Grafenul – Viitorul aparatelor electronice

Scris de | 21 iunie, 2011
Grafenul – Viitorul aparatelor electronice

Dacă ţi-aş spune că peste câţiva ani vei putea să-ţi schimbi forma telefonului după plac, ca pe o plastilină, m-ai crede? Probabil că nu, dar Uniunea Europeană, alături de 9 parteneri, printre care şi Nokia, încearcă să transforme acest vis în realitate chiar în timp ce tu citeşti acest articol.

Graphene Flagship e un proiect de cercetare a grafenului, iniţiat de Uniunea Europeană, care şi-a început fazele primordiale de coordonare a activităţilor în data de 4 mai, la Budapesta. Scopul acestei iniţiative este de a continua cercetările « tânărului » material şi de a aduce tehnologia grafenului la o scară largă.

Nouă parteneri s-au înscris în acest proiect de la instituţii precum Universitatea din Cambridge, Nokia Research Center sau Institutul Catalan de Nanotehnologie, la distinşi experţi în domeniu şi laureaţi ai premiului Nobel.

Nokia e prima, şi singura, companie de telecomunicaţii care e implicată în proiect. Compania finlandeză speră ca această nanotehnologie să-i ajute la dezvoltarea unui nou concept – ce poartă numele de Morph – în lumea telefoanelor. Câteva caracteristici al telefonului Morph sunt: flexibilitatea, transparenţa, auto-curăţare, minimalizarea rolului bateriei prin energie solară, o nouă dimensiune esterică şi aşa mai departe.

Ce este grafenul ?

Grafenul a fost descris drept ce mai puternic, uşor şi subţire material de pe glob. E transparent, extensibil şi reprezintă un conducător excelent de electricitate şi căldură. După descoperirea materialului în 2004, a început o adevărată cursă globală pentru exploatarea acestei tehnologii care ar putea înlocui siliconul ca principalul material pentru toate aparatele electronice. Primele produse fabricate cu această tehnologie vor apărea pe piaţă, după estimări recente, în 2013-2014.

Un aparat ultra-subţire, elastic, fără restricţii de mărime, cu un design ce poate fi modificat oricând, sună, fără doar şi poate, revoluţionar.

Etichete: , , , ,