Grădină smart – review cu produse de grădinărit inteligente

Din ce în ce mai mult, tehnologia inteligentă vine în sprijinul celor care locuiesc la casă, iar în ceea ce privește lucrările în grădină, preia chiar și complet aceste activități. Să vedem ce tehnologii ne oferă acest segment nou de Smart Home.

Scris de | 16 septembrie, 2019
Grădină smart – review cu produse de grădinărit inteligente

Să petrecem mai mult timp în aer liber! Omenii își petrec timpul din nou afară: în parcuri, păduri și bineînțeles, dacă este disponibilă, în propria grădină și să culeg roadele toamnei. Însă nu toată lumea are timpul necesar pentru a se ocupa intens de grădinărit. Acum, această activitate se poate lăsa tot mai mult în grija tehnologiilor Smart Home, care cuceresc și partea exterioară și transformă grădina într-o zonă de confort. Acest lucru este evidențiat de boom-ul roboților de tuns iarba, echivalentul Outdoor al roboților de aspirare și curățare. Roboții inteligenți de îngrijire a gazonului preiau una dintre cele mai enervante activități, necesară practic în fiecare grădină: fac grădinărit chiar și atunci când proprietarul este în vacanță – și de asemenea, bucură vecinii, deoarece de obicei sunt mult mai silențioase decât mașinile convenționale de tuns iarba.

Water on!

Datorită conexiunii LTE, camera outdoor wireless Arlo Go acoperă și zone în care nu este disponibilă o conexiune Wi-Fi.

Sistemele de irigare în rețea sunt și mai inteligente, deoarece pe de o parte scutesc utilizatorul de o muncă semnificativă, iar pe de altă parte optimizează procesul. Cel puțin atunci când prin intermediul senzorilor sunt determinați parametri precum umiditatea solului sau temperatura și sunt luați în considerare în timpul irigării. Din păcate, sistemele inteligente de irigare sunt de obicei soluții izolate, iar majoritatea au nevoie de gateway-uri proprii pentru a se conecta la rețeaua  de acasă. Sistemele de la Gardena și Eve sunt cel puțin compatibile cu platforma Apple Homekit și controlate și prin comenzi vocale per Siri. Alt dezavantaj: controlul automat al sistemului de irigare nu este o distracție ieftină – însă costurile de achiziție pot fi amortizate parțial pe termen lung, deoarece la irigarea controlată se consumă mai puțină apă decât la udarea manuală. O selecție a celor mai comune sisteme inteligente de irigare este prezentată pe următoarele pagini. Și sistemele inteligente de iluminat pentru utilizarea în aer liber devin tot mai răspândite, adesea împreună cu detectoarele de mișcare și camerele pentru exterior, ceea ce sporește atât confortul, cât și siguranța. La fel ca și pe segmentul indoor, Philips Hue este lider și pe acest segment – însă prețurile sunt foarte ridicate. Cea mai ușoară cale de a conecta terasa, este prin intermediul unui adaptor pentru priză rezistent la intemperii. Și pentru lămpi și prize inteligente de exterior, veți găsi câteva sugestii de produse.

Wi-Fi la bază

Acum, în special pentru grădinile mai mari, se pune întrebarea cum este posibilă integrarea tuturor componentelor inteligente – mai exact cum se poate duce Wi-Fi în grădină. Amplificatoarele de semnal nu sunt o soluție foarte practică, deoarece majoritatea nu sunt rezistente la intemperii. O alternativă este oferită, de exemplu, de Orbi Outdoor, deoarece satelitul nu extinde doar aceeași rețea Mesh spre exterior, ci potrivit producătorului poate fi conectat drept amplificator cu orice router uzual. De asemenea, practice sunt camerele de supraveghere mobile, cu care poți proteja proprietatea care se află în afara zonei Wi-Fi, împotriva oaspeților neinvitați.Sisteme de irigație

Cei care nu doresc să facă plimbări zilnice prin grădină, cu furtunul și stropitoare în mână, pot apela la un sistem inteligent de irigare. Stropirea se face în funcție de necesități, chiar de mai multe ori pe zi și chiar și atunci când proprietarul grădinii este în vacanță.

Un sistem de irigare inteligent te ajută să economisești mult timp, în special în timpul verii. Începe activitatea la momentul potrivit, de exemplu dimineața devreme, fără ca proprