Acer Iconia Tab A500 : Experienţa Honeycomb, pe 10 inchi

Scris de | 25 mai, 2011
Acer Iconia Tab A500 : Experienţa Honeycomb, pe 10 inchi

Tableta cu sistem de operare Android 3.0 Honeycomb, procesor dual core Tegra şi ecran de 10 inchi, Acer Iconia Tab A500, a acceptat invitaţia noastră pentru un review detaliat.
Încă din clipa în care zăreşti cutia tabletei ai deja senzaţia că vei avea de-a face cu o tabletă premium şi nu cu vre-un model proaspăt finisat pe un vapor asiatic. În interiorul cutiei de carton tare, pe lângă tableta în sine vei regăsi un cablu de încărcare, alături de un cablu ce permite conectarea la USB. Din nefericire, la fel ca şi în cazul majorităţii producătorilor de pe piaţă, deşi oferă un port micro HDMI, cablul HDMI nu este inclus în pachet.
Aspect profesionist
Acer Iconia Tab A500 are un look elegant, dominat de display-ul de 10.1 inchi şi de suprafaţa de aluminiu şlefuit care acoperă partea din spate a carcasei. Pe partea frontală regăsim o cameră de 2 megapixeli a cărei principală funcţie este aceea de a facilita apelurile video.
Dacă ţinem tableta în poziţie portet, pe marginea dreaptă putem observa un buton alungit pentru controlul volumului, precum şi un switch binevenit, care poate bloca orientarea constantă a ecranului. Tot aici, acoperit de un capac se află şi un slot pentru carduri microSD, o altă adiţie excelentă.
Pe marginea de jos, pe lângă mufa de alimentare este inserată şi o mufă USB care permite conectarea facilă a stick-urilor USB. Poţi astfel să îţi copiezi muzica, pozele sau clipurile favorite pe un stick şi să le transferi pe tabletă fără probleme.
Marginea dreaptă găzduieşte mufa pentru dock-ul opţional, iar cea superioară butonul Power, jack-ul de 3.5 mm pentru căşti şi mufa micro HDMI.
Pe partea din spate este plasată camera principală, de 5 megapixeli, cu bliţ, precum şi cele două difuzoare care sună extrem de bine pentru dimensiunea lor.
Tabletele de 10 inchi oferă un plus atunci când vine vorba de browsing pe web, însă după cum au dovedit-o şi unele modele anterioare, preţul plătit este o greutate destul de mare.
Este şi cazul tabletei Acer, care la cele 730 de grame ale sale este destul obositor de ţinut cu o singură mână, fără a simţi disconfort.
Ţinută însă pe picioare, pe birou sau plasată în dock-ul opţional, Acer A500 nu mai incomodează sub nici un fel, mai ales că marginile rotunjite ale carcasei oferă un plus de confort.

