fost momente în care mă uitam puțin uluit la boxă, surprins de faptul că poate să se simtă atât de puternică pentru dimensiunile sale.
Înaltele nu sunt senzaționale, pentru că nu prea o să asculți melodii care să le conțină pe boxa aceasta. Mediile sunt însă și ele excelente, la fel ca bass-ul, au calitate, claritate și o forță pe care o resimți – nu la fel de puternic ca bass-ul, dar nici foarte departe. Soundstage-ul este ok, dar nimic special – vorbim până la urmă de o boxă care, deși are tehnologie surround într-o oarecare măsură, e prea mică pentru a putea localiza instrumente și voci în direcții diferite. Ce poți face însă pentru a îmbunătăți acest capitol este să o conectezi cu o altă boxă pentru a crea sunet stereo.