Rog Strix Scar 18

Google schimbă politica în tăcere și refuză opt-out-ul editorilor pentru funcții A.I.

Scris de | 20 mai, 2025
Google schimbă politica în tăcere și refuză opt-out-ul editorilor pentru funcții A.I.

Google a decis să nu le ofere editorilor posibilitatea de a exclude conținutul lor din funcțiile A.I. ale motorului de căutare, deși compania recunoștea intern că această variantă ar fi fost fezabilă. Informația provine dintr-un document intern prezentat în cadrul procesului antitrust împotriva gigantului tech, aflat în desfășurare în SUA. În loc să ofere opțiuni editorilor, Google a ales să actualizeze în mod discret politica sa, fără un anunț public privind modul în care utilizează datele editorilor.

Potrivit documentului redactat de Chetna Bindra, director de produs în cadrul Google Search, compania a concluzionat că ar fi dificil să implementeze un sistem în care editorii să-și poată oferi sau nu acordul pentru utilizarea conținutului în funcții precum A.I. Overviews, seriviciul de răspunsuri generate automat pentru unele întrebări din Google Search.

Această strategie a generat îngrijorări în rândul editorilor, care se tem că nu au control asupra modului în care conținutul lor este utilizat în noile funcții A.I. ale Google, cum ar fi „AI Overviews”. Deși Google permite editorilor să blocheze utilizarea fragmentelor de conținut, această opțiune se aplică atât căutării tradiționale, cât și funcțiilor A.I., ceea ce înseamnă că editorii care doresc să-și păstreze vizibilitatea în căutările Google trebuie să accepte utilizarea conținutului lor în antrenarea A.I. .

Impactul noilor funcții A.I. este deja vizibil, întrucât publisherii înregistrează scăderi semnificative de trafic, iar mulți văd în această evoluție o amenințare directă la sustenabilitatea conținutului editorial.

„Dacă Google dezvoltă modele A.I. care reduc relevanța conținutului uman, editorii riscă să devină irelevanți,” avertizează Brooke Hartley Moy, CEO al Infactory, un startup A.I. care lucrează cu editorii.

În apărarea sa, Google susține că oferirea de opțiuni multiple de control ar fi imposibilă tehnic. Liz Reid, șefa Google Search, a explicat în instanță că ar fi nevoie de modele A.I. diferite pentru fiecare funcție din pagină, ceea ce ar însemna un proces extrem de costisitor și dificil de susținut din punct de vedere al performanței.

„Asta ar însemna că, dacă pagina de Search conține mai multe funcții GenAI – lucru care se poate întâmpla ușor – fiecare dintre acestea ar trebui să fie susținută de un model A.I. separat. Dar noi nu construim modele separate pentru fiecare funcție. Așadar, dacă un editor ar spune: «Vreau să apar în această funcție, dar nu în cealaltă», pur și simplu nu funcționează” a declarat Reid, potrivit transcrierii din instanță a mărturiei din 6 mai.

Șefa Google Search mai spune și că acest lucru ar fi extrem de costisitor, nu doar din cauza investiției mari în hardware și cipuri necesare, ci și pentru că ar fi o provocare să te asiguri că toate modelele A.I. funcționează eficient și oferă răspunsuri rapide.

Etichete: , , ,

Sursa: Live Mint