Este o perioadă bună pentru Epic Games. Are Unreal Engine, cel mai popular motor grafic pentru jocuri video, Fortnite, unul dintre cele mai populare jocuri din lume, și acum are la activ multiple victorii în fața Apple și Google în instanță. Recent, compania a primit un verdict favorabil în cazul împotriva Google, dovedind că Google Play este un monopol. În consecință, Google trebuie să își modifice regulamentul și să permită listarea magazinelor alternative de aplicații chiar în catalogul propriu.
Epic Games a învins Google în instanță: Google Play va fi deschis către alte magazine alternative de aplicații
Motivul pentru care Epic a chemat în instanță Google a fost faptul că magazinele de aplicații alternative nu se pot instala ușor. Google susține că nu permite instalarea de aplicații din „surse necunoscute” pentru securitate, însă Epic Games a dovedit în instanță că aceasta constituie concurență neloială.
Astfel, soluția pentru a păstra securitatea dispozitivelor este listarea magazinelor de aplicații în magazinul Google. Practic, vom putea descărca magazinul Epic Games Store direct din Google Play, fără a primi avertismente sau de a oferi permisiuni de instalare de aplicații din „surse necunoscute”. Acest lucru va permite și altor magazine de aplicații alternative să se listeze pe Play Store. De asemenea, Google va putea să ia măsuri „rezonabile” pentru a asigura siguranța utilizatorilor de dispozitive mobile.
Iată ce schimbări va trebui să aducă Google la magazinul Google Play pentru următorii trei ani, conform The Verge. Termenul este între 1 noiembrie 2024 și 1 noiembrie 2027:
- Să oprească cerința de a folosi plăți prin Google Play pentru aplicațiile distribuite pe Google Play Store (jurizarea a stabilit că Google a legat ilegal sistemul său de plăți de magazinul de aplicații)
- Să permită dezvoltatorilor Android să le spună utilizatorilor despre alte metode de plată din interiorul Play Store
- Să permită dezvoltatorilor Android să ofere linkuri către modalități de descărcare a aplicațiilor în afara Play Store
- Să permită dezvoltatorilor Android să își stabilească propriile prețuri pentru aplicații, indiferent de sistemul de plăți Play Billing
Google va trebui să nu se angajeze în practici anticoncurențiale
La finalizarea celor trei ani, Google va putea să se întoarcă la practicile din prezent, deci va trebui să „concureze” conform noilor reguli doar pe o perioadă determinată. Epic și-ar fi dorit să crească acest termen la 6 ani, dar judecătorul James Donato a decis că trei sunt de ajuns.
Google trebuie să întrunească și o altă serie de condiții:
- Să nu distribuie veniturile din aplicații „cu orice persoană sau entitate care distribuie aplicații Android” sau care intenționează să lanseze un magazin de aplicații sau o platformă de aplicații
- Să nu ofere dezvoltatorilor bani sau beneficii pentru a lansa aplicațiile lor exclusiv sau mai întâi pe Play Store
- Să nu ofere dezvoltatorilor bani sau beneficii pentru a nu lansa aplicațiile lor pe magazinele rivale
- Să nu ofere producătorilor de dispozitive sau operatorilor bani sau beneficii pentru a preinstala Play Store
- Să nu ofere producătorilor de dispozitive sau operatorilor bani sau beneficii pentru a nu preinstala magazinele rivale
Google are 8 luni termen pentru implementarea acestor schimbări, iar dezvoltatorii de magazine vor trebui să aibă opțiunea să aleagă să nu fie listați în ofertele magazinelor concurente. Cu toate că aceasta este o victorie pentru Epic Games, producătorul de jocuri nu a obținut chiar tot ce a cerut.
Google susține că aceste schimbări vor fi în dezavantajul utilizatorilor
Epic Games dorea să permită instalarea de aplicații din surse necunoscute cu o singură apăsare de buton, fără protecțiile extra impuse de Google. De asemenea, dorea ca Google să nu poată condiționa utilizarea anumitor API-uri din Android de sistemul Google Play. Practic, ultima condiție ar fi permis chiar și celor care nu au acces la servicii Google să folosească mai multe elemente din Android mai eficient. Cu siguranță Huawei s-ar fi bucurat de o astfel de decizie.
Desigur, Google susține că această decizie, care este într-o instanță finală, „va avea consecințe neintenționate care va afecta negativ utilizatorii americani, dezvoltatorii și producătorii de dispozitive”.
Epic Games a anunțat deja că magazinul său de jocuri de mobil, lansat în luna august, urmează să fie listat în Google Play în 2025 în SUA și că nu va trebui să plătească comisionul de 30% pentru conținutul distribuit prin el.