Oppo a lansat seria Reno13 în Europa, iar acesta este Reno13F, cel mai ieftin model al gamei. Dacă vreți să aflați totul despre noile modele Reno13, puteți citi despre fiecare în parte în articolul dedicat. Astăzi vom vedea care este însă treaba cu 13F și de ce ar putea fi unul dintre modelele mid-range foarte accesibile și foarte atractive la început de 2025.
Construcție premium, chiar și pe un model ieftin
Noua serie Reno13 vine cu un design destul de unitar pe toate cele patru modele. 13F Vine cu o construcție premium, mai ales pentru această gamă de preț, cu metal pe laterale și sticlă pe ambele părți. Vorbim despre un design simplu, cu margini drepte, suprafețe de sticlă plate pe ambele părți și, de asemenea, despre un modul de cameră care nu iese foarte mult în relief.




Mi se pare interesant faptul că Oppo păstrează rezistența la apă și praf la standardele IP66,68 și 69 chiar și pe acest model ieftin, ceea ce înseamnă că nu va trebui să ai foarte mare grijă atunci când telefonul este în preajma apei. Este vorba despre stropi de apă, despre scufundare și chiar despre apă sub presiune, deci ai putea la o adică să-l speli la chiuvetă. Ba chiar pentru că este atât de rezistent la apă și acest telefon, la fel ca restul modelelor Reno13, are un mod de filmare subacvatică special în aplicația de cameră. Aai nevoie de asta? Nu știu, dar există.
Chiar dacă Reno13F are cel mai modest display din gamă, acesta este un ecran performant. Vorbim despre un panel de 6,67”, cu rezoluție full HD la 120 Hz. Nu este în niciun caz un ecran slab, mai ales că vine cu luminozitate la 1.200 nits, la fel ca și modelele superioare. Singurele diferențe sunt rezoluția mai mică și faptul ful că acesta rulează ori la 60, ori la 120 Hz fără posibilitatea de a-l configura la 90 de Hz intermediar.


Imaginile afișate arată bine pe suprafața ecranului și dacă folosești profilul de culoare natural vei avea și culori foarte bune. Telefonul vine configurat standard pe modul Vivid. De asemenea mi se pare că Oppo a luat o decizie foarte bună atunci când a ales să facă acest ecran complet plat, ceea ce înseamnă că vei avea o experiență de vizionare mult mai confortabilă în orice situație de iluminare, fără să preia reflexii din jur în timp ce te joci, sau te uiți la clipuri video.
Procesorul de pe Reno13F nu îl recomandă pentru gaming
Aș zice că unul dintre minusurile acestui telefon ar fi procesorul Snapdragon 6 Gen 1, care este deja un procesor destul de învechit. Asta duce la o performanță mai mică decât ne am așteptat de la un mid-range în 2025. Ce-i drept, am văzut și alte modele similare și la preț apropiat cu acest procesor, lansate chiar și în urmă cu o lună, deci nu este ceva ieșit din comun. Mi-ar fi plăcut totuși să văd o generație mai nouă a procesoarelor Snapdragon 6 de la Qualcomm, Sau poate chiar un Dimensity din seria 7000.





Nu am făcut multe teste foarte avansate de performanță, pentru că știam deja cam ce poate acest procesor, dar am băgat un GeekBench, un AnTuTu și un 3DMark, iar rezultatele sunt cam în limitele pe care le cunoșteam. Nu este un chipset foarte performant pentru gaming 3D, de exemplu, nu este un chipset foarte performant pentru editare video dar va face majoritatea lucrurilor uzuale destul de bine, precum fotografii, social media și așa mai departe. Este unprocesor pentru un telefon de bază, iar chiar asta este Reno13F: modelul de bază al seriei.
Bateria este un subiect destul de interesant pentru că Reno13F are 5.800 mAh la interior, ceea ce înseamnă că va oferi o autonomie peste media din piață, mai ales având în vedere că procesorul nu va consuma foarte mult pentru că nu oferă foarte multă performanță brută. Această capacitate este egală cu cea a bateriei de pe Reno13 Pro, cel mai puternic și mai scump model al acestei game, însă vine cu o încărcare mai lentă la doar 45 W față de 80 W pe modelul superior.

Înseamnă că va trebui să stai cam 70 de minute pentru o încărcare completă de la 0 la 100%, dar în acest segment mid-range mai accesibil, să zicem că nu este un capăt de țară. Nu am apucat să îl consum complet și să îl încarc complet de la zero, dar am observat că în cam jumătate de zi cu câteva teste de performanță, cu fotografii și filmări am reușit să îl aduc la 80% de la 100%. Ceea ce înseamnă că dacă l-ai folosi ceva mai intens s-ar putea să te țină chiar mai mult de o zi. Acum depinde și de ceea ce faci pe el pentru că nu am rulat prea multe jocuri, ci doar testele de performanță.
Funcții AI integrate și 5 ani de actualizări
La capitolul software avem ColorOS 15, bazat pe Android 15, pe care l-am mai văzut pe Oppo Find X8 Pro. Este cam la fel doar că are mai multe aplicații preinstalate atunci când îl pornești, ceea ce poate fi de așteptat de la telefoane mai ieftine. Vestea bună este că poți să le ștergi dacă le vrei. De altfel multe dintre funcțiile AI pe care le am văzut pe telefoane mai scumpe sunt disponibile și pe acest model, în special cele de editare foto, care nu au loc pe dispozitiv, ci se duc în cloud și apoi se întorc remasterizate sau editate.


