Primul transplant de ficat de porc modificat genetic ar fi avut loc în China

Scris de | 27 martie, 2025
Primul transplant de ficat de porc modificat genetic ar fi avut loc în China

Cercetătorii chinezi par să fi reușit să adapteze prin modificări genetice un ficat de porc care să fie utilizat la om. A funcționat corect timp de 10 zile în cadrul unui pacient aflat în moarte cerebrală. Anul trecut a fost transplantat pe un pacient real și un rinichi de porc modificat genetic, dar până la urmă experimentul a eșuat, acest decedând la două luni după operație.

Reușită pentru cercetătorii chinezi

Un ficat de porc modificat genetic care a fost transplantat într-un pacient cu moarte cerebrală a părut să funcționeze cu succes în corpul lor timp de 10 zile. Anunțul a fost făcut de oamenii de știință care au fost implicați în proiect.

Se crede că intervenția chirurgicală, care a avut loc la un spital chinezesc anul trecut, a fost o premieră. Este pentru prima dată când un ficat de porc a fost transplantat într-un om. Crește perspectiva ca ficatul de porc să servească drept „organ de legătură” pentru pacienții aflați pe lista de așteptare pentru un transplant sau pentru a susține funcția hepatică în timp ce propriul organ se regenerează. Asta până când știința va oferi alternative mai bune.

Profesorul Lin Wang, care a condus studiul la spitalul Xijing din Xian a spus: „este prima dată când încercăm să aflăm dacă ficatul de porc ar putea funcționa bine în corpul uman și… dacă ar putea înlocui ficatul uman original în viitor. Visul nostru este să realizăm până la urmă acest proiect”.

Acesta este cel mai recent transplant dintr-o serie care implică organe de porc începute în 2022. Chirurgii din SUA și China au transplantat inimi de porc, rinichi și o glandă timus, într-un număr mic de pacienți. Deocamdată, marea majoritate au murit în decurs de maxim câteva luni, deși boala lor gravă de la început ar putea fi unul dintre factori.

În cazul experimentului chinez operația a fost efectuată la un bărbat în vârstă de 50 de ani diagnosticat cu moarte cerebrală în urma unei răni grave la cap. Ficatul pacientului era intact și, într-o intervenție chirurgicală care a durat mai mult de 10 ore, organul prelevat de la un porc Bama și modificat genetic a fost introdus în alimentarea cu sânge ca un ficat suplimentar. Ficatul de porc a avut șase modificări genetice menite să prevină respingerea de către corpul uman. Acestea au inclus dezactivarea genelor care contribuie la producerea de zaharuri pe suprafața celulelor de porc, pe care sistemul imunitar uman le atacă și introducerea de gene care produc proteine ​​umane pentru a „umaniza” ficatul.

După transplant, ficatul de porc a prezentat semne de funcționare, inclusiv producerea de bilă, care ajută la descompunerea grăsimilor din sistemul digestiv și albumină de porc, o proteină din sânge.

Etichete: , , ,

Sursa: The Guardian