Autoritățile germane cer interzicerea DeepSeek: trimite date în China

Scris de | 30 iunie, 2025
Autoritățile germane cer interzicerea DeepSeek: trimite date în China

Autoritățile germane susțin că DeepSeek transferă ilegal date ale utilizatorilor către China. Apple și Google trebuie acum să elimine DeepSeek din magazinele lor de aplicații. Italia a blocat aplicația DeepSeek la începutul acestui an, după o interdicție similară în Coreea de Sud.

DeepSeek trimite date în China

Comisarul pentru protecția datelor din Germania a solicitat companiilor Apple și Google să elimine aplicația startup-ului chinezesc de inteligență artificială. DeepSeek a stârnit îngrijorări legate de protecția datelor, după ce s-a descoperit că trimite date în China. Măsuri similare au fost luat și în alte țări.

Comisarul Meike Kamp a declarat vineri într-un comunicat preluat de Reuters că a făcut solicitarea deoarece DeepSeek transferă ilegal datele personale ale utilizatorilor în China.

Cei doi giganți tehnologici americani trebuie acum să examineze prompt cererea și să decidă dacă vor bloca aplicația în Germania, a adăugat ea. Autoritățile germane nu au stabilit un termen precis pentru această decizie. Google a declarat că a primit notificarea și o analizează. DeepSeek nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Apple de asemenea nu a comentat.

Conform propriei politici de confidențialitate, DeepSeek stochează numeroase date personale, cum ar fi solicitări către programul său de inteligență artificială sau fișiere încărcate, pe servere din China. Comisarul a declarat că a luat decizia după ce a solicitat companiei DeepSeek în luna mai să îndeplinească cerințele pentru transferurile de date din afara UE sau să își retragă în mod voluntar aplicația. DeepSeek nu a respectat această solicitare, a adăugat ea.

DeepSeek a zguduit lumea tehnologiei în anul acesta, susținând că a dezvoltat un model de inteligență artificială care să rivalizeze cu cele ale unor firme americane, cum ar fi OpenAI, creatorul ChatGPT, la un cost mult mai mic.

Cu toate acestea, a fost supusă unor analize amănunțite în Statele Unite și Europa pentru politicile sale de securitate a datelor. Italia a blocat-o în magazinele de aplicații de acolo la începutul acestui an, invocând lipsa de informații privind utilizarea datelor cu caracter personal, în timp ce Olanda a interzis-o pe dispozitivele guvernamentale. Belgia a recomandat oficialilor guvernamentali să nu utilizeze aplicația AI. „Sunt în curs de desfășurare analize suplimentare pentru a evalua abordarea care trebuie urmată”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

În Spania, grupul pentru drepturile consumatorilor OCU a solicitat în februarie agenției guvernamentale pentru protecția datelor să investigheze amenințările probabil reprezentate de DeepSeek, deși nicio interdicție nu a intrat în vigoare. Guvernul britanic a declarat că „utilizarea aplicației rămâne o alegere personală pentru membrii publicului”.

Etichete: , , , ,

Sursa: Reuters