Puține lucruri sunt garantate în viața asta; poate doar taxele și eventualul sfârșit al fiecăruia. Dar pentru mulți oameni, ușurința și obișnuința de a folosi Google Search, sau vreo alternativă la acesta pentru a naviga pe internet, par cel puțin la fel de garantate. Numai că în ultimii ani, „the rise of AI”, ori popularizarea boților cu inteligență artificială a început deja să ne schimbe percepția despre internet.
Haideți să vă dau un exemplu: căutați orice pe Google. De obicei, primele care-ți apăreau erau rezultatele relevante, fie reclame sponsorizate de AdSense. Dar acum? Acum rezultatele tale încep cu un răspuns pentru întrebarea pe care ai pus-o, adesea provenit din surse precum Wikipedia. Și chiar dacă pentru mine și tine, oamenii care suntem mai înzestrați în „de-ale tehnologiei”, treaba asta e doar altă prostie peste care dăm scroll în căutarea de informații, gândiți-vă la impactul pe care-l are asupra oamenilor care iau de bun primul rezultat. În felul ăcesta, motoarele de căutare încep să fie încetul cu încetul înlocuite de boții AI, pe măsură ce noi pășim într-o nouă era: cea a internetului inteligent.

Motoarele de căutare sunt sinonime cu internetul
Nu poți spune AI fără internet, așa că înainte de a vorbi despre cum s-a deșteptat, vreau să punem puțin lucrurile în context. Internetul așa cum îl știm în ziua de astăzi a prins formă în 1983, urmând ca-n 1991 să apară conceptul de website creionat de un anume Tim Berners-Lee în cadrul institutului CERN. Deci putem spune că internetul modern a plecat din Europa. Dar astăzi vorbim despre motoare de căutare, iar logica ne spune că primul astfel de tool a apărut la ceva timp după publicarea primei pagini web. Însă realitatea este fix pe dos, pentru că primul search engine a venit în 1990.
Se numea Archie și a fost dezvoltat de Alan Emtage, un student în cadrul universtității McGill din Montreal. Doar că în comparație cu motoarele de căutare moderne ăsta nu putea să-ți găsească rezultate de pe site-uri… pentru că nu existau încă. În schimb, Archie putea să caute nume de fișiere în servere FTP din întreaga lume. Este un sistem rudimentar și aproape inutil în ziua de astăzi, dar pe-atunci abia se puneau bazele internetului. Dacă sunteți curioși să vedeți și chiar să-l încercați pe Archie, acesta a fost readus la viață de un grup de pasionați pentru a păstra vie această reușită din anii de formare ai internetului.
Dar partea de poveste care ne interesează pe noi începe abia în 1996, când Larry Page și Sergey Brin, studenți la Stanford, au creat un motor de căutare numit BackRub. Ideea nu era încă rafinată, dar după alte câteva actualizări și îmbunătățiri, conceptul a evoluat în PageRank, un algoritm foarte puternic care analizează importanța paginilor de internet și practic decide cine este afișat primul în lista de rezultate. Rezultatele cui, vă întrebați? Păi, ale celui mai nou motor de căutare la care lucrau cei doi: Google.

