Încărcarea wireless la distanță este posibilă, dar deocamdată în ciuda experimentelor nu a devenit o tehnologie comercială. Cercetătorii armatei SUA (DARPA – Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată de Apărare) au reușit încărcarea de baterii la 8,6 kilometri distanță.
Încărcarea wireless la distanță
Viitorul cu siguranță aparține încărcării wireless de la distanță, fără fire sau contact. Deși astfel de experimente se fac de ani de zile, tehnologia nu este încă la nivel comercial. Dar ea este esențială pentru proiecte militare, mai ales pentru drone care tind să rămână rapid fără baterie. Cel mai recent proiect al Agenției americane pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare (DARPA) a stabilit un nou record în transmiterea wireless a energiei, care ar putea avea implicații majore pentru furnizarea de energie în viitor.
Programul POWER al DARPA a reușit transmiterea a 800 de wați de putere pe o distanță de 8,6 kilometri folosind un laser infraroșu. Au stabilit astfel un record mondial. Performanța a depășit reperele anterioare, cum ar fi 230 de wați pe o distanță de 1,7 kilometri și o demonstrație clasificată pe o distanță de 3,7 kilometri.
Fasciculul laser a vizat un receptor terestru construit de Teravec Technologies în doar trei luni. Folosind o oglindă parabolică pentru a focaliza fasciculul pe celule fotovoltaice specializate, configurația a reușit o rată de conversie a energiei de 20%. Este impresionantă la ora actuală, având în vedere interferențele atmosferice, relatează IEEE Spectrum. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, peste un megajoule de energie a fost furnizat în timpul testului de 30 de secunde, suficient pentru a alimenta un cuptor cu microunde sau un frigider mic. O parte din ea fiind folosită și pentru a face floricele de porumb.
Ceea ce a diferențiat această demonstrație nu a fost doar distanța. Sistemul a folosit optică adaptivă și direcționare precisă a fasciculului pentru a corecta turbulențele aerului și a menține focalizarea. Faza 1 a programului POWER, desfășurată la Poligonul de Tragere a Rachetelor White Sands, a avut ca scop demonstrarea posibilității realizării acestui lucru – nu maximizarea eficienței. Însă următoarea fază își propune să ridice semnificativ miza. Până în 2027, DARPA intenționează să transmită 10 kilowați pe o distanță de 200 de kilometri, utilizând potențial relee aeriene pentru a transmite energie către drone, avanposturi îndepărtate sau chiar centre de date.