Intel a creat prima conexiune optică End-to-End bazată pe siliciu

Scris de | 28 iulie, 2010
Intel a creat prima conexiune optică End-to-End bazată pe siliciu

Intel a creat prima conexiune optică din lume de tip End-to-End bazată pe siliciu, ce încorporează lasere, care ar putea revoluţiona design-ul computerelor, crescând substanţial nivelul de performanţă şi reducând consumul de energie.

Intel Corporation a anunţat astăzi un progres important ce implică utilizarea fotonilor pentru transmisiile de date în interiorul computerelor şi în mediul extern, înlocuind astfel electronii folosiţi până acum. Compania a dezvoltat prototipul primei conexiuni optice bazată pe siliciu, ce încorporează lasere. Comparativ cu tehnologia actuală, bazată pe cupru, acestă nouă conexiune poate transfera date pe distanţe mai mari şi mult mai rapid, ajungând până la 50 gigabiţi de date pe secundă. Această viteză permite copierea unui întreg film HD într-o secundă.

Realizarea obţinută astăzi reprezintă un nou pas către înlocuirea acestor conexiuni cu fibre optice extrem de subţiri şi uşoare, care pot transfera un volum mare de date, pe distanţe mai mari, schimbând astfel radical modul în care vor fi concepute computerele viitorului şi modificând arhitectura centrelor de date de mâine.

Această tehnologie va putea fi folosită într-o varietate mare de domenii. Datorită vitezelor mari de transfer un utilizator va putea folosi un display 3D de dimensiunea unui perete pentru activităţi multimedia, dar şi pentru realizarea de videoconferinţe la o rezoluţie atât de mare încât utilizatorul va avea impresia că se află în aceeaşi cameră cu ceilalţi participanţi. Mai mult, centrele de date sau supercomputerele de mâine vor putea avea componente răspândite printr-o întreagă clădire sau chiar un întreg campus, comunicarea între acestea realizându-se la viteze foarte mari, nefiind astfel restricţionate de cabluri grele de cupru, cu capacităţi şi rază de acoperire limitate. Astfel, utilizatorii centrelor de date – cum ar fi o companie ce deţine motoare de căutare, un provider de cloud computing sau un centru de date financiar – vor putea să îşi crească productivitatea, reducând în acelaşi timp costuri considerabile legate de spaţiu şi energie consumată. Noua tehnologie va putea chiar să faciliteze construirea de noi supercomputere, care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să rezolve cele mai mari probleme ale lumii.

Tehnologia ce poate dezvolta o viteză de transfer de 50Gbps permite cercetătorilor de la Intel să testeze noi idei. Folosind fibra optică, compania va putea să dezvolte cu costuri reduse şi echipamente uşor de produs bazate pe siliciu tehnologii de transmisie de date. Telecomunicaţiile şi alte domenii au implementat deja laserul pentru a transmite informaţii, însă tehnologiile actuale sunt prea costisitoare şi greoaie pentru a fi utilizate pentru PC-uri.

Chip-ul transmiţător este compus din patru asemenea lasere, ale căror raze de lumină trec fiecare printr-un modulator optic care codifică datele, cu 12.5Gbps. Cele patru raze sunt apoi îmbinate şi transmise către o singură fibră optică, atingându-se viteze de 50Gbps. La celălalt capăt al conexiunii, chip-ul receptor separă cele patru raze optice şi le direcţionează în fotodetectoare, care au rolul de a converti din nou datele în semnale electrice. Ambele chip-uri sunt asamblate folosind tehnici de producţie cu cost redus, familiare industriei semiconductorilor. Cercetătorii Intel lucrează deja pentru a creşte rata de transfer a datelor, scalând viteza modulatorului şi crescând numărul lasere de pe fiecare chip, pentru a deschide calea către viitoarele conexiuni optice terabit/s, cu rate de transfer suficient de rapide pentru a transfera într-o singură secundă o copie a unui hard disk de laptop obişnuit.

Etichete: , , , ,