OnePlus Open review: regele pliabilelor? (VIDEO)

OnePlus Open review: regele pliabilelor? (VIDEO)

Scris de | 16 noiembrie, 2023

O voi spune de la început, chiar și cu riscul de a supăra anumite persoane: OnePlus Open este, în acest moment, cel mai bun telefon pliabil pe acest format din piață. Totodată, trebuie să recunosc și faptul că nu este un telefon pe care l-aș recomanda unui grup foarte mare de utilizatori. Ce reușește însă să ofere noul Open este o experiență de utilizare superioară altor modele din piață și, cumva fără prea multe compromisuri, așa cum vedem de obicei în această categorie de produse. Primul pliabil de la OnePlus nu este nici pe departe perfect, dar are multe avantaje decât dezavantaje și mai puține minusuri decât alte modele concurente. Hai să vedem împreună cum a reușit OnePlus Open să mă impresioneze.

Open pare să fie cea mai apropiată aproximare a unui „iPhone-ul pliabil”

Am testat în ultimii câțiva ani cam toate modelele în stil Fold și Flip de la mai toți producătorii, așa că atunci când zic că OnePlus Open le întrece pe toate, o spun din experiență, nu din entuziasm. Încă de la primul contact cu OnePlus Open mi-am dat seama că este vorba despre… altceva. Acest telefon este construit diferit față de modelele anterioare care mi-au trecut prin mână, aproape la fel de diferit față de cum se simte în utilizare un iPhone în comparație cu un telefon flagship cu Android. De altfel, mi se pare că fix asta încearcă OnePlus Open să facă: să fie un fel de iPhone al pliabilelor, de la design-ul hardware, până la experiența de utilizare software.

Asemănarea cu iPhone nu pare să fie întâmplătoare. Având în vedere carcasa metalică cu margini drepte, OnePlus Open este cea mai apropiată aproximare a unui pliabil care ar putea ieși din laboratoarele Apple. Nu lipsește nici slider-ul pentru profiluri audio, moștenit de la modelele OnePlus anterioare, care amintește de comutatorul pentru silent de pe modelele anterioare de la Apple și de noul Action Button de pe iPhone 15. Iar similaritățile de design se opresc însă aici, întrucât modulul imens de cameră de pe spate, cu branding Hasselblad și textura care imită pielea a capacului sunt lucruri care probabil nu le vom vedea prea curând pe dispozitive Apple. Totuși, trebuie să recunosc că acestea sunt bine integrate în design și asigură un look elegant telefonului, dar și o senzație plăcută în utilizare.

Balamaua de la OnePlus Open este una subțire, care permite închiderea completă a celor două jumătăți, însă am găsit-o mai puțin versatilă decât pe alte dispozitive. Aceasta are unghiuri foarte limitate de deschidere parțială, sărind direct la modul deschis sau închis. Astfel, nu sunt multe momente în care vei folosi aplicații în „Flex Mode”.

Modulul mare de cameră este însă deranjant în anumite situații. De exemplu, telefonul stă puțin înclinat atunci când este pliat și este de-a dreptul „strâmb” pe masă atunci când este complet deschis, sau dacă vrei să îl folosești întredeschis pe un birou. Totuși, această componentă poate fi și utilă, atunci când folosești telefonul pliat, întrucât poți sprijini camera de degete, oentru stabilitatea mai bună. O husă cu protecție serioasă ar putea aduce camera la nivel, dar Open mi se pare genul de telefon pe care l-aș folosi fără o husă de protecție dacă ar fi daily driver-ul meu.

În niciun caz nu aș folosi însă husa din pachet, întrucât mi se pare că mai mult încurcă decât ajută. Apreciez că OnePlus livrează un telefon de aproape 2.000 de euro cu husă în pachet, dar este clar că nu este o husă foarte bună. Nivelul de protecție este limitat, putând proteja maximum de zgârieturi superficiale. La un impact mai serios, probabil că husa va zbura cu totul. Să zicem că partea care protejează spatele este măcar decentă, întrucât păstrează textura de imitație de piele. Jumătatea care protejează partea din față este mai mult de formă, iar atunci când vrei să faci gestul de „back” din marginea ecranului din stânga, fie îl faci cu tot cu husă, fie nu poți ajunge bine la marginea ecranului din cauza ei. Și că tot vorbim de protecție, trebuie să menționez că OnePlus Open nu este un telefon pe care să îl iei cu tine în piscină. Acesta beneficiază doar de certificare IPX4, deci rezistă la stropi de apă și nu oferă protecție deloc la praf. Mare atenție cu acest model la plajă!

