Oppo Reno13 Pro review: mai avem nevoie de flagship-uri?

Oppo Reno13 Pro review: mai avem nevoie de flagship-uri?

Scris de | 7 martie, 2025

Oppo Reno13 Pro cu siguranță nu este un telefon ieftin, dar recunosc că sunt puțin surprins de faptul că există acum telefoane care nu fac compromisuri, chiar și în afara zonei „flagship”. Acesta vine cu tot ceea ce ai putea avea nevoie de la un telefon în 2025 și cred că, majoritatea utilizatorilor de telefoane, chiar și cei pretențioși, nu ar putea găsi multe minusuri la acest model.

Reno13 Pro vine cu cele mai importante certificări de rezistență la apă

Pentru că are rezistență la apă la standardul IP66, 68 și 69, adică poate rezista la stropi de apă, la scufundări și la apă sub presiune, Oppo a insistat să trimită alături de Reno13 Pro și un acvariu. Acesta a venit gol, așa că l-am umplut cu apă am lăsat telefonul scufundat în el pe tot parcursul filmării versiunii video a acestui review. Certificările spun că ar trebui să reziste 30 de minute sub apă la adâncime de 1,5m, deci să stea vreo 15-20 de minute sub apă, cât durează filmarea unui review ar trebui să fie floare la ureche pentru acest model. Nu mi-am făcut însă griji. Atât timp cât nu este scufundat în apă sărată, nu ar trebui să întâmpine probleme.

După aproape 16 minute în apă, Reno13 Pro nu pare că a învățat să înoate, dar și-a ținut bine respirația. Are și un mod de filmare și fotografiere subacvatic și ar putea fi un companion bun pentru mers la piscină.

Construcția premium, pe un telefon „aproape flaghsip”

Dacă ați văzut deja materialul cu Reno13F, observați deja din imagini că modelul Pro adoptă un design similar. Pro-ul are însă peste ecran sticlă de la Corning, Gorilla Glass 7i, curbată pe toate laturile, ceea ce asigură o experiență de utilizare mai plăcută. De asemenea, telefonul este chiar mai subțire decât modelul de bază, la 7,6mm, ceea ce este impresionant, având în vedere că este semnificativ mai puternic.

Și ecranul este ceva mai bine dotat, cu diagonală mai mare, de 6,83”, și rezoluție îmbunătățită. Acesta este, din cam toate punctele de vedere, un ecran „aproape” flagship. Nici nu mai are rost să menționez că totul arată excelent pe suprafața sa, iar experiența de utilizare este foarte fluidă. Singurele îmbunătățiri care ar putea fi aduse ar fi trecerea la un panel LTPO cu refresh rate variabil și luminozitate și mai mare. Pentru asta există Find X8 Pro.

Performanța înaltă pune acest model peste telefoanele mid-range „obișnuite”

Și acest trend de „aproape flagship” continuă și la nivel de performanță, unde chipset-ul Dimensity 8350 reușește să depășească scorurile pe care suntem obișnuiți să le vedem în zona mid-range, dar rămâne clar sub flagship-urile de top ale momentului. Scorurile în teste sunt bune spre foarte bune și am fost chiar surprins că am reușit să rulez și testul Solar Bay cu ray-tracing pe acest model. Având însă atât de multă performanță la bord, în testele de stres, performanța nu rămâne însă foarte stabilă în sarcini complexe.

În jocuri, telefonul se descurcă în limitele așteptărilor. Nu va rula toate jocurile pe setări maxime, dar vine cu performanță peste medie. Atât timp cât configurezi jocurile pe profiluri medii, nu high, Asphalt Legends, Call of Duty Mobile, sau chiar Genshin Impact vor oferi o experiență de joc bună spre foarte bună. S-ar putea să mai întâmpini momente în care framerate-ul scade, dar trebuie să ținem cont și de faptul că acesta nu este un telefon de gaming.

