Danemarca va interzice telefoanele mobile în școli și cluburile after-school, la recomandarea unei comisii guvernamentale. Aceasta a stabilit, de asemenea, că copiii sub 13 ani nu ar trebui să aibă propriul smartphone sau tabletă.
Copiii sub 13 ani rămân fără smartphone
Guvernul a spus că va schimba legislația existentă pentru a forța toate școlile primare și secundare să renunțe la telefon, ceea ce înseamnă că aproape toți copiii cu vârsta cuprinsă între șapte și 16-17 vor fi obligați prin lege să nu-și aducă telefoanele la școală. Acesta este un trend global care se răspândește în tot mai multe școli și grădinițe din lume.
Anunțul marchează o schimbare de decizie a guvernului danez, care anterior refuzase să introducă o astfel de lege. Hotărârea vine în timp ce guvernele din Europa încearcă să impună reglementări mai stricte privind accesul copiilor la telefoane și rețelele sociale. Comisia daneză pentru bunăstarea copiilor a fost înființată de premierul Mette Frederiksen în 2023 pentru a investiga depresia în rândul copiilor și tinerilor.
Raportul mult așteptat, publicat marți, a tras un semnal de alarmă cu privire la digitalizarea vieții copiilor și tinerilor. Comisia a cerut un echilibru mai bun între viața digitală și cea analogică. Printre cele 35 de recomandări ale sale a fost necesitatea unei legislații guvernamentale care interzice telefoanele din școli și cluburi după școală.
Ministrul pentru copii și educație, Mattias Tesfaye, a declarat pentru Politiken: „Este nevoie să revendicăm școala ca spațiu educațional, unde este loc de reflecție și unde nu este o prelungire a dormitorului adolescenților”.
Autoritățile locale vor putea face excepții, inclusiv pentru copiii cu nevoi educaționale speciale, dar el a spus că telefoanele mobile și tabletele personale „nu fac parte din școală, nici în pauze, nici în timpul lecțiilor”. El a spus că guvernul a început să pregătească o modificare legislativă în acest sens.
Cercetarea comisiei a constatat că 94% dintre tineri au avut un profil de social media înainte de a împlini 13 ani. Asta în ciuda faptului că, teoretic, vârsta minimă pentru multe platforme de social media este 14 ani. De asemenea, au stabilit că copiii cu vârsta între nouă și 14 ani petrec în medie trei ore pe zi pe TikTok și YouTube.
Comisia a spus: „Acest lucru crește riscul ca copiii să fie expuși, printre altele, la culturi inadecvate, conținut și caracteristici dăunătoare”.