Ambele ecrane sunt la fel de capabile

Vorbeam însă la început de avantajele pe care OnePlus Open le are în zona de pliabile, iar unul major este la nivelul ecranelor. În timp ce alte companii integrează un ecran mai performant la interior și unul mai modest la exterior, OnePlus Open nu face compromisuri la acest capitol și oferă două ecrane de top, bazate pe tehnologie LTPO3 la 120 Hz, ambele cu suport pentru Dolby Vision și cu luminozitate de până la 2.800 nits. Acestea sunt printre cele mai luminoase ecrane din piață, dacă nu chiar cele mai luminoase de pe un smartphone la acest moment, și redau totul impecabil. OnePlus parcă încearcă să mă și impresioneze, setând profilul de culori implicit pe „natural”, nu pe modul suprasaturat.

Și pe lângă asta, avem la exterior un display de 6,3” pe un format „normal”. Practic, telefonul este la fel de mare precum un Galaxy S23 „standard” atunci când este închis, putând realiza orice activitate obișnuită pe ecranul „mic”, fără probleme. Ecranul este mai lat decât pe alte pliabile, deci tastatura este de dimensiuni standard, putând scrie mesaje confortabil pe el. Iar ecranul de la interior are una dintre cele mai puțin sesizabile cute pe centru. Aceasta este vizibilă doar în reflexia luminii atunci când ecranul este închis și nu se simte deloc în utilizare. Până și decupajul pentru cameră este extrem de subtil, fiind poziționat în colț, cât mai ferit de ochii utilizatorilor.

Ce vei face cu cele două ecrane? Cam orice îți dorești. Nu este obligatoriu să deschizi ecranul mare dacă nu ai neapărată nevoie de spațiu mai mult de lucru. Un clip rapid pe YouTube, sau un joc mai puțin complex vor fi destul de plăcute și pe ecranul exterior. Dacă vrei să te uiți la un film sau să citești un text mai lung, ecranul interior va fi mai potrivit. Am zis încă de când am testat primele generații de pliabile că jocurile se văd excelent pe ecranele mari, iar OnePlus Open confirmă asta din nou. Cu un ecran luminos, refresh rate înalt și puterea lui Snapdragon 8 Gen 2, este greu să găsești o experiență de gaming pe smartphone mai imersivă decât pe OnePlus Open.

OnePlus Open întrece și telefoane „tradiționale” la capitolul performanță susținută

Procesorul Snapdragon 8 Gen 2 pare că se descurcă mai bine în corpul pliabil și subțire al lui OnePlus Open chiar și decât pe modelul „tradițional” OnePlus 11, lansat la începutul anului. În testele de performanță, procesorul a obținut rezultate în norme, dar a demonstrat și că poate păstra în jur de 67% spre 70% din performanță, chiar și în sarcini susținute, precum gaming. OnePlus 11, în comparație, scădea pe la 35% în aceleași teste. Am fost uimit însă că telefonul nu se încinge în utilizare, deci este clar că s-a investit mai mult efort în dezvoltarea unui sistem de răcire eficient.

Este important însă de menționat că pentru a accesa toată puterea procesorului, este necesară activarea manuală, de fiecare dată a modului „High Performance” din meniul baterie de la setări. Acest lucru nu ar fi deranjant dacă ar exista o scurtătură rapidă sau un mod în care să îl activezi punctual pentru anumite aplicații, dar eu unul nu am găsit. Implicit, fără modul High Performance pornit, Open accesează doar vreo 70% din performanța totală. Avantajul este că rulează și mai rece, iar majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie de procesor la putere maximă, probabil niciodată. Mie unul îmi place să primesc toată performanța pe care o plătesc.

Toată această performanță nu este importantă doar în gaming, ci și în utilizarea de zi cu zi, întrucât un telefon pliabil nu este realizat doar pentru a rula un joc, sau o aplicație , ci poate rula mai multe simultan, pe același ecran. Trebuie să recunosc că la acest capitol am fost cu adevărat impresionat de către OnePlus, care vine cu o nouă interfață OxygenOS adaptată la pliabile, foarte bine gândită pentru multitasking. Majoritatea brand-urilor au oferit până acum doar împărțirea ecranului pe jumătate, doar Samsung a experimentând puțin cu afișarea a trei aplicații în ferestre mici.

Interfața de multitasking este intuitivă și inovatoare

OnePlus Open ridică însă experiența de multitasking la nivelul următor. Sigur, împărțirea în două ferestre este posibilă fie prin drag & drop, fie printr-un gest foarte intuitiv pe centrul ecranului care „taie” interfața în două. Dar alături de cele două aplicații, mai poți adăuga o a treia, care este afișată tot vertical, în partea dreaptă a ecranului. Nu sunt toate cele trei aplicații afișate simultan pe ecran, dar poți face trecerea cu o singură atingere între afișarea primei și ultimei aplicații din rând. Și dacă vrei două aplicații mai mici și una mai mare, între care să jonglezi, poți face asta rapid, prin opțiunea Expand. Ai libertatea să schimbi ordinea aplicațiilor, sau să mai adaugi și unele „plutitoare” deasupra. Avantajul principal este faptul că totul este intuitiv.

