Oppo Find N5 review: cel mai bun pliabil pe care nu-l poți cumpăra

Oppo Find N5 review: cel mai bun pliabil pe care nu-l poți cumpăra

Scris de | 7 aprilie, 2025

Este greu de înțeles de ce Oppo nu aduce pliabilul Find N5 și în Europa, întrucât acesta pare să fie cel mai bun model de acest gen de până acum. Cred că acesta ar putea fi telefonul care i-ar putea convinge chiar și pe cei mai sceptici măcar să încerce un pliabil, și asta pentru că nu vine cu prea multe dezavantaje, ci oferă o experiență de utilizare de smartphone premium completă, la care se adaugă și acel ecran mare. Desigur, nu totul este perfect la Find N5, dar vă voi spune totul despre el în acest articol.

Sunt cinci lucruri pe care Oppo Find N5 le face mai bine decât alte pliabile: construcția subțire, un ecran pliabil fără cută perceptibilă, performanța de flagship, software excelent și camere cu mai puține compromisuri. Hai să le analizăm pe rând.

Oppo Find N5 este impresionant de subțire și de solid pentru un pliabil

La construcție este simplu. Find N5 este cel mai subțire pliabil pe formatul său din piață. Această poziție era anterior ocupată de Magic V3 de la Honor, modelul care a și câștigat premiul de cel mai bun pliabil al anului la Gala Premiilor Connect. Find N5 reușește să scadă și mai mult dimensiunile. Este aproape incredibil că poate exista un asemenea dispozitiv, cu asemenea hardware la interior care măsoară doar 4,21 mm atunci când este deschis și 8,93 mm pliat. Pentru că le-am avut pe amândouă la îndemână, aș zice că nu este o mare diferență între ele, și că Honor pare chiar puțin mai subțire din punct de vedere vizual, pentru că are marginile rotunjite.

Totuși, Find N5 a cam ajuns cam la grosimea unui telefon obișnuit, ceea ce nu este deloc rău. Dacă grosimea pliabilelor era o problemă în trecut, aceasta dispare odată cu acest model. Mai mult, dimensiunile reduse nu afectează rezistența la apă, că la praf… nu avem. La fel ca flagship-urile recente, Find N5 vine cu rezistență IPX7, IPX8 și IPX9. Nu-l băgați în apă sărată, însă. Nu are cum să îi facă bine.

De altfel, mufa USB-C este fix de grosimea acestui model, deci putem spune să am cam atins limitele tehnologiei la acest capitol. Orice miniaturizare în plus va veni probabil cu încărcare proprietară wireless sau magnetică. Este impresionant însă cât de solid se simte Find N5 pentru un pliabil. Aș putea zice că butoanele fizice sunt cam problematice, fiind extrem de subțiri și greu de identificat pe laterală. Este de asemenea impresionant că slider-ul pentru profiluri audio este încă prezent și pe Find N5, în ciuda faptului că există un spațiu limitat la interior. Există și senzor de amprentă integrat în butonul Power, care în ciuda dimensiunilor funcționează aproape perfect. Mai puțin atunci când ai mâinile umede. Mi-a plăcut mult și felul în care se înregistrează amprenta, care este extrem de rapid.

Atunci când este pliat, Find N5 se simte ca un telefon obișnuit, cu margini plate, iar atunci când este deschis, zici că ții în mână o mini-tabletă, cu ecranul complet plat. La asta ajută balamaua, care este foarte solidă și nu flexează deloc în utilizare. Aceasta este realizată din titan și stă la baza acestui design ultra-subțire, fiind echipată cu arcuri solide. Tot ea este motivul pentru care Find N5 are marele avantaj de a afișa o cută aproape invizibilă. Sigur, atunci când ecranul este oprit și o cauți în lumină, aceasta este prezentă, dar dispare odată ce îl pornești. Doar atunci când ajungi cu degetul în acea zonă o poți simți ușor, însă, din nou, suntem la limitele tehnologiei din prezent.

Două ecrane de top, cel exterior oferind experiența unui telefon obișnuit

Altfel, ecranul este excelent, un OLED de 8,12”, aproape pătrat, la 120 Hz cu luminozitate înaltă. Iar cel de pe exterior nu arată ca un ecran de pliabil, ci are un format destul de obișnuit, cu luminozitate și mai mare și diagonală de telefon flagship: 6,62”. Acest ecran este atât de bun încât pentru majoritatea sarcinilor nici nu ai nevoie de ecranul mare. Poți răspunde la mesaje, scrolla pe TikTok sau citi rapid un articol pe ecranul exterior fără nicio problemă.

