Ce este GPMI, noul standardul chinezesc care vrea să înlocuiască HDMI și USB

Scris de | 8 aprilie, 2025
Ce este GPMI, noul standardul chinezesc care vrea să înlocuiască HDMI și USB

O nouă alianță de companii chineze au pus baza pentru un nou standard de conectivitate. Acesta se numește GPMI (General Purpose Media Interface) și dorește să ofere o alternativă semnificativ mai rapidă și mai versatilă la standard-ul HDMI, folosit pentru redarea de conținut video și audio pe display-uri. GMPI nu doar că va avea o lățime de bandă semnificativ mai mare, dar va putea să și alimenteze televizoarele, monitoarele sau alte dispozitive folosind un singur cablu, în timp ce păstrează parțial compatibilitate cu port-urile USB-C.

GMPI cu port USB-C depășește performanțele USB4 2.0 și HDMI 2.2

Noua interfață GPMI va fi de două feluri. Pe de-o parte, va folosi port-ul USB-C și va păstra compatibilitatea cu dispozitivele care au această mufă. Atunci când folosește USB-C, interfața GPMI va putea oferi viteze de transfer de 96 Gbps și să livreze 240W de energie simultan. Astfel, la 96 Gbps, această viteză este mai mare și decât a noului USB4 2.0, care atinge maximum 80 Gbps și egalează HDMI 2.2 la 96 Gbps. Astfel, cablurile GPMI vor putea transmite 8K la 60 de cadre pe secundă fără compresie, sau chiar 4K la 120 de cadre pe secundă, în timp ce alimentează dispozitivul la care este conectat, precum un televizor, monitor sau laptop, atât timp cât consumul nu depășește 240W.

Totodată, GPMI poate fi folosit pentru transfer de date, deci un dock cu GPMI ar putea asigura printr-un singur cablu atât conectarea unui laptop la un dock care face apoi conexiunea la un monitor de rezoluție înaltă, cât și la dispozitive atașate de mare viteză, precum SSD-uri sau GPU-uri, și poate fi și alimentat la putere maximă tot prin acel cablu.

Versiunea cu mufă proprietară va atinge 192 Gbps și va putea alimenta la 480W

GPMI va fi însă disponibil și într-o versiune cu mufă proprietară, numită „Type-B”, care va permite depășirea tututor standardelor de conectivitate audio/video sau de transfer pe care le avem în prezent pe dispozitive pentru consumatori. Vorbim despre o lățime de bandă de 192 Gbps și posibilitatea de a alimenta cu curent electric la 480W. Astfel, ai putea să alimentezi și să redai pe un televizor 8K totul printr-un singur cablu. Iar GMPI va putea oferi și conectivitate la internet, reducând astfel numărul de cabluri necesare pentru mai multe nevoi.

Alte avantaje ar fi posibilitatea de a lega dispozitive în linie, cât și menținerea compatibilității cu standardul HDMI-CEC. Astfel, dacă ai mai multe ecrane legate între ele cu GPMI , acestea pot fi controlate simultan cu o singură telecomandă, ceva util probabil în domeniul afișajelor.

GMPI se laudă și cu alte capabilități extra față de alte soluții din piață: multi-stream bidirecțional, control bidirecțional, „trezire” rapidă, date securizate la transfer și transmisii ultra-rapide. Port-ul USB-C este folosit sub licență de la USB-IF.

TCL, Hisense și Huawei, printre cei mai mari susținători

Printre companiile care susțin acest standard se numără cele mai mari nume din industria chineză de tehnologie. Vorbim despre producători de televizoare precum TCL și Hisense, cât și despre Huawei și divizia sa de procesoare, HiSilion. În total sunt peste 50 de companii chineze care susțin acest standard.

Rămâne de văzut dacă GPMI va rămâne însă un standard chinezesc, disponibil doar local, sau dacă va fi lansat și în afara țării.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: TechSpot