Personal, nu am fost niciodată adeptul multitasking-ului pe telefon și probabil că nu aș folosi aceste funcții, dar pentru cine face asta deja pe un telefon similar, OnePlus Open pare că duce experiența la următorul nivel. Și pe lângă toate acestea, Open este compatibil, pe ambele ecrane, cu un stylus, pentru cine are nevoie de unul. Din păcate, nu am avut la test și acest accesoriu de la Oppo. Având în vedere că Open va primi patru ani de actualizări de sistem, și cinci de securitate, se pare că nici la acest capitol nu se fac compromisuri.

Și că tot suntem la capitolul software, trebuie să recunosc că OxygenOS în varianta de pliabile de la OnePlus mi se pare acum, una dintre cele mai fluide și mai frumos animate versiuni de Android de pe piață. Nu este deloc o interfață „curată”, fiind personalizată peste tot față de viziunea Google, însă este plăcută, intuitivă și vine fără bloatware. Tot ce am găsit preinstalat erau aplicațiile Google, Netflix, pentru certificarea de redare în HDR și aplicațiile OnePlus, și ele puține la număr.

Surprizele se țin lanț: difuzoarele de pe OnePlus Open sunt chiar performante

Și surprizele nu s-au oprit aici. M-am obișnuit atât de mult ca telefoanele pliabile să fie echipate cu difuzoare slabe, încât nici nu aveam speranța ca un model nou să schimbe ceva la acest capitol. Ei bine, OnePlus Open este primul pliabil cu un sistem audio de flagship, cu sunet puternic, clar, bine definit pe întreaga plajă de frecvențe și care reușește să adauge și ceva bas. Senzorul de amprentă este de asemenea unul de top. Chiar dacă este foarte mic, fiind integrat în butonul power de pe laterală, acesta este extrem de rapid și de confortabil în utilizare. Cred că industria de telefoane ar trebui să renunțe la cele din ecran și să treacă exclusiv la cele în buton, având în vedere cât de performante sunt acum și că sunt mult mai confortabile în utilizare.

La capitolul autonomie, pot raporta cel cel puțin o zi de utilizare normală. Mă refer la aproximativ 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit mixtă, între ecranul exterior și cel interior. La încărcare însă, nu am putut folosi încărcătorul SuperVOOC din pachet de 67W, întrucât unitatea de test pare că provine din India, iar mufa de conectare la priză este diferită de cea europeană, chiar dacă este compatibilă. Am folosit un încărcător generic cu putere mare, dar se pare că OnePlus nu permite încărcare prin Power Delivery la fel de rapidă precum prin tehnologia proprie.

Am fost însă uimit să văd că OnePlus Open nu are încărcare wireless, dar având în vedere modulul imens de cameră, probabil că nu ar fi putut fi poziționat pe majoritatea încărcătoarelor de acest gen.

Cea mai bună cameră de pe un pliabil

Și ultimul capitol la care OnePlus Open pare că excelează peste capabilitățile concurenților săi este camera. În trecut, telefoanele Oppo și OnePlus au mai pus logo-ul Hasselblad pe camere, iar și de data aceasta se confirmă că acesta este un indicator al performanței superioare.

OnePlus-Open-camera

Dacă majoritatea pliabilelor beneficiază de camerele de acum un an sau doi de pe flagship-urile tradiționale, OnePlus Open este echipat cu un sistem de camere nou, mult mai capabil decât cel de pe OnePlus 11. Camera principală de 48 megapixeli folosește un senzor de generație nouă, Sony LYTIA de 48 megapixeli, același de pe Xperia 1 V, stabilizat optic cu diafragmă f/1.7. Avem încă un senzor de 48 megapixeli cu autofocus pentru ultrawide f/2.2 și un zoom optic periscopic 3x, stabilizat optic, de 64 megapixeli. Acestea sunt specificații de flagship din 2023, iar rezultatele o confirmă.

Camera principală produce rezultate excelente, fără să fie nevoie să faci ceva în plus. Modul auto este la fel de bine pus la punct precum pe iPhone, fiind nevoie doar să scoți telefonul din buzunar și să începi să fotografiezi. Avem parte de cadre foarte detaliate, culori naturale, focalizare rapidă și precisă și expunere corectă, ajutată și de un interval dinamic foarte mare și HDR eficient. Este genul de cameră căreia nu am ce să îi reproșez. Pe modul nocturn, aceasta captează detalii bune, singurul neajuns fiind balansul de alb, care tinde întotdeauna spre galben în astfel de condiții.