Astfel, ecranul mare rămâne cel pentru activități care necesită mai multă concentrare, pentru atunci când vrei să vezi fotografiile sau clipurile video mai mari, sau pentru când vrei multitasking, dar ajungem și acolo mai târziu. Aș zice că la redare multimedia am identificat primul compromis la Find N5, și anume difuzoarele. Fiind atât de subțire, nu există prea mult spațiu pentru un sistem audio prea performant. Sunetul este sensibil mai slab decât pe flagship-urile recente, dar nu obligatoriu mult mai slab decât pe alte pliabile. Eu zic că pot trăi cu asta.

Find N5 este cel mai performant pliabil al momentului

Ajungem astfel la performanță, ceva ce Find N5 oferă din plin. Dintr-un motiv sau altul, majoritatea producătorilor lansează pliabilele mai târziu în an, ceea ce înseamnă că acestea sunt uneori chiar și cu o generație în urmă la nivelul chipset-urilor. Lansarea lui Find N5 în prima jumătate a anului pune astfel noul pliabil Oppo într-un mare avantaj în piață. Acesta este primul (și momentan singurul) telefon de acest gen echipat cu cel mai puternic chipset de la Qualcomm: Snapdragon 8 Elite, sau cel puțin cu o versiune a lui. Da, într-adevăr este un Elite la interior, dar nu cel pe care l-am mai testat anterior, ci unul cu un nucleu dezactivat. Iar diferența se vede în testele de performanță, dar nu este una tocmai mare. Chiar și cu doar 7 nuclee, Snapdragon 8 Elite este în continuare unul dintre cele mai performante chipset-uri din piață.

Și dacă pentru un flagship obișnuit aș fi criticat faptul că performanța scade la jumătate în testele de stres, în cazul lui Find N5 chiar nu am cum să mă supăr. Este atât de subțire încât este impresionant că reușește să depășească stabilitatea altor modele tradiționale, inclusiv ale lui Oppo Find X8 Pro. Find N5 devine astfel cel mai performant pliabil al momentului și sunt slabe șanse să fie depășit în următoarele câteva luni.

Încă de la primul Galaxy Fold, mi s-a părut că jocurile vor beneficia cel mai mult de pe urma ecranelor mari de pe pliabile și acest lucru este valabil și în 2025. Jocurile care se adaptează la ecranul mare oferă o experiență de gameplay mai imersivă, în timp ce altele, precum Asphalt, rămân într-o fereastră. Tot primești un ecran mai mare decât pe un telefon obișnuit, dar aș fi preferat să fie totul afișat pe tot ecranul. Performanța în Call of Duty, în Warzone sau Genshin Impact este la un nivel înalt, dar puțin sub ceea ce primim pe modelele tradiționale cu Snapdragon 8 Elite. Nu cred că se aștepta însă nimeni la performanță de ROG Phone de la un telefon cu grosime de 4mm.

Și autonomia este bună, cu cea mai mare baterie din această categorie de produse

Și mai impresionant este faptul că un telefon așa subțire are o baterie imensă, de 5.600 mAh, mai mare decât cea a multor flagship-uri tradiționale. Folosind tehnologia Silicon Carbon însă, acest lucru este posibil. Nu pot spune multe despre autonomie, întrucât am avut telefonul pentru o perioadă foarte scurtă la test, însă în cele câteva zile cât am făcut teste, fotografii și l-am butonat zilnic am observat că stă foarte bine la acest capitol, atât timp cât nu te joci prea mult.

Estimez peste o zi de utilizare moderată, sau cam o zi de utilizare intensă, cu 7-8 ore de screen time. Nici încărcarea nu este lentă: 80W pe fir cu încărcătorul SuperVOOC… atenție… DIN pachet sau, la 50W pe wireless cu încărcător AirVOOC. Impresionant. Și că tot vorbim despre accesorii în pachet, Find N5 a venit și cu o husă, dar și cu folie pe ecran, pe lângă încărcătorul de Anglia. Aceata din urmă este o alegere ciudată, întrucât Oppo spune că nu va lansa telefonul în Europa… deloc.

AI, multitasking și… conectivitate cu dispozitive Apple

În ultima vreme, atunci când vorbesc despre software, tind să mă raportez la avantaje în zona suportului software sau funcțiilor AI. Find N5 va primi 6 ani de actualizări de securitate și 4 noi versiuni de Android, ceea ce e OK dar nu grozav și are multe funcții AI, unele noi, și altele pe care le-am văzut deja pe Find X8 Pro și pe seria Reno13. Din păcate, acestea nu sunt disponibile în limba română, așa că nu are rost să vorbesc prea mult despre ele. Aș aminti doar că Oppo are acum funcții apropiate de cele de la Samsung, cu posibilitatea de a transcrie înregistrări, de a rezuma apeluri audio, de a traduce în timp real sau de a extrage și traduce textul din documente scanate. Utile, dacă lucrezi în engleză, dar cam atât.

