Robotul Tesla Optimus poate împături tricouri… lent. VIDEO

Scris de | 16 ianuarie, 2024
Robotul Tesla Optimus poate împături tricouri… lent. VIDEO

În urmă cu aproape doi ani, Tesla anunța primul său robot umanoid, Optimus, care a fost prezentat pe scenă sub forma unui bărbat într-un costum de Spandex. Acest robot ar urma să înlocuiască oamenii în fabricile Tesla și în alte situații unde sunt realizate sarcini repetitive, iar anul trecut Elon Musk a oferit un termen de 3-5 ani până când robotul va fi complet funcțional. Au trecut doi ani de la acel moment, iar cea mai recentă demonstrație nu pare să fie foarte încurajatoare: robotul Optimus a fost arătat în timp ce împăturește un tricou, ceva ce ar putea fi impresionant dacă acesta ar face totul singur. Totuși, nu este cazul.

Elon Musk a promis că robotul Optimus va fi complet autonom în următorii 5 ani

Elon Musk a publicat clipul pe contul său de pe rețeaua X. Putem vedea cum robotul Optimus de la Tesla ridică un tricou dintr-un coș și începe să îl împăturească cu grijă. Acest lucru ar putea sugera că roboții Tesla ar putea fi folosiți în fabrici de haine, sau în magazine, pentru a elibera angajații de astfel de sarcini, însă, în realitate, robotul nu face asta de unul singur.

De fapt, procesul nu este unul realizat de o „inteligență artificială”. Musk a confirmat că robotul funcționează pe o programare prestabilită, nu foarte diferit față de ceea ce se întâmplă deja de zeci de ani în fabrici automatizate. Practic, robotul urmează instrucțiuni deja programate, care iau în calcul toate variabilele din acest scenariu: înălțimea mesei, poziționarea coșului și dimensiunea tricourilor care necesită împăturire. Dacă oricare dintre aceste variabile ar fi diferite, robotul nu ar mai putea să ducă la sfârșit sarcina.

Musk spune că toate aceste lucruri „grele” care vor duce la acțiuni automatizate ale robotului și la adaptabilitatea lui la diverse situații, se vor întâmpla „mai târziu”.

Din declarațiile anterioare ale lui Musk, acesta se bazează în special pe faptul că Tesla este una dintre cele mai mari companii de „AI” din lume, întrucât sistemele Autopilot și Full Self-Driving învață constant lucruri noi pe baza experiențelor șoferilor de Tesla. Astfel, folosind tehnologia din mașinile sale, compania ar putea accelera dezvoltarea AI-ului necesar pentru operarea autonomă a roboților precum Optimus. Ce vedem în acest moment este însă un hardware de robot umanoid, fără software-ul necesar pentru a duce la bun sfârșit scopul final propus de Elon Musk în urmă cu doi ani.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , ,