Valoarea software-ului piratat in Romania pentru 2010 a fost de 195 milioane de dolari

Scris de | 14 mai, 2011
Valoarea software-ului piratat in Romania pentru 2010 a fost de 195 milioane de dolari

Valoarea comercială a software-ului nelicențiat instalat pe computerele personale din România a atins suma de 195 milioane dolari în 2010, corespunzătoare unei rate a pirateriei de 64%. Aceste date sunt menționate într-un studiu global al Business Software Alliance (BSA) pentru anul 2010, care evaluează situația pirateriei software  în întreaga lume .

Magda Popescu, avocat BSA: ,,Aceste cifre arată că, deși  am înregistrat o scădere a ratei pirateriei software în România, mai este mult de muncit în această direcție. Cu cât vom reuși să reducem rata pirateriei software, cu atât va fi mai bine pentru industrie și economie  în general.”

Studiul pentru anul 2010 este al  8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA în parteneriat cu IDC, lider în domeniul cercetării de marketing și al prognozelor în industria IT. Metodologia utilizată include 182 de tipuri de date măsurate pentru 116 țări și regiuni din întreaga lume. În plus, studiul din acest an include o nouă dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile și comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.

Sondajul de opinie global a  reliefat  interesul  utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuală, 7 din 10 respondenți susținând necesitatea ca  autorii să fie plătiți pentru munca depusă, pentru facilitarea progresului tehnologic. În mod surprinzător, susținerea   drepturilor de proprietate intelectuală a fost mai puternică la nivelul piețelor cu o rată ridicată a pirateriei.

În plus, studiul arată că, la nivel global, utilizatorii sunt conștienți de valoarea software-ului licențiat, comparativ cu  cel piratat,  fiind recunoscut ca  sigur și  de încredere.  În schimb, mulți utilizatori nu știu  în ce măsură metode des întâlnite de achiziție software, precum cumpărarea unui singur program licențiat pentru mai multe calculatoare sau descărcarea unui program dintr-o rețea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale.

Magda Popescu, avocat BSA: ,,Există în mod cert o creștere puternică în ceea ce privește percepția valorii generate de software-ul original. Pe de altă parte, rezultatele demonstrează din nou nevoia de a educa utilizatorii că software-ul descărcat din rețelele P2P este deseori ilegal și instalarea software-ului achiziționat pentru un computer pe mai multe calculatoare, acasă sau la birou, înseamnă piraterie.”

În 2010, BSA România a continuat  inițiativele derulate împreună cu autoritățile judiciare din întreaga țară în vederea aplicării legii drepturilor de autor. În același timp, a întreprins activități diverse împreună cu Inspectoratul General al Poliției și cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmițând un mesaj clar conform căruia respectarea drepturilor de proprietate intelectuală este importantă pentru orice companie, indiferent de mărimea acesteia, utilizator final sau reseller.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,