OpenAI ne surprinde cu două lansări într-o singură zi. După ce a anunțat și lansat ChatGPT-4.5 pentru utilizatorii Pro, un nou model AI mai performant decât cele deja disponibile, compania a pornit, în sfârșit și serviciile de generare video Sora și în Europa și Regatul Unit. Aceste servicii erau deja disponibile în SUA, dar acum vin și la noi, cu toate funcțiile pe care Sora le-a primit în ultimele câteva săptămâni. Vestea proastă? Sora este disponibil exclusiv celor care plătesc abonamente ChatGPT.
OpenAI lansează Sora și în Europa, după o perioadă de exclusivitate în SUA
Toate țările din Uniunea Europeană (inclusiv România), Regatul Unit, Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda au acum acces la serviciile Sora. Momentan nu există o aplicație dedicată și nici integrare completă cu ChatGPT pentru web sau din aplicație, deci va trebui să accesezi Sora de pe site-ul oficial.
Ca să poți începe generarea de clipuri video cu AI-ul Sora de la OpenAI este necesar un cont OpenAI. Poate fi același pe care ai contul ChatGPT. De asemenea, este necesar un abonament ChatGPT Plus sau Pro, așa că dacă ai deja unul, poți să accesezi direct interfața de generare video. Fiind vorba despre un serviciu AI foarte solicitant, chiar și cei care sunt abonați au un număr limitat de utilizări lunare.
De exemplu, cei care plătesc 20 de dolari (+TVA) pentru ChatGPT Plus, pot genera 50 de clipuri pe lună, sau oricât de multe în limita a 1.000 de credite pe care le primești lunar. Acestea pot fi la rezoluție de maximum 720p și de maximum 10 secunde fiecare. Desigur, abonamentul Plus îți oferă și acces la modelele avansate ChatGPT și alte câteva beneficii.

Cei care plătesc 200 de dolari (+TVA) vor primi, în consecință, de 10 ori mai multe beneficii. 500 de clipuri generate (în limita a 10.000 de credite), un număr nelimitat de clipuri video „în modul relaxat” (adică generate mai greu), rezoluție de până la 1080p și maximum 20 secunde per clip. Acest abonament poate descărca clipurile și fără watermark.
Serviciul Sora pare să fie creat și ca un fel de rețea de socializare, fiind disponibil un flux cu creațiile altor utilizatori, care pot fi explorate, remixate, descărcate sau folosite pentru alte creații. Există și un mod de generare numit „storyboard”, în care poți genera mai multe scene succesive folosind descrieri pentru fiecare în parte. Interfața de generare este simplă și intuitivă și oferă opțiuni precum raportul de aspect (16:9, 1:1 sau 9:16), rezoluția, durata clipului și chiar și câteva teme predefinite.






Rezultatele care sunt disponibile în tab-ul de explorare al Sora sunt cu adevărat impresionante, iar fiecare generare poate fi realizată cu 2, 3 sau 4 variante, putând să o alegi pe cea care îți place mai mult. Desigur, și creditele folosite sunt mai multe în funcție de câte versiuni ceri.
Rămâne de văzut dacă utilizatorii din Europa vor folosi Sora pentru bine sau pentru rău. În ultima perioadă, internetul și în special rețelele de socializare s-au umplut cu creații de clipuri video și imagini statice cu AI, folosite pentru manipularea opiniei publice, în special în domeniul politicii.