Chinezii au depășit robotul Optimus al Tesla: Walker S2 își schimbă și bateria

Scris de | 24 iulie, 2025
Chinezii au depășit robotul Optimus al Tesla: Walker S2 își schimbă și bateria

Robotul Optimus al Tesla a fost deja depășit de producătorii chinezi. Noul robot umanoid industrial Walker S2 nu trebuie să stea degeaba pe suportul de încărcare. A învățat să își schimbe singur bateriile atunci când rămâne fără energie.

Cum este Walker S2

Deși Elon Musk este convins că robotul Optimus va deveni o afacere de miliarde pentru Tesla la un moment dat, concurența sa devine din ce în ce mai puternică pe zi ce trece.

Un exemplu în acest sens este noua ediție Walker S2 a robotului umanoid industrial de la UBtech Robotics. La fel ca Optimus 2, acesta oferă 11 grade de libertate (DoF) ale brațului său robotic pentru o mai bună manipulare a obiectelor mici și fragile, precum și toate celelalte caracteristici ale unui robot umanoid modern construit în scopuri industriale.

Walker S2 este capabil să se deplaseze printr-un depozit cu o viteză de doi metri pe secundă, de exemplu. Se poate ghemui sau apleca pentru ridicări grele cu un unghi de înclinare de 170°, precum și să-și rotească trunchiul la 162 de grade.

Modelul de inteligență artificială cu limbaj extins încorporat în S2 permite controlul vocal și interacțiunea om-robot pe măsură ce noua ediție Walker își îndeplinește sarcinile, din nou la fel ca Optimus.

Unde îl întrece însă pe Optimus de la Tesla este activitatea autonomă 24/7. A doua generație Optimus este capabilă să găsească singură un punct de încărcare, să meargă acolo și să se conecteze la priză pentru a fi reîncărcat.

Walker S2 face asta mai bine, deoarece nu trebuie să stea inactiv în timpul încărcării. Compania a creat ceea ce pretinde a fi primul robot industrial umanoid capabil să își schimbe propria baterie pentru productivitate neîntreruptă.

Stațiile de schimb al bateriei pentru vehiculele electrice devin din ce în ce mai populare în China, ca o alternativă mai rapidă la încărcare. Un producător de vehicule electrice precum NIO, de exemplu, efectuează deja 100.000 de schimburi pe zi și a efectuat 80 de milioane până acum, vânzându-și mașinile cu 30% mai ieftin prin intermediul unui model BaaS (baterie ca serviciu). Când este nevoie de o stație de schimb, vehiculul poate părăsi autostrada, merge acolo și bateria i se poate schimba automat în câteva minute, apoi pleacă și își continuă drumul cu o baterie încărcată.

Conceptul de schimb al bateriei a primit acum cel mai mare și mai important susținător și în China. Cel mai mare producător de baterii din lume, CATL, pariază puternic pe schimbul de baterii și intenționează să construiască mii de stații în orașele mari și de-a lungul autostrăzilor, singur sau în parteneriat cu NIO.

Împrumutată de la mașinile electrice, ideea schimbării bateriei a fost reprodusă cu fidelitate de UBTech cu Walker S2. Noul robot Walker poate merge la o stație de schimb din fabrică, poate scoate unul dintre acumulatori, îl poate înlocui cu o unitate complet încărcată și poate fi din nou la lucru în trei minute, în timp ce Optimus este încă conectat la priză și se încarcă.

Etichete: , , ,

Sursa: NotebookCheck