Ce mi-a atras mie atenția la software au fost însă două lucruri. Prima ar fi interfața Boundless View pentru multitasking pe care am văzut-o prima dată pe OnePlus Open și care a primit îmbunătățiri aici, iar a doua este O+ connect, aplicația care permite conectivitate cu dispozitivele Apple.

Majoritatea telefoanelor pliabile permit afișarea a două aplicații pe câte jumătate de ecran simultan, cu opțiuni de ferestre plutitoare pentru restul. Oppo are însă o interfață dinamică și intuitivă, care permite nu doar împărțirea ecranului în două ferestre, dar chiar și în trei, sau afișarea lor alăturată sau chiar suprapusă în fullscreen simultan. Este mai greu de explicat decât de arătat, așa că am atașast niște cazuri de utilizare în imaginile de mai sus. Poți avea două ferestre pe jumătate de ecran, și încă una sub ele, în același grup. Sau poți avea trei aplicații una lângă cealaltă, pe orizontală, iar opțiunile de schimbare a orientării și dimensiunilor sunt foarte intuitive. Poți salva grupuri de câte trei aplicații, sau poți schimba aplicațiile din grupuri cu oricare alta, cu o singură apăsare. Mi-a plăcut foarte mult și cu siguranță îi va ajuta și pe cei care cumpără pliabile pentru funcțiile de multitasking.

Apoi, conectivitatea telefoanelor Oppo cu dispozitive de la Apple atinge un nou nivel. Deja exista posibilitatea de a trimite fotografii și alte fișiere către iPhone-uri în stil AirDrop, prin aplicația O+ connect. Aceasta funcționează în continuare, chiar și prin NFC. Noutatea este însă conectarea la un Mac, prin aplicația O+ pentru macOS. Practic, Find N5 poate controla de la distanță computerul tău de la Apple, fără să necesite o aplicație de remote desktop din Play Store. Configurarea este destul de simplă, iar ecranul mare de pe pliabil asigură că vezi totul destul de bine pe telefon. Și dacă vrei să scrii, poți să îl transformi într-un mini-laptop, cu tastatură în stil Apple. Poți chiar face și transfer de fișiere între telefon și laptop în acest mod și sunt surprins de cât de bine funcționează aceste capabilități. De altfel, nici măcar Apple nu oferă astfel de capabilități native pe iPhone, ci doar pe iPad-uri. 1-0 pentru Oppo.

Un sistem de camere performant, cu un compromis evident

În mod normal, nu aș oferi o atenție așa mare camerelor de pe un pliabil, dar în cazul de față, chiar merită efortul. O să zic de la început, că nu vorbim despre o cameră de flagship, ci despre una care doar se apropie foarte mult. Din multe puncte de vedere, sistemul este similar cu cel de pe mid-range-ul Reno13 Pro, cu mențiunea că avem un zoom 3x față de acel 3.5x. Find N5 are însă și avantajul unei procesări mai avansate, datorită procesorului de top. Rezultatele sunt astfel foarte bune în majoritatea scenariilor.

Aș zice că singurul element dezamăgitor la acest sistem de camere este ultrawide-ul, care, din păcate, este de nivel mid-range. Ziua observi că nu captează prea multe detalii și că are un interval dinamic redus, dar noaptea este sub limitele acceptabile. Evitați modul nocturn pe ultrawide. Pentru imagini pentru rețele de socializare, chiar și pe timp de zi ar trebui să iasă niște imagini OK pe această cameră.

Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x, 3x, 6x)

Camera principală este însă foarte bună. Menține acea caracteristică care mi-a plăcut mult pe Find X8 Pro, cu imagini foarte bine procesare, cu detalii excelente, fără zgomot de imagine și cu nuanțe naturale de culoare. Asta este dovada că nu e nevoie de cel mai nou și mai performant senzor pentru fotografii excelente, atât timp cât ai un software de procesare bun și un procesor de top. Nu am găsit nicio fotografie care să nu îmi placă de pe această cameră, atât pe timp de zi, cât și noaptea. Aș zice că noaptea se vede că este aplicat un algoritm de denoising mai agresiv decât pe alte flagship-uri recente, dar fotografiile păstrează bine atmosfera reală și, în special, detaliile.