Astfel, în 1998 ia naștere o legendă a industriei. Numele de Google, care se inspiră dintr-un termen matematic (googol), a devenit de-atunci sinonim cu internetul în sine. Majoritatea dintre noi avem Google.ro drept pagină de start pe browser, iar treaba asta nu a evoluat așa, în timp, ci a reprezentat succesul aproape instantaneu pe care l-a înregistrat Google încă din primele sale zile pe piață. Pe măsură ce-am pășit în noul mileniu, devenise deja cel mai popular motor de căutare de pe internet, iar succesul acesta a dus în 2004 la listarea la bursă a companiei.
Cu timpul, universul Google s-a extins cu servicii precum YouTube, Gmail, Maps sau Chrome, dar fundația pe care au fost dezvoltate toate acestea rămâne motorul de căutare. Pentru mulți, Google.ro este și va rămâne, pagina de start a internetului – poarta de acces către informații aproape interminabile.
(r)Evoluție?!
Dar despre ce vuiește internetul în ultimii ani? Exact! Inteligența artificială. Auzim doar ChatGPT în sus, Gemini în jos. Nu știu ce firmă, a scos al nu știu câtelea bot AI, cu care revoluționează modul în care se dă tehnologia mai deșteaptă decât noi. Ok, ok, sunt hater, dar totul pare că se învârte în jurul AI-ului și momentan consider că face mai mult rău decât bine. Iar această revoluție a mașinăriilor, Skynet nu alta, a avut un efect secundar puțin neașteptat: pentru prima dată de când a început ascensiunea sa, Google a înregistrat o cotă de piață mai mică de 90% atunci când vorbim despre motoarele de căutare.
Ei, na belea! Au apărut primele crăpături în armură. Acum nu pare ca asta să fie mare lucru, dar ar putea avea ramificații în locuri în care nu te-ai aștepta. În spatele acestui declin sunt vreo două motive, iar unul dintre ele este evident. Lumea începe să folosească mai mult boții AI, chiar și în sarcini simple, precum căutarea de rețete de mâncare. Era normal să vedem o evoluție aici.
Dar mai există un motiv, și culmea, pare a fi intern fără mare legătură cu competiția, care fie între noi, este maxim mediocră (doar uitați-vă la Bing… motor de căutare deținut de Microsoft, nu orice pârliți). Google e atât de ancorat încât nimic nu-l poate da jos. Bine, nimic în afară de niște auto-sabotaj ca la carte. Iar unul dintre principalele motive pentru care pierde teren în ultima vreme este modul în care funcționează algoritmul SEO. Un studiu realizat de niște cercetători nemți ne arată că oamenii au început să-și piardă încrederea în Google deoarece sunt bombardați cu SEO-spam atunci când caută un produs pe care vor să-l cumpere. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că site-urile se bat între ele cu tactici care mai de care pentru a fi primele în lista de căutări, astfel sporindu-și șansele de a scoate un profit. Dar asta rezultă într-un haos pentru utilizatorul de rând, cărui îi este din ce în ce mai greu să își da seama care magazine sunt ok, și care ar putea fi țepe deghizate în site-uri de încredere. De bine de rău, pe-aci prin România îmi place să cred că avem nasul mai sensibil la „combinații” de acest gen, dar este o problemă cât se poate de reală în țările vestice.
Dar ce te faci acum, că a apărut AI-ul și e accesibil, efectiv de oriunde?! Pentru că acum se mai practică și treaba asta numită review-bombing, în care cineva își construiește ori angajează roboței AI care să îi genereze recenzii pozitive. Acestea sunt mai apoi afișate în rezultatele de pe Google și alte motoare de căutare undeva-n cap de listă, la grămadă cu magazinele „legit” care adesea practică prețuri mai mari. Deci regula e simplă și zicala o știți de mult: dacă o ofertă pare mult prea bună ca să fie reală, cel mai probabil nu este.
Bine, acum să nu credeți că Google stă cu fundu-n scaun și se scarpină cu mâna stângă la urechea dreaptă. Atât ei, cât și Bing și DuckDuckGo au venit cu soluții anti-spam. Dar cât să și previi? Astfel este în continuare o problemă cu care tot noi trebuie să ne confruntăm. Iar asta probabil că se va calma odată ce se mai reglementează treaba cu AI-ul și n-o să mai fim pierduți în jungla asta plină de boți inteligenți la tot pasul.
O altă problemă pe care o are Google în ultima vreme este legată tot de inteligența artificială, doar că de-această dată este vorba despre sumarele generate cu AI care apar înaintea rezultatelor organice la majoritatea căutărilor de pe Google. Și da, ok, poate că în unele cazuri rezultatele sunt ok și aflu informația direct de-acolo, dar am avut și cazuri în care mă uitam la sumarul ăla și știam că nu este corect pentru că știam deja informația – iar la o verificare cu un site de încredere, într-adevăr, sumarul generat cu AI de Google îmi dădea specificații greșite pentru un procesor. Iar duda asta afectează și creatorii. Adică nu doar tu ca om care cauți pe net te lovești de asta și ajungi mai greu pe site-uri de încredere, dar și deținătorii acestori site-uri primesc mai puține vizite și automat le este afectată performanța business-ului. Asta acolo unde vorbim măcar de o afacere în spate, iar dacă ne uităm la creatori independenți, bloggeri și oameni care au site-uri din pasiune… ei bine, ei sunt cei care și-o iau cel mai rău acum, când vizualizările contează mai mult decât orice.

Ce se va întâmpla mai departe?
Îmi este puțin teamă de un viitor fără Google. Nu neapărat că nu m-aș descurca fără el, ci pentru că și asta este o relicvă de pe vechiul internet de care sincer, mi-e dor. Știu că Gemini sau Claude sau cum se mai numesc toți boții ăștia sunt utili și le știu ei pe toate, dar prefer să mai fac lucrurile și old-school, mai ales când vorbim despre research și învățat chestii. Măcar dacă învăț o informație prost, să fie vina mea, nu a lu’ Skynet.

Iar dacă vă faceți griji pentru compania Google, nu cred că este cazul să vă alarmați. Gigantul tech are în continuare o poziție dominantă pe piață, iar competiția nu pare că mișcă prea multe. Și să-mi fie cu iertare, chiar am dat șanse Bing-ului, iar cu Copilot mai stau la povești, dar la rezultate de pe net e dezastru. Nici DuckDuckGo nu pare că „rupe”, având lacune mai ales pe rezultate din România. Astfel, Google nu este doar un monopol forțat care blochează piața sau ceva – ci pur și simplu este cel mai bun din piață, cu toate problemele sale din prezent. Tocmai de asta cred că eventual își va reveni și sper că se vor lua măsuri rapide, precum eliminarea rezumatului ăluia cu AI din rezultatele căutărilor.