SearchGPT este numele motorului de căutare de la OpenAI, bazat, evident, pe tehnologia din spatele ChatGPT. Acest nou motor de căutare cu AI va fi disponibil inițial în stadiu experimental, pentru un număr limitat de utilizatori, iar OpenAI plănuiește să integreze eventual funcțiile sale în serviciul ChatGPT. Practic, aceasta este prima amenințare serioasă la serviciile de căutare Google, iar momentul este oportun, având în vedere că din ce în ce mai mulți utilizatori sunt nemulțumiți de căutările de pe Google.
SearchGPT va folosi tehnologia AI pentru a găsi răspunsuri pe internet
Spre diferență de motoarele de căutare tradiționale, precum Google, Bing sau Duck Duck Go, SearchGPT vine cu un design organizat pe două coloane. Avantajul SearchGPT este că, folosind AI, nu doar că poate să îți găsească informațiile relevante despre un subiect anume, ci poate să le și organizeze mult mai bine în listă, în funcție de gradul de relevanță. De asemenea, în coloana de link-uri, poți vedea și un rezumat al informațiilor pe care le poți găsi în aceste link-uri, dar și sugestii de subiecte adiacente căutării, în coloana din stânga.
După ce primești răspunsurile și rezultatele cerute, ai opțiunea de a pune întrebări suplimentare legate de acea căutare, sau chiar să ceri „răspunsuri vizuale”, probabil alternativa SearchGPT la Google Image Search.
Desigur, în spatele SearchGPT se află un LLM bazat pe ChatGPT-4, cea mai recentă versiune pe care sunt bazate și celelalte produse ale companiei. Primul test va include doar 10.000 de utilizatori, iar acest număr ar putea să crească în viitor. De asemenea, OpenAI spune că lucrează cu parteneri pentru a putea integra conținutul lor în căutări pentru rezultate mai relevante. Printre parteneri se numără nume mari precum The Wall Street Journal, The Associated Press și Vox Media, instituții de presă cu renume mondial.
Google, Perplexity și alții deja folosesc AI în căutări
OpenAI nu este singura companie care încearcă să aducă motoare de căutare bazate pe AI în mâinile utilizatorilor. Google a început deja să ofere răspunsuri generate cu AI-ul Gemini implicit în anumite regiuni, în timp ce compania Perplexity oferă un astfel de motor de căutare încă de anul trecut. De asemenea, site-urile care nu vor să fie „citite” de SearchGPT, pot bloca accesul crawler-elor sale.
Integrarea SearchGPT în ChatGPT ar putea oferi, în sfârșit, răspunsuri actualizate la multe întrebări. Limita de cunoștințe a ChatGPT-3.5 se termină în anul 2021, deci nu poate face referință la evenimente sau tehnologii care au apărut între timp, iar aceasta este versiunea pe care majoritatea utilizatorilor o folosesc în prezent, în mod gratuit. Cu acces la funcții de căutare, chiar și pe modelul ChatGPT-3.5, mai vechi, răspunsurile ar putea fi semnificativ mai bune, iar funcțiile de atribuire a sursei vor fi, cel mai probabil preluate din SearchGPT-ul din prezent.