Roborock Qrevo MaxV review: aspiratorul robot (aproape) perfect

Roborock Qrevo MaxV review: aspiratorul robot (aproape) perfect

Scris de | 22 noiembrie, 2024

Roborock este un brand care nu are nevoie de nicio introducere. Oriunde te uiți, aspiratoarele sale robot sunt constant în topurile de recomandări, și pe bună dreptate. Am testat în ultimele săptămâni modelul Qrevo MaxV al companiei, un model din zona high-end, echipat cu mai tot ce poate integra un astfel de dispozitiv și am rămas plăcut impresionat. Dacă ești în căutarea robotului aproape perfect, acesta s-ar putea să îți facă cu ochiul. Totuși, fii sigur că ai portofelul pregătit, pentru că ieftin, nu e.

Secretul lui Qrevo MaxV este stația de încărcare, dotată cu toate funcțiile necesare

Qrevo MaxV de la Roborock vine în cel mai mare pachet pe care l-am văzut eu pentru un aspirator robot. Aspiratorul robot în sine ocupă cel mai puțin spațiu în această imensă cutie, alături de cele câteva accesorii care nu sunt deja instalate, precum cele două perii rotative pentru mop. Stația de încărcare este cea care ocupă cel mai mult spațiu, și pe bună dreptate, întrucât trebuie să găzduiască destul de multă tehnologie.

Aceasta este una dintre cele mai avansate stații de încărcare pe care am văzut-o până acum pe astfel de aspiratoare. Imediat ies în evidență cele două rezervoare de apă, unul pe care îl umpli cu apă curată și unul care se va umple în timp cu apa murdară. De unde vine apa murdară? Din zona de docking, unde aspiratorul se întoarce nu doar pentru a alimenta cu apă rezervorul său intern, ci și pentru spălarea periilor de mop. Da, chiar așa. Și după ce le spală cu apă încălzită, dock-ul le și usucă cu aer cald.

Stația de încărcare este responsabilă și pentru golirea recipientului cu murdărie. Praful și gunoaiele colectate ajung într-un sac de unică folosință, care trebuie să fie schimbat la câteva luni. Nu trebuie să te stresezi prea mult cu asta, întrucât aspiratorul de va atenționa atunci când trebuie să faci asta. Există un sac de rezervă în pachet, dar pe următoarele va trebui să le cumperi tu. Având în vedere că apa se umple singură, mopurile sunt spălate și uscate, iar recipientul de praf se golește automat, mentenanța pentru acest aspirator este aproape de zero. Singurele lucruri pe care trebuie să le mai faci din când în când este să cureți periile de firele de păr încurcate pe ele, să golești recipientul de apă murdară și să îl umpli pe cel cu apă curată.

Roborock a dotat aspiratorul cu senzori avansați, cameră video și AI

Dacă scoatem stația din ecuație, aspiratorul în sine nu este cu mult diferit față de aspiratoarele robot mult mai ieftine, cel puțin la capitolul design. Acesta vine cu aceeași formă rotundă, cu  un modul LiDAR în partea de sus, butoane fizice pentru power și home, senzori pe toate părțile, și periile rotative. Există însă câteva elemente importante care scot acest model în evidență față de modelele mai ieftine. De exemplu, are două slot-uri pentru perii de mop în partea din spate, în locul soluției clasice cu lavetă. Periile se rotesc constant pentru o curățare mai bună, iar cea din dreapta este glisantă, putând să se apropie mai mult de marginile pereților, pentru o curățare mai bună.

Apoi, în spate există o duză prin care aspiratorul se alimentează singur cu apă, dar recipientul de apă nu este accesibil direct. Poți accesa însă recipientul de praf, însă nu prea ai de ce decât pentru o spălare din când în când. Aspiratorul are o fantă în partea din spate prin care se golește automat. Pe partea din față vine însă elementul care separă Roborock Qrevo MaxV de alte modele din piață: acesta integrează o cameră video și senzori cu infraroșu, și chiar și un LED care funcționează pe post de lanternă în lumină slabă.

