Scandal în Parlamentul European: Huawei acuzată de corupție și influență ilegală

Scris de | 13 martie, 2025
Scandal în Parlamentul European: Huawei acuzată de corupție și influență ilegală

Parlamentul European investighează posibile acte de corupție care ar putea implica gigantul chinez Huawei, într-o nouă anchetă care pune sub lupă influența externă asupra deciziilor politice europene. Investigația, dezvăluită inițial de platforma jurnalistică Follow the Money, urmărește să stabilească dacă oficiali sau membri ai Parlamentului European au fost influențați ilegal, prin intermediul unor beneficii financiare sau de altă natură, pentru a lua decizii favorabile Huawei în domeniul tehnologiei și telecomunicațiilor.

Huawei, în centrul unei anchete de corupție în Parlamentul European

Ancheta vine într-un context tensionat, în care Huawei deja se confruntă cu restricții semnificative în mai multe state europene, pe fondul acuzațiilor privind posibile riscuri de securitate asociate tehnologiilor dezvoltate de compania chineză. În ultimii ani, Uniunea Europeană și SUA au adoptat o poziție mai dură față de Huawei, interzicând utilizarea echipamentelor companiei în anumite infrastructuri critice, inclusiv rețelele 5G.

Această nouă investigație ar putea intensifica presiunile asupra Huawei și ar putea genera consecințe semnificative atât pentru companie, cât și pentru oficialii implicați. Parlamentul European încearcă acum să clarifice dacă deciziile de politică europeană privind reglementarea tehnologică și achizițiile publice au fost influențate de acțiuni ilegale, fapt care ar putea submina încrederea publică și integritatea procesului decizional european.

În dimineața de joi, 13 martie, unitățile de poliție din Belgia și Portugalia au realizat percheziții la domiciliile unor presupuși lobby-iști Huawei, sub suspiciunea de luare de mită, fals, spălare de bani și organizarea unui grup infracțional. Aceasta a fost numită „Operațiunea Generația” și în urma sa au fost confiscate documente și mai multe obiecte relevante pentru caz și au fost realizate interogatorii cu mai multe persoane. Ancheta care a dus la aceste razii a început în urmă cu doi ani, în urma unui pont primit de serviciile secrete belgiene. Sunt vizați 15 foști membri ai Parlamentului European. Cei care se află în prezent în Parlament vor trebui să aibă imunitatea ridicată pentru a putea fi incluși în această anchetă, dar nicio astfel de cerere nu a fost încă depusă în PE.

Consecințele ar putea fi grave pentru compania chineză

Analiștii sugerează că aceste acuzații ar putea avea implicații politice și comerciale profunde. Dacă acuzațiile se confirmă, Huawei riscă noi sancțiuni sau chiar eliminarea completă din piața europeană, ceea ce ar putea reconfigura peisajul competițional în sectorul telecomunicațiilor. Mai mult, investigația ar putea determina revizuirea procedurilor interne ale Parlamentului European, pentru a evita pe viitor asemenea interferențe.

Momentan, Huawei neagă orice acuzații de corupție sau influență ilegală, afirmând că respectă integral reglementările europene și internaționale privind etica și transparența.

Etichete: , , , ,

Sursa: Follow the Money