Telefoane pentru seniori

Scris de | 20 februarie, 2011
Telefoane pentru seniori

Categoria seniorilor, ce îşi doresc telefoane mobile uşor şi comod de operat, are acum la dispoziţie o ofertă mult mai variată. Între timp au apărut şi mobile care sunt uşor de manevrat şi arată bine. Testul connect analizează în detaliu aceste modele pentru seniori pentru a descoperi dacă într-adevăr reuşesc să facă ceea ce promit.

Nokia 1800

Din cauza preţului mic, Nokia 1800 se înscrie în segmentul inferior de mobile din punct de vedere al preţului. Dar, chiar dacă preţul este mic, nu chiar totul este roz.

umai 34 de euro, dar în comerţ aparatul poate fi găsit la preţuri şi mai mici. Iar la un asemenea preţ aproape că nu mai contează dacă telefonul îţi va crea sau nu probleme. Iar un aparat mai puţin echipat va fi unul uşor de manevrat. Deşi există ceva adevăr în afirmaţia de mai sus, chiar şi un mobil ieftin îţi poate crea probleme.

Taste mici, display mic

În cazul modelului 1.800, ceea ce îngreunează manevrarea sunt tocmai dimensiunile compacte ale carcasei, motiv pentru care tastatura şi displayul nu au nici ele prea mult spaţiu la dispoziţie. În plus, tastele nu sunt clar separate una de alta; observaţia este valabilă mai ales pentru combinaţia dintre tastele de telefonie şi softkeys de sub display, ce îşi modifică funcţia conform punctului din meniu. Displayul color de 128 x 160 pixeli afişează parţial texte prea mici; de aceea pentru o lizibilitate cât mai bună recomandăm selecţia de la setări a unei imagini de fundal cât mai simple.

Deşi Nokia pare că este preocupată să afişeze texte cât mai mari, compania nu este consecventă în acest sens. Exemplu: meniul principal. Aici cele nouă intrări cu simbolurile adiacente pot fi descoperite dintr-o privire. Iar pentru cei care nu înţeleg semnificaţia simbolurilor există sus, în partea stângă a displayului explicaţiile de rigoare. Dar aceste explicaţii sunt prea mic reprezentate şi la prea mare distanţă de simbolul marcat. Există totuşi şi o soluţie mai simplă: meniul poate fi comutat la afişarea tip listă şi astfel dispar multe dintre neplăceri. Utilizatorii experimentaţi nu vor avea nicio problemă cu modelul 1800, mai ales că operarea poate fi optimizată din meniul setări; începătorii trebuie întâi să descopere cum ajung la acest meniu.

Nepotrivit pentru începători

În laborator am redescoperit marca Nokia. 1800 oferă cea mai bună autonomie din actualul test şi cel mai bun sunet, deşi restul modelelor concurente sună mult mai puternic. Pentru cei care nu aud prea bine s-ar putea ca acest model să sune prea încet. Recepţia este în regulă, dar nu mai bună decât a modelului Doro. Astfel, modelul Nokia nu reuşeşte să îndeplinească cerinţele cu totul speciale pentru categoria de vârstă căreia i se adresează. Dar dacă cauţi un model ieftin şi te poţi mulţumi cu taste mai mici şi parţial texte minuscule te vei descurca cu acest telefon. Dacă nu rişti să fii de-a dreptul înfuriat din cauza acestui model.

Doro Easy Phone 410gsm

Easy Phone 410gsm este pe placul începătorilor în ale telefoniei datorită funcţiilor sale speciale şi a manevrabilităţii bune.

Easy Phone, disponibil în mai multe variante de culoare, are un aer cool datorită liniilor sale cu aspect decorativ. Avantajele designului cu clapetă ies imediat la iveală: aparatul dispune de cel mai mare display al acestui test (2 inchi) şi oferă o rezoluţie de 176 x 220 pixeli. Totodată, el dispune şi de cea mai mare tastatură a testului actual. Tastele cauciucate sunt clar separate una de alta şi atât de bine dimensionate încât pot fi operate comod de orice tip de mână. La fel de mari sunt şi inscripţiile de culoare albă, ce se citesc uşor pe tastele negre. La toate acestea se adaugă faptul că atunci când clapeta este închisă, tastatura şi displayul sunt bine protejate şi nici nu mai sunt necesare operaţii pentru blocarea tastaturii. Mobilul este bine finisat, balamaua este stabilă, numai capacul acumulatorului se desprinde un pic prea uşor. Lipseşte displayul extern, dar există 2 LED-uri ce informează despre mesajele primite şi acumulatorul descărcat.