De ce are nevoie de toate acestea? Pentru evitarea ostacolelor. Ceea ce vede camera video este analizat folosind algoritmi AI, iar obiectele sunt apoi identificate. În funcție de tipul de obiect, aspiratorul poate fi mai curajos sau mai precaut atunci când aspiră în jurul lor. Probabil că vrei să fie mai precaut atunci când trece pe lângă murdărie de la animalul de companie și nu prea îți pasă dacă se lovește de o pereche de pantofi.

Pentru a testa cât de bine se pricepe la recunoaștere de obiecte cu AI, am realizat un traseu cu obstacole pentru Qrevo MaxV și am fost surprins cât de bine s-a descurcat. Ba chiar sunt surprins că atunci când le ocolește, vine cu peria rotativă pentru mop extrem de aproape de fiecare obiect, curățând cât mai bine în jurul lor. AI-ul poate recunoaște obiecte uzuale precum încălțări sau chiar cabluri și încărcătoare, și le marchează pe hartă imediat ce le descoperă.

Am observat și că unele obiecte pot însă să îi dea bătăi de cap. De exemplu, o sticlă cu apă. Pentru că este  transparentă, aceasta poate da peste cap atât senzorii LiDAR și infraroșu, dar și camera video. Pe de altă parte, ghiozdane, încălțări, cutii, sau alte obiecte pe care le ai în casă sunt însă destul de ușor de identificat și ocolit. Astfel, sugestia mea este să ridici de pe jos recipiente de lichide, dacă există înainte să pornești aspiratorul, dar poți lăsa altele pe poziții.

Este important însă ca după prima configurare, după ce înregistrezi aspiratorul în aplicația de mobil, să ridici totuși toate obiectele și să lași aspiratorul să exploreze casa fără obstacole în jur, pentru a putea realiza o hartă cât mai detaliată. Asta îi va asigura un traseu optim de curățare și te va ajuta pe tine, mai târziu, când vei dori să cureți doar anumite zone punctual.

Aplicația este simplă, intuitivă și oferă acces la multe configurări avansate

De altfel, aplicația Roborock este un alt punct forte al acestui aspirator. Interfața este nu foarte diferită de ceea ce vedem de la alte brand-uri, dar include multe funcții extra. Poți vedea casa în format 2D sau 3D odată ce harta este realizată, sau poți chiar să o scanezi în 3D cu telefonul pentru precizie și mai mare. Pe lângă funcțiile standard de aspirare și/sau spălare standard, mi-a plăcut să văd că Roborock include și anumite rutine care mi s-au părut extrem de utile. De exemplu, există o rutină Deep Cleaning pentru momentele în care nu ai dat cu aspiratorul de ceva vreme, recomandată pentru weekend-uri. Sau rutină de aspirare mai întâi și apoi spălat cu mopul. Sau rutină de curățare după masă, care curăță doar în bucătărie. Sau poți realiza chiar tu propriile rutine cu setări și reguli proprii.

La capitolul performanță de aspirare, nu cred că are rost să zăbovim prea mult. Este un aspirator performant, cu putere mare de aspirare. Am verificat suprafețele după fiecare program și nu am văzut să rămână murdărie în urma sa. Mi-ar plăcea însă să fie mai curajos în anumite locuri mai greu accesibile, în care mi se pare că rămâne prea precaut. De exemplu sub biroul meu, este o zonă mică de vreo 3 x 3 cm unde nu ajunge deloc, deși ar avea loc.

O funcție pe care eu personal n-am mai văzut-o pe aspiratoare robot, dar am fost plăcut surprins de ea, este setarea de spălare a mopului. Poți seta să facă asta după finalizarea fiecărei camere în parte, sau după un anumit timp. Astfel te asiguri că fiecare cameră în parte este spălată cu perii curate de fiecare dată. Poți seta temperatura apei folosite, în funcție de gradul de murdărie, și chiar și timpul de uscare al periilor.

Trebuie să fiu sincer însă, nu mă așteptam ca procesele de umplere cu apă, spălare al periilor și uscare să fie zgomotoase. Adevărul este că nu este un zgomot puternic în niciuna dintre situații, dar ca utilizator al unui aspirator robot de bază, fără astfel de funcții am fost puțin surprins să aud pe fundal un sunet de ventilator, nu mai puternic decât cel al unui cooler de PC. Poți stabili însă ore de liniște, deci dacă depășește o anumită oră să nu mai golească murdăria și să nu mai spele mopurile.