Reno13 Pro integrează baterie de top și promite 5 ani de actualizări software

Un capitol la care Reno13 Pro stă chiar mai bine decât majoritatea flagship-urilor recente este bateria. Deși nu este un telefon mare și gros, acesta integrează un acumulator de 5.800 mAh cu încărcare rapidă la 80W pe fir și, atenție 50W pe Wireless. Da, are și încărcare wireless și este mai rapidă decât pe cel mai scump iPhone sau chiar S25 Ultra. Chiar și la o utilizare intensă, vei avea garantat cel puțin o zi de autonomie, și dacă rămâi fără baterie, se încarcă complet în cam o oră. Va trebui să îți cumperi însă singur încărcătorul SuperVOOC, întrucât nu este inclus în pachet.

Aceasta este o directivă UE, așa cum este și cea care asigură 5 ani de suport software pe acest dispozitiv. Personal, cred că pierderea încărcătorului nu este un minus așa mare și nici nu va produce mai multă poluare, așa cum zic unii. Odată ce îți cumperi un încărcător, dacă nu ai deja unul de la laptop, alte telefoane mai vechi sau o groază de alte dispozitive care încă includ unul în pachet, îl vei păstra până se va strica, cel mai probabil. Încărcătoarele rezistă, de obicei, mai mult decât telefoanele.

ColorOS vine cu multe funcții AI, dar cele pentru fotografie sunt cu adevărat utile și distractive

Și că tot vorbim despre software, ColorOS continuă să fie o versiune de Android din ce în ce mai bună, cu o interfață plăcută, aerisită și cu animații fluide. Desigur, Reno13 Pro nu întâmpină probleme la capitolul performanță în utilizare generală. S-ar putea ca unii să fie deranjați de numărul mare de aplicații preinstalate, dar acestea pot fi, desigur, șterse. Avem și funcții AI, dar nu în limba română, atunci când vorbim despre cele pentru transcrierea înregistrărilor sau modificarea textelor.

Funcțiile de editare foto din galerie vor fi cele mai utile, în special cele de îmbunătățire a calității imaginilor și ștergere a elementelor nedorite. Procesarea se face, desigur, în cloud, așa cum se face și în AI Studio, un generator de imagini care poate să folosească fotografii cu tine și prietenii tăi pentru a te pune în diverse scenarii predefinite. Există o varietate de opțiuni și poți acum adăuga mai multe persoane deodată.

Rezultatele sunt neașteptat de bune, dar te vei plictisi repede de astfel de imagini odată ce ai trecut prin toate scenariile. AI Studio nu poate fi folosit însă nelimitat. Este bazat pe o monedă virtuală, pe care nu o poți cumpăra. Primești 5000 de steluțe odată cu telefonul și în fiecare zi primești alte 50 de steluțe pentru generarea de imagini, deci vreo 2-3 generări pe zi.

Reno13 Pro are un sistem de camere impresionant

Dacă vreți însă un motiv foarte bun pentru a alege Reno13 Pro, acela este cu siguranță camera. Până nu de mult, performanța de acest gen era rezervată exclusiv telefoanelor din zona flagship, iar acum oricine poate să realizeze fotografii de calitate, atât ziua, cât și noaptea, pe un telefon de sub 4.000 de lei.

Reno13 Pro reușește să ofere imagini detaliate, bine expuse și bine focalizate în cam toate cazurile de utilizare. Așa cum era de așteptat, camera wide de 50 megapixeli este motorul acestui sistem, oferind cele mai bune imagini, cu detalii atât în umbre, cât și în zonele luminoase, și care chiar și în zile înnorate nu arde nicio parte a imaginii. Atmosfera reală este redată realist în imagine și nu am observat o supraprocesare cu AI, sharpness agresiv sau alte probleme. Se poate face și un zoom 2X mai mult decât decent pe această cameră. Nu vei avea la fel de multe detalii, dar de multe ori acestea ar fi mai bune decât pe o cameră cu zoom 2x optic de pe un telefon mid-range.

Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x, 3.5x, 7x)

Pe timp de noapte, rezultatele de pe wide-ul lui Reno13 Pro sunt comparabile cu ceea ce vedeam până acum un an sau doi doar pe flagship-uri scumpe. Imaginile păstrează bine atmosfera, calculează bine temperatura de culoare și au un nivel de detalii bun, cu zgomot de imagine redus. Nu pot să nu văd asemănări între felul în care arată imaginile de pe Reno13 Pro și felul în care arătau imaginile de pe OnePlus 11 sau 12 pe timp de noapte. Se pare că există ceva procesare Hasselblad și în modelele Reno.