Chiar dacă OnePlus Open are nu una, ci două camere de selfie, aș recomanda realizarea de autoportrete tot pe cea principală. Fiind un telefon pliabil, poți folosi ecranul exterior pe post de oglindă, iar rezultatele sunt excelente în orice condiții de iluminare. Ce nu pot spune că m-a impresionat este decupajul pentru modul portret. Apple și Samsung sunt lideri în această categorie, iar Oppo și OnePlus mai au de lucrat pentru a detecta corect firele de păr și limitele subiecților. Totuși, acesta este un neajuns minor, putând realiza selfie-uri „standard” fără probleme cu camera principală și chiar să ai puțină profunzime de câmp naturală.

Camera ultra-wide nu se ridică însă peste camerele similare de pe alte telefoane. Rezoluția extra pare că nu ajută foarte mult la realizarea unor cadre cu mult mai detaliate decât cele de 12 megapixeli. Pe timp de zi însă, acestea sunt destul de bune pentru a fi publicate pe rețele de socializare. Această cameră, în special, mi s-a părut însă că preia mai mult lens flare decât restul, sugerând o optică inferioară. Chiar și pe timp de noapte se simte o diferență față de celelalte camere, aceasta având o tentă de culoare complet diferită în aceleași condiții. Totuși, nu recomand utilizarea acestei camere pe modul nocturn nici dacă tenta de culoare ar fi mai naturală. Imaginile sunt prea zgomotoase și lipsite de detalii. Este însă o cameră bună pentru fotografie macro, dar distanța minimă de focalizare relativ mare recomandă mai degrabă utilizarea camerei principale chiar și pentru fotografii de la apropiere.

Zoom-ul este însă un capitol foarte interesant. Camera oferă o mărire de 3 ori „standard”, cu rezultate foarte bune, detaliate și bine expuse, chiar și în condiții de iluminare mai slabă, datorită stabilizării optice. Cu adevărat impresionant este însă crop-ul la 6x pe senzorul de 64 megapixeli, pentru fotografii excelente. Acest zoom este comparabil cu ce am văzut la începutul anului, realizat într-o manieră similară pe Huawei P60 Pro și pe Honor Magic5 Pro.

Și când vine vorba despre filmare, OnePlus Open stă bine. Stabilizarea în modul de filmare 4K este decentă, dar nu la nivel de iPhone, pe timp de zi. Noaptea, vibrațiile sistemului de stabilizare optică duc la artefacte de imagine greu de ignorat. Pentru filmări nocturne recomand cadre statice. Nu înțeleg însă de ce stabilizarea electronică este funcțională doar în modul Full HD la 60 de cadre pe secundă, nu și la 30. Un avantaj al lui Open este că îl poți folosi pentru vlogging cu camera principală, și să te vezi în ecranul secundar pentru încadrare corectă. Trebuie să recunosc însă că filmarea în acest fel este destul de incomodă, forma dispozitivului când este deschis și faptul ca trebuie ținut mai sus decât un telefon normal pentru a alinia camera cu fața ta duce la oboseală rapidă a mâinii.

Pentru un prim efort în zona pliabilelor, OnePlus pare că a dat lovitura cu modelul Open, însă realitatea este că acesta nu este primul model de pliabil construit de companie. OnePlus Open este doar un rebranding pentru piața vestică a lui Oppo Find N3, telefon lansat simultan în China, cu design și specificații identice, dar cu software-ul ColorOS „la bord”.

Concluzia connect

După două eforturi cu succes limitat, Oppo pare că a găsit formula câștigătoare, demnă de a fi lansată și în vest, N1 și N2 fiind exclusive Chinei, ca un soi de test beta. Acum, la bine de patru ani de la lansarea primelor pliabile, Samsung pare că are în sfârșit concurență serioasă, sub forma modelului de față de la OnePlus, modelului MIX 3 Fold de la Xiaomi pe care l-am văzut recent și noului Honor V2, cel mai subțire model de acest gen. Lupta adevărată pare că abia acum începe, iar cei care sunt măcar puțin interesați de telefoane pliabile, vor avea parte de un show interesant în următoarea perioadă, când probabil că va începe cursa pentru volume. Asta înseamnă că ne vom putea aștepta în curând și la prețuri mai mici. Acum, la un preț de 1.850 de euro, Open rămâne un model de nișă, pentru cei foarte pasionați de tehnologii noi, care vor cel mai bun model de pe acest segment și care dispun și bugetul „serios” pentru asta.

Plusuri

  • Construcție premium, care asigură o experiență de utilizare plăcută
  • Software foarte bine pus la punct, cu animații fluide și multitasking avansat
  • Cameră excelentă, de nivel flagship
  • Vine cu husă și încărcător rapid în pachet
  • Unele dintre cele mai bune ecrane din piață

Minusuri

  • Modulul de cameră este foarte mare și poate fi deranjant în utilizare
  • Nu are încărcare wireless
  • Oferă doar rezistență la stropi de apă

Etichete: , , , , ,