Pentru control există două soft­keys, precum şi o tastă pe două căi, prin care se realizează operaţii de scroll prin listele meniului sau agenda telefonică. Displayul mare, precum şi rezoluţia înaltă a acestuia oferă suficient spaţiu pentru texte mari; în plus textele mai mici, de exemplu cele pentru inscripţionarea softkey-uri, nu mai apar pixelate. De asemenea, sunt afişate complet intrările meniului sau ale agendei telefonice – ceea ce nu reuşeşte niciun alt model concurent. Oricum, la testare nu ni s-a întâmplat niciodată să întâlnim texte mult prea mici, iar dacă se selectează un fundal alb pentru display, acesta rămâne permanent lizibil.

Intrări în meniu mascate

În afişarea tip listă, meniul este clar inscripţionat şi echipat cu simboluri precise. Totodată, Easy Phone oferă posibilitatea de a masca intrările meniului, de care nu prea este oricum nevoie – iar operaţia se realizează în meniul setări, unde am găsit de altfel şi câteva probleme. Astfel, există puncte din meniu cu denumiti ciudate, iar setările pentru display, de exemplu pentru durata iluminării ecranului sau imaginea de fundal, se găsesc la punctul „Utilizator”. În plus, meniul setări are 14 intrări – adică aproape trei lungimi de ecran prin care trebuie să efectuezi scroll, pentru a vedea toate punctele.

Acest lucru se datorează însă parţial şi dotării extinse. Astfel, Easy Phone este singurul model din acest test ce oferă Bluetooth. De asemenea, aparatul poate recepţiona mesaje MMS; există şi radio FM ce poate fi operat cu căştile stereo incluse în pachet. Ceasul deşteptător, ce funcţionează şi cu telefonul scos din funcţiune, precum şi calculatorul de buzunar, calendarul şi două jocuri completează dotarea. În partea posterioară există tasta de urgenţă, dezactivată în setarea din fabricaţie. La setări pot fi definite mai multe numere de telefon ce urmează a fi apelate unul după altul la acţionarea tastei SOS, până ce apelul este preluat. Un lucru este însă sigur: în cel mai rău caz apelul va fi preluat de căsuţa vocală a telefonului. La alegere, mobilul poate trimite un SMS spre un număr stabilit dinainte. Cei care folosesc funcţia SOS trebuie să fie atenţi la felul în care păstrează telefonul. Căci deşi tasta este îngropată în carcasă, ea reacţionează la cea mai simplă atingere, motiv pentru care se poate declanşa alarma dacă telefonul este păstrat într-o poşetă mică.

Recepţie bună

În laborator mobilul s-a descurcat bine. Consumul de energie este mai mare decât la alte aparate, dar dacă nu foloseşti în fiecare zi mobilul te vei descurca cu el timp de o săptămână fără să apelezi la priza de curent. Sunetul din timpul telefoniei este oarecum artificial, dar foarte puternic – la fel ca şi tonurile de apel. Recepţia este foarte bună şi de aceea telefonul poate fi folosit chiar şi în zonele cu semnal mai slab. Doro este un mobil solid, uşor de operat, cu excepţia meniului setări şi oferă o tastatură bună şi un display bine sistematizat.

Emporia Elegance
Cel mai mic model din test convinge prin tastatură generoasă şi un concept propriu în manevrare.

Elegance provine de la producătorul austriac Emporia, care scoate pe piaţă de câţiva ani mobile pentru seniori. În timp ce primele generaţii de aparate erau butucănoase, în cazul lui Elegance s-a insistat şi asupra designului, fără a pierde însă din vedere manevrabilitatea cât mai simplă a aparatului. La cei 109 mm, Elegance este cel mai lung model din test, dar are forme zvelte, iar datorită părţii posterioare rotunjite stă bine în mână. Finisarea este OK, iar caracterul elegant este imprimat de suprafeţele lăcuite şi tastele metalice.

Emporia foloseşte două treimi din partea sa frontală pentru o tastatură cu adevărat mare, ce se întinde până la marginile carcasei. Tastele sunt apropiate una de alta, dar sunt clar separate şi mai mari decât la Easy Phone Doro. De aceea, comenzile eronate sunt aproape excluse. Inscripţionarea în alb este suficient de mare şi uşor de citit pe tastele negre. Numai carcasa lăcuită poate împiedica oarecum lizibilitatea prin reflexii, dar asta numai în funcţie de condiţiile de lumină.