Fotografie pe timp de noapte (0.5x, 1x, 2x, 3.5x, 7x)

Dacă zoom-ul 2x nu este de ajuns și vrei să te apropii și mai mult, camera cu zoom 3.5X și senzor de 50 megapixeli este disponibilă oricând. Aceasta depășește chiar și anumite modele flagship testate recent. De exemplu, mi se pare că imaginile sunt mai clare și mai detaliate decât pe zoom-ul 5x de pe iPhone 16 Pro Max. Acestea ies fără zgomot de imagine pronunțat și nici nu am observat color fringing sau alte efecte nedorite, cum vedeam pe zoom-ul 3x de pe Galaxy S25 Ultra. Dacă nu știam dinainte, aș fi putut confunda acest zoom cu unul de pe un telefon semnificativ mai scump. Singura limitare pe care am observat-o a fost în zoom 6x prin crop, unde se pierd detalii. Totuși, le poți salva, cât de cât, prin editarea cu AI. Camera cu zoom nu este, din păcate, folosită prea des pe timp de noapte. Telefonul alege de cele mai multe ori să folosească un crop de pe camera principală pentru asta.

Portret/Selfie

Există un singur compromis la nivelul camerei, iar acela este ultrawide-ul de 8 megapixeli, care nu produce imagini obligatoriu slabe, dar nici nu te poți lăuda cu rezultatele. Este limitat în capabilități precum rezoluție și dynamic range pe timp de zi, iar noaptea produce rezultate modeste. O să recomand utilizarea acestei camere doar la nevoie, ziua, atunci când ai ceva mare de fotografiat de la apropiere.

Modul portret este însă excelent, cu un decupaj de top, la nivelul firelor de păr. Am văzut telefoane mai scumpe care dau erori la acest capitol și mă bucur că nu este cazul aici. Camera de selfie își face treaba bine, chiar și pe timp de noapte, iar decupajul este bun și în modul portret. Nu am motive să mă plâng la acest capitol.

Și filmarea este un punct forte al acestui sistem de camere. În primul rând, oferă filmare 4K la 60 de cadre pe secundă, dacă ai nevoie de asta. Apoi, avem o imagine  de calitate bună, comparabilă cu ceea ce am mai văzut recent, atât în zona mid-range, cât și puțin mai sus. Stabilizarea pe timp de zi este foarte bună, dar cu un pas în urma altor soluții mai scumpe, iar faptul că ai posibilitatea de a filma slow motion la 480 sau 960 de cadre pe secundă este un avantaj pe care nu-l vedem nici pe multe flagship-uri în ultima perioadă.

Sigur, calitatea în aceste moduri este destul de limitată, dar măcar există. Momentan puține telefoane se pot lăuda cu filmări de calitate înaltă pe timp dea noapte, așa că nu aveam pretenția de la un model mid-range premium să performeze la nivel de flagship aici. Pentru filmare nocturnă ai nevoie de senzor mai mare. Calitatea este clar peste ceea ce livrează majoritatea mid-range-urilor, dar nu se apropie de telefoanele de top… încă.

Reno13 Pro intră în oferta magazinelor la un preț de 3.799 lei cu 512 GB stocare la bord. Este un preț mare, dar vine cu o garanție extinsă de 12 luni pentru protecție la căzături și 12 luni de protecție la lichide, cât și 2 ani de protecție a bateriei în cazul în care se degradează prea repede. Mai mult, Oppo oferă celor care cumpără Reno13 Pro de pe magazinul oppostore.ro un pachet complet de accesorii. Este vorba despre o pereche de căști wireless Enco Air4 Pro, o husă de protecție, cât și un încărcător SuperVOOC, accesorii pe care majoritatea utilizatorilor le vor folosi zi de zi.

Concluzia connect

Reno13 Pro este telefonul care se apropie cel mai mult de capabilitățile unui flagship, fără să fie, de fapt, un flagship. Acesta vine cu un ecran foarte bun, performanță aproape dublă față de alte mid-range-uri recente și o cameră foarte performantă pentru segmentul său de preț, iar asta se vede în prețul de la raft.

Etichete: , , , ,