Roborock Qrevo MaxV face de toate, mai puțin cartofi prăjiți

Spre final aș vrea să vorbesc puțin și despre funcțiile speciale ale acestui aspirator. Da, totul despre ce am vorbit până acum intra la capabilități de bază. Unul ar fi că periile pentru mop nu doar că se rotesc în jurul axelor, iar una glisează spre exterior, dar se și ridică pe verticală. Înălțimea este de ajuns pentru a nu uda covoarele atunci când le întâmpină. Din păcate, neavând covoare de niciun fel în casă, nu am putut vedea asta în acțiune. Am observat însă că atunci când pornești doar un ciclu de curățare fără mop, periile stau ridicate permanent, deci de funcționat, funcționează.

Apoi, acea cameră video pentru recunoașterea obiectelor, are și o funcție de apel video. Sigur, nu are cea mai bună calitate din lume, dar poți verifica de la distanță ce se întâmplă în casă. Poți vedea ce face aspiratorul atunci când este în funcțiune, iar ești plecat, sau îl poți controla manual, ca pe o mașină cu telecomandă. De altfel, aspiratorul este echipat cu microfoane și difuzor, deci poți comunica în ambele sensuri. Cei din casă te aud de la distanță, iar tu poți auzi ce vorbesc. Și pentru a nu fi „creepy”, aspiratorul notifică vocal odată la câteva secunde că funcția de apel este activă, pentru a nu spiona sau lua prin surprindere pe nimeni.

Dar acele microfoanele sunt folosite și pentru comenzi vocale prin intermediul frazei „Hey Rocky”. Comenzile sunt listate în aplicația de mobil, dar sugerez să opriți această funcționalitate dacă țineți aspiratorul în camera în care stați cel mai des. De multe ori asistentul Rocky încearcă să ia comenzi vocale din greșeală, pentru că i se pare că aude ceva la televizor sau într-o conversație uzuală. Dacă stă pe hol, sau oriunde ferit de dialoguri în limba engleză, ar trebui să fie ok.

Mi se pare puțin amuzant, dar nu cred că m-am mai distrat la fel de mult cu un gadget testat anul acesta decât am făcut-o cu Roborock Qrevo MaxV. Poate că acesta este un semn că îmbătrânesc, dar aceasta chiar este o „jucărie” pentru oameni mari, ;i una scumpă, având în vedere că prețul variază între 4.000 și 5.000 lei, în funcție de magazin și ofertele disponibile.

Concluzia connect

Merită la prețul acesta? Pentru funcțiile pe care le oferă, nu prea există multe alternative mai ieftine. Există modele mai ieftine, chiar și de la Roborock, care vin fără recipientele de apă, sau fără mop care se spală singur, sau care doar golesc recipientul de praf pentru un preț semnificativ mai mic. Dar apoi va trebui să faci multe lucruri singur. Camera cu recunoaștere AI este extrem de importantă pentru a scăpa de momentele în care trebuie să faci o rundă de curățenie pentru a strânge totul de pe jos înainte să pornești aspiratorul. Qrevo MaxV îți vinde însă nu doar performanța de aspirare, ci și un grad ridicat de confort, iar acesta are o valoare diferită pentru fiecare utilizator în parte. Tot ce pot să zic este că îmi este foarte ușor să recomand acest model, chiar dacă nu este chiar aspiratorul robot „perfect”.

Plusuri

  • Unul dintre cele mai bine dotate aspiratoare robot în segmentul său de preț
  • Periile rotative curăță bine murdăria, iar faptul că se ridică și glisează sunt avantaje majore
  • Stația de încărcare face „de toate”: alimentează cu apă, spală și usucă mopurile, și colectează praful
  • Aplicația de mobil este foarte complexă, dar totuși intuitivă

Minusuri

  • Procesele de umplere cu apă, spălarea periilor și uscarea sunt zgomotoase
  • Anumite obiecte, precum recipientele cu lichid nu sunt detectate
  • Controlul vocal uneori se activează din greșeală
Advert 61

Etichete: , , ,