Din cauza tastaturii mari, abia dacă rămâne loc pentru display. Dar în ciuda displayului OLED de numai 1,7 inchi, Elegance afişează cele mai mari texte dintre toate modelele testate. În plus, în meniul setări se poate mări dimensiunea textului selectând setarea „Jumbo”. Ceea ce deranjează un pic afişarea sunt reflexiile, vizibile pe un fundal de culoare neagră, precum şi faptul că în ciuda lăţimii considerabile a ecranului multe dintre intrările meniului sau agendei telefonice nu pot fi complet afişate. Dar în loc să apeleze la prescurtări, Emporia a ales textele crawl: punctele marcate ale meniului se mişcă lent pe ecran.

Taste în loc de intrări

Operarea este bine gândită şi urmează un concept cu totul original. Pentru a evita meniurile lungi multe dintre funcţii pot fi activate direct, prin taste dedicate. Astfel, pentru meniu, dar şi pentru funcţia SMS sau handsfree există taste proprii pe aparat. În plus, există o tastă ce activează LED-ul din partea superioară a carcasei şi transformă astfel Elegance într-o lanternă de buzunar. De asemenea, Emporia evită situaţiile în care softkey-uri îşi schimbă constant funcţiile, ceea ce de obicei îi înnebuneşte pe începători. Cu toate acestea aparatul nu se descurcă chiar fără softkey-uri, dar tastele telefonie îşi păstrează funcţia lor în fiecare nivel al meniului; tasta de telefonie verde serveşte pentru selecţia unui punct din meniu marcat, iar cea roşie te conduce întotdeauna înapoi cu un nivel. Singurul punct slab: meinul setări reprezintă o listă foarte lungă alcătuită din peste 20 de intrări. De aceea, este bine dacă prima configurare a telefonului este realizată de către o persoană cu experienţă în operarea mobilelor sau de către utilizatorul de drept al lui Elegance, dar cu ajutorul cărţii tehnice a aparatului. O funcţie specială: posibilitatea de a recepţiona intrări din agenda telefonică direct prin SMS. Dacă mobilul recepţionează un mesaj cu textul #Nume#Număr# aparatul setează automat o nouă intrare în agenda telefonică. În acest fel pot fi introduse oricând, simplu şi rapid, numele de telefon ale rudelor utilizatorului.

Concentrare pe esenţial

Dotarea aparatului se concentrează pe telefonie şi expedierea de SMS-uri. În rest, există un ceas deşteptător, listă cu datele de naştere, calculator, precum şi LED-ul deja menţionat. Drept urmare, nu există pericolul de îngreunare a operării din cauza unor funcţii ce rămân neutilizate.

În laborator Elegance a ieşit la iveală cu un consum ridicat de energie. Dar şi aici, ca şi în cazul lui Easy Phone Doro, este valabilă regula: dacă telefonul este puţin folosit acumulatorul rezistă cam o săptămână, în timp ce perioada de convorbiri se ridică la peste cinci ore. În ceea ce priveşte calitatea emisiei/recepţiei mobilul se află la acelaşi nivel cu Nokia 1800, dar în zonele cu semnal slab aparatul pierde recepţia ceva mai repede decât Easy Phone Doro. Sunetul ar putea fi mai natural, dar este suficient de puternic. Vocea utilizatorului este comprehensibilă la celălalt capăt al firului. Cu alte cuvinte un model ideal pentru cei care doresc să foloseasă numai funcţiile de telefonie sau SMS – în plus un aparat şic şi uşor de operat.

Concluzie

Veşti bune pentru toţi cei care nu au folosit niciodată până acum un telefon mobil sau care vor să renunţe la modelul lor din cauză că li se pare mult prea complicat de manevrat sau pentru că este prea silenţios. Doro Easy Phone 410gsm şi Emporia Elegance sunt două modele care arată bine şi reuşesc să îndeplinească cerinţele seniorilor vizavi de un mobil, adică taste mari, operare simplă şi difuzoare puternice. Doro oferă şi funcţia apel SOS, plus recepţie foarte bună. Elegance are avantajul textelor mari, tastelor foarte mari şi a unui meniu redus la esenţial. În meniurile setări apar probleme la toate aceste modele, dar în general toate aparatele testate pot fi recomandate fără rezerve. La preţuri de peste 100 de euro telefoanele nu sunt în niciun caz chilipiruri, mai ales dacă ţinem cont de dotarea slăbuţă. Dar modelele ieftine, precum cel de la Nokia, au dezavantajul tastaturilor şi displayurilor mici. De aceea o mai bună variantă este un model cu clapetă.

La testarea de laborator am renunţat la procedeele complexe de verificare ţinând cont de simplitatea acestor modele, motiv pentru care evaluarea finală nu ar fi putut fi corectă dacă ţineam cont de toate criteriile posibile pentru un telefon mobil.

Etichete: , , , , ,