CL1: primul „computer biologic”! Combină procesorul bazat pe silicon cu neuroni umani

Scris de | 11 martie, 2025
CL1: primul „computer biologic”! Combină procesorul bazat pe silicon cu neuroni umani

O companie australiană a prezentat primul „computer biologic” care combină procesorul bazat pe silicon cu celule din creierul uman pentru procesarea mai fluidă a informațiilor. Ei susțin că este mai dinamic, durabil și mai eficient din punct de vedere energetic decât orice AI care există în prezent. Evident, este mai performant pentru utilizarea cu motoarele de inteligență artificială.

Cum funționează un computer biologic

Compania australiană Cortical Labs ar dori să vândă un „creier într-o cutie”. Va costa aproximativ 35.000 de dolari americani și poate învăța să facă tot felul de lucruri. Dacă vi se pare prețul mare, puteți să închiriați puterea de procesare a bio-computerelor dintr-un rack. Serviciul este accesibil în cloud.

Cercetătorii lucrează la acest computer de peste șase ani și au explicat mai multe dintre caracteristicile sale în New Atlas. Computerul se numește CL1, iar compania preia deja comenzi cu planuri de a le livra mai târziu în acest an.

Directorul științific al Cortical Labs, Brett Kagan, a spus că CL1 este alimentat de neuroni cultivați în laborator care sunt plasați pe o matrice de electrozi. „Practic doar metal și sticlă”. Partea de creier creată în laborator este conectată la 59 de electrozi care creează o rețea neuronală stabilă. Toate acestea sunt conectate la o „unitate de susținere a vieții” și conectate la un sistem software proprietar.

„Avem un sistem de pompare, ca inima. Avem eliminarea deșeurilor, rezervoare de alimentare, unități de filtrare precum rinichii. Și avem un mixer de gaz pentru a prelua dioxid de carbon, oxigen și azot”, a explicat directorul general al Cortical Labs, Hon Weng Chong.

„Neuronii adevărați sunt cultivați într-o soluție bogată în nutrienți, furnizându-le tot ce au nevoie pentru a fi sănătoși”, spune site-ul companiei. „Ei cresc direct pe un cip de siliciu, care trimite și primește impulsuri electrice în structura neuronului”.

„Lumea în care există neuronii este creată de sistemul nostru de operare de inteligență biologică (biOS)”, spune Cortical Labs (Matrix?). „Se rulează o lume simulată și trimite informații direct neuronilor despre mediul lor. Pe măsură ce neuronii reacționează, impulsurile lor afectează lumea simulată”.

Cortical Labs a folosit o versiune timpurie a sistemului pentru a învăța creierul să joace Pong. Ideea este că CL1 poate egala sau depăși performanța sistemelor digitale AI. „Dacă aveți 120 de CL1, puteți configura experimente foarte bine controlate pentru a înțelege exact ce determină apariția inteligenței, a adăugat Brett Kagan.

Etichete: , , ,

Sursa: Gizmodo