Ecran bun, navigare perfectă
La câteva secunde de la apăsarea butonului Power eşti întâmpinat de primele raze ale sistemului de operare Android Honeycomb 3.0, customizat pe alocuri de către cei de la Acer. Honeycomb este creat de către Google special pentru tablete, iar acest lucru se vede imediat.
Ecranul Home poate găzdui acum o gamă largă de widget-uri, shortcut-uri şi icoane, plasate aerisit şi animate atractiv. În cazul în care un singur ecran nu îţi ajunge, poţi crea până la cinci ecrane similare cu Home, trecerea între acestea făcându-se rapid, prin gestul swype. Tastatura este şi ea mai comodă, iar dimensiunile mai mari permit introducerea extrem de rapidă a textului.
Acer Iconia Tab A500 are un ecran TFT LCD luminos, cu rezoluţia de 1280 x 800 pixeli, contrast bun şi o redare excelentă a culorilor. Un ecran excelent pentru multimedia, dar şi pentru navigare, fonturile fiind redate detaliat şi clar. O problemă ar fi vizibilitatea mai slabă în condiţii de utilizare în aer liber, mai ales acum când soarele verii începe să îşi facă serios simţită prezenţa. Cu aceeaşi problemă se luptă însă majoritatea tabletelor de pe piaţă.
Tableta se mişcă extrem de bine, atât în aplicaţii cât şi în browsing sau redarea multimedia. Acest lucru este garantat de procesorul Dual Core nVidia Tegra la 1GHz şi cei 1GB memorie RAM ai tabletei.
În aplicaţia de test Smartbench 2011, Iconia A500 a obţinut scoruri peste medie, 2908 Productivity Index şi 2524 Games Index, iar în aplicaţia Quadrant scorul a fost de 2192 de puncte, un punctaj excelent.
În Linpack Pro, a altă aplicaţie populară de test, tableta Acer a obţinut 43.37 MFLOPS, o valoare extrem de bună din nou, care plasează modelul în zona superioară a clasamentului.
În practică, prestaţia tabletei Acer este la fel de bună. Am testat o serie de jocuri care pun în valoare puterea procesorului Tegra, cum ar fi NFS Shift HD, un joc racing superb care rulează impecabil pe tableta Acer. Let’s Golf, Angry Birds sau Cordy sunt alte câteva jocuri cu grafică foarte bună care au rulat fluent, fără semne de oboseală.
Experienţa de navigare pe internet pe tableta Iconia Tab este una completă, site-urile fiind afişate rapid, cu suport pentru Adobe Flash. Aici se văd cu adevărat beneficiile unui ecran de 10 inchi, spaţiul suplimentar fiind ideal pentru a pune în valoare chiar şi paginile web cu fonturi mici sau conţinut împrăştiat pe toată suprafaţa ecranului.
În ceea ce priveşte conţinutul multimedia, Acer Iconia Tab A500 se descurcă la fel de bine, inclusiv cu clipurile video HD 720p, fiind un player video excelent, graţie ecranului mare. Boxele sale sunt şi ele impresionante pentru o tabletă, sunetul fiind clar şi detaliat, tehnologiei Dolby făcându-şi simţită şi ea prezenţa.
Elemente Acer
Pe lângă elementele clasice de Android 3.0, Acer include şi propriile aplicaţii menite să îţi ofere o experienţă mai bună. Acestea variază de la aplicaţiile dedicate serviciilor de socilaizare, cum ar fi SocialJogger sau Link to Facebook, la playere foto şi video. Remarcabil este Photo Browser 3D, care îţi oferă un mod unic şi atractiv de a naviga prin galeria de imagini.
Acer oferă de asemenea acces în secţiunea Games la TegraZone Games, o aplicaţie portal creată de nVidia pentru a promova cele mai atractive jocuri de pe piaţă, care pun în valoare puterea chipului Tegra.
Conexiuni, camere şi autonomie
Acer Iconia Tab A500 se bucură de o gamă largă de conexiuni, fiind extrem de uşor să transferi conţinut pe tabletă sau de pe ea sau să accesezi anumite reţele. Posibilitatea de a transfera fişiere pe stick USB sau card SD este mai mult decât binevenită, iar pentru cei care folosesc un media server, tableta se poate conecta cu uşurinţă la acesta prin Wi-Fi.
După cum spuneam, tableta Acer vine cu două camere, cea principală având rezoluţia de 5 megapixeli. În ciuda rezoluţiei bunicele, camera este una mediocră, fotografiile fiind marcate de noise şi de alte probleme generate de senzorul mic. Din nefericire acesta este cazul majorităţii camerelor de pe tablete, nici chiar cei de la Apple nereuşind să ofere o cameră cu adevărat bună pe tableta lor.
Am ajuns şi la capitolul autonomie, unde Iconia Tab se încadrează undeva pe la jumătatea clasamentului, cu valori de circa 7 ore în condiţii de solicitare, cu Wi-Fi pornit, rezultate nici prea slabe, dar nici impresionante.
Concluzie
Acer Iconia Tab A500 este un model bine construit, cu performanţe excelente şi dotare generoasă, o tabletă pe care o recomandăm oricui ar dori o tabletă din noua generaţie cu procesor dual core Tegra şi Android 3.0.

Etichete: , , , ,