Poți șterge elemente prin AI Eraser sau îmbunătăți claritatea imaginilor neclare, și așa mai departe. Aceste funcții sunt aici, funcționează și sunt binevenite. Desigur sunt disponibile și funcțiile AI de la Google, precum Circle to Search și Gemini, dar și alte funcții mai avansate pentru editare de text. Acestea nu sunt însă disponibile în limba română, deci nu prea are rost să le menționăm momentan. Mi se pare important de menționat faptul că Oppo oferă acum cinci ani de actualizări de software și șase ani de actualizări de securitate, inclusiv pe acest model mai ieftin atunci.
Camera foto de pe Reno13F nu iese din tiparele unui mid-range
Când vorbim despre cameră, nu cred că sunt foarte multe de zis. Avem de a face sun sistem cameră de telefon mid-range, compus dintr-un wide de 50 de megapixeli cu stabilizare optică, un ultrawide de 8 megapixeli și un macro de 2 megapixeli. Camera de selfie la rândul său este de rezoluție înaltă la 32 MP.

Camera principală face poze mai mult decât decente, ciar neașteptat de bune pentru un telefon atât de ieftin, chiar și în lumină mai slabă. Nu am apucat să fac foarte multe fotografii de noapte, dar în testele pe care le-am făcut în interior cu lumina stinsă am reușit să obțin niște rezultate mai mult decât decente.
Chiar și modul portret mi s-a părut că decupează destul de bine subiectul, dar nu avem aici de a face cu un „camera phone”. Este o cameră pe care să o ai la îndemână și pe care să te poți baza zi de zi, dar nu vei face fotografii de mare artă cu un telefon atât de ieftin. De altfel nu avem parte de un zoom optic, ci doar de un crop 2x pe camera principală, care poate avea rezultate mai bune sau mai slabe.




































Am văzut că detaliile nu sunt păstrate la fel de bine pe 2x așa cum vedem pe camera principală fără crop. De altfel, nici ultrawide-ul nu este o mare realizare, ci este doar o cameră ultrawide care să prindă mai mult din cadru. Rezoluția slabă se vede imediat, mai ales în comparație cu fotografiile la 12 megapixeli realizate pe camera principală. De altfel camera macro este o cameră macro de midrange, deci cam știm la ce să ne așteptăm: imagini decente dacă ești în lumină naturală puternică, dar imediat ce lumina dispare, dispar și detaliile. Acum contează și dacă o vei folosi vreodată, pentru că eu nu cunosc pe nimeni care să facă prea multe fotografii cu o cameră macro de telefon.
La capitolul filmare sunt bucuros că avem parte de rezoluție 4K la 30 de cadre pe secundă. Măcar atât, dacă nu mai mult, dar trebuie să recunosc că sunt puțin dezamăgit de faptul că deși avem stabilizare optică pe obiectivul principal al camerei, aceasta nu face o mare diferență atunci când începi să te miști, în lipsa unei funcții software de stabilizare electronică. Asta nu înseamnă că filmarea este slabă, dar n-ar trebui să te miști prea mult atunci când pornești filmarea pe acest dispozitiv. Pe camera frontală filmarea este limitată la Full HD la 30 de cadre pe secundă, ceea ce oferă niște rezultate destul de soft. De asemenea, nu aș recomanda să filmați pe timp de noapte cu niciuna dintre aceste camere. Nu suntem în acea gamă de preț în care să poți să ai o cameră pe care să te poți baza inclusiv pentru filmare pe lumină slabă.
Reno13F este o surpriză la început de 2025
Și cu toate micile neajunsuri la capitolul foto, sau la capitolul performanță, nu pot să nu recomand acest model, mai ales pentru că este foarte bine construit, are rezistență la apă și praf, deci poți să te bazezi pe el pe termen lung că nu se va deteriora în cazul în care suferă de vreun accident, și, de asemenea, mi se pare că o baterie atât de mare, de 5.800 mAh poate fi un avantaj pentru cei care nu doresc să încarce telefonul chiar în fiecare zi.



Mai mult decât atât, mi se pare că suportul software extins este o veste foarte bună pentru cei care vor să păstreze cât mai mult un telefon din zona mid-range, pe care nu vor să cheltuie foarte mult. Am tot vorbit despre faptul că acest model este unul accesibil dar nu am menționat niciodată prețul. Este vorba despre 1.799 lei în singura variantă de configurație, cu 8 GB memorie RAM și 256 GB stocare internă. Mai există un model Reno13FS care este exact același telefon din punct de vedere hardware, dar vine cu 12 GB memorie RAM și 512 stocare la 2.199 lei. Tineți minte că acestea sunt prețuri de introducere în gamă. Asta înseamnă că în câteva luni acestea vor scădea semnificativ și vei putea avea acest telefon la un preț mai mic dacă nu te grăbești. Dar chiar și dacă nu aștepți, Oppo Reno13F oferă cam tot ceea ce ai avea nevoie în zona mid-range la un preț decent.