Americanii cer interzicerea DeepSeek pentru că trimite date în China

Scris de | 7 februarie, 2025
Americanii cer interzicerea DeepSeek pentru că trimite date în China

Americanii cer interzicerea DeepSeek, cel puțin pe dispozitivele guvernamentale, pentru că trimite date în China. Un proiect de lege în acest sens a fost deja depus.

DeepSeek trimite date către servere din Beijing

Parlamentarii americani vor să interzică aplicația chineză AI DeepSeek de pe dispozitivele guvernamentale. Ei se tem că ar putea colecta date despre utilizatori care ar putea pune în pericol securitatea națională. Mișcarea vine după ce un raport a constatat că DeepSeek avea legături cu o companie de telecomunicații susținută de guvernul chinez, căreia i se interzice să facă afaceri în SUA.

Doi membri ai Congresului intenționează să introducă un proiect de lege bipartizan pentru a interzice software-ul chinezesc AI DeepSeek de pe dispozitivele guvernamentale. Legislația, scrisă de Darrin LaHood (R-Ill.) și Josh Gottheimer (D-N.J.), nu ar permite descărcarea aplicației pe niciun dispozitiv electronic deținut de guvern. Proiectul de lege ar fi primul de acest fel la nivel federal menit să abordeze în mod specific DeepSeek. Congresul a adoptat o interdicție federală similară de a avea TikTok pe dispozitivele guvernamentale, în timp ce Texas a devenit primul stat american care a interzis complet DeepSeek.

Cei doi autori ai proiectului sunt implicați puternic în elaborarea politicilor de securitate națională și de informații în calitate de președinte și membru de rang al Agenției Naționale de Securitate și al Subcomitetului cibernetic.

DeepSeek este un chatbot AI popular din China, care a câștigat o mare atenție după ce a susținut că a dezvoltat un sistem mai puternic decât cele realizate de dezvoltatorii americani pentru doar o fracțiune din cost. Faptul că DeepSeek provine din China i-a făcut pe parlamentari să fie precauți, așa cum fuseseră cu TikTok.

„Acesta ar trebui să fie o idee deloc în ceea ce privește acțiunile pe care ar trebui să le întreprindem imediat pentru a împiedica inamicul nostru să obțină informații de la guvernul nostru”, a declarat Gottheimer pentru Wall Street Journal, care a raportat pentru prima dată proiectul de lege. Nu trebuie uitat că DeepSeek rulează pe procesoare Huawei.

Problemele au apărut din faptul că DeepSeek ar putea avea legături cu companii chineze susținute de statul chinez. Aceste companii, la rândul lor, sunt supuse îndrumării guvernului chinez, care teoretic ar putea anula orice protecție a confidențialității utilizatorilor pe care le implementează. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, guvernul chinez ar putea avea acces la informații sensibile găsite pe dispozitivele guvernamentale. Este aceeași lege care a dus la sancțiuni contra Huawei, apoi la

DeepSeek a tulburat scena tehnologică din SUA luna trecută, după ce și-a lansat cea mai recentă versiune. Perspectiva ca o companie străină să fi dezvoltat un sistem AI la fel de puternic ca jucătorii importanți din SUA, cum ar fi ChatGPT sau Google Gemini, într-un mod mult mai ieftin, părea să răstoarne majoritatea ipotezelor industriei. La un moment dat chiar valoarea acțiunilor companiilor implicate au scăzut brusc la știri, deși în cea mai mare parte până la urmă și-au revenit.

Etichete: , ,

Sursa: Fortune