Avem și mai multe zoom-uri, unele mai optice decât altele. De exemplu, camera principală permite un zoom 2x prin crop, cu performanță peste medie pe timp de zi, aproape insesizabil că este realizat doar pe o porțiune a senzorului de 50 de megapixeli. Și noaptea este OK, dar parcă se pierd prea multe detalii. Aș zice că este OK de folosit la nevoie, dar nu e bine să te bazezi pe el dacă nu ai destulă lumină. Zoom-ul optic 3X este însă foarte bun, cu o redare foarte bună a culorilor și detaliilor, dar și cu un interval dinamic foarte bun. Și această cameră poate face crop la 6x, pentru rezultate cu adevărat impresionante. Dacă nu aș fi știut, aș fi crezut că este zoom optic pe timp de zi. Noaptea, camera cu zoom este folosită ocazional, iar culorile iau o tentă verde pe zoom, atunci când este folosit. Rezultatele sunt decente, dar nu impresionante. De altfel, puține camere cu zoom reușesc o performanță înaltă noaptea.

Fotografie pe timp de noapte

Ceva ce nu m-aș fi așteptat să fie atât de bun pe acest model este modul macro. Acesta se face pe camera cu zoom și, în lumină naturală, poate oferi niște imagini cu adevărat impresionante. Iată câteva mostre de fotografii macro de pe Find N5, realizate la unele dintre cele mai mici flori pe care le-am găsit. Și nici modul portret nu este tocmai rău. Decupajul este în mare parte perfect, blur-ul din fundal este convingător, iar selfie-urile pot fi realizate direct cu camera principală, având la îndemână un pliabil. Din acest motiv probabil, camerele de selfie de pe Find N5 nu vor fi foarte folosite decât pentru apeluri video, iar pentru asta sunt decente.

Macro și portret

Pentru că este un model din seria flagship Find, aveam așteptări ridicate de la N5 la capitolul video și pot spune că sunt mulțumit. Avem filmări 4K de calitate, bine stabilizate, cu imagine clară și culori plăcute. Față de alte modele recente, nu am observat secvențe de supraexpunere în cazul lui N5. Și noaptea obține rezultate decente, cu o calitate peste medie, dar nu la nivelul Find X8 Pro sau iPhone 16 Pro. Nici nu contează așa mult, întrucât cu acelea nu te poți filma în stil vlog cu camera principală la fel de ușpr. Așa că tot Find N5 este în avantaj. (mostre video se găsesc în versiunea video a review-ului, de mai sus)

Acest model mi-a întrecut așteptările la capitolul foto/video pentru un pliabil și devine astfel etalonul cu care vom compara în viitor astfel de dispozitive, cu siguranță. Și tot un etalon rămâne din punct de vedere al dimensiunilor dar și performanței de top și, aș putea zice chiar și la capitolul autonomie sau funcții multitasking. Eu îl declar cel mai bun pliabil pe care l-am folosit până acum, ceea ce face lipsa lui din magazine cu atât mai „dureroasă”.

Deși mi-aș dori să îl pot recomanda, îmi este greu să încurajez pe cineva să îl cumpere din altă țară, unde ar putea fi disponibil, în special pentru că vorbim despre un pliabil. Cu toate protecțiile extra, sticlă ultrasubțire și certificările promise de producători, ecranele pliabile sunt în continuare fragile și extrem de scumpe de înlocuit. Vei dori să ai o garanție locală și poate chiar asigurare pentru un astfel de dispozitiv.

Concluzia connect

Speranța mea este că Oppo se va răzgândi și îl va lansa oficial și aici, mai ales pentru că ni l-a adus să îl vedem, dovadă fiind materialul de față. Altfel, va trebui să așteptăm probabil generația următoare, oricând va veni ea și sub orice formă va ajunge aici... dacă ajunge. Că o fi Find N6, că o fi OnePlus Open 2, eu îl aștept cu interes. Din păcate, această lansare întârziată ar putea oferi un răgaz destul de mare pentru ceilalți jucători din zona pliabilelor, care sunt acum în urmă și care ar putea să egaleze sau chiar să depășească Find N5 în lunile care urmează.

Plusuri

  • Cel mai subțire pliabil de până acum
  • Construcție de nivel flagship, cu titan și sticlă + rezistență la apă
  • Două ecrane excelente, foarte luminoase
  • Cel mai performant pliabil de până acum
  • Cea mai mare baterie de pe un pliabil
  • Software de multitasking util și intuitiv
  • Camere foarte bune pentru un pliabil

Minusuri

  • Nu se vinde în Europa/România
  • Difuzoarele sunt destul de „anemice”
  • Camera ultrawide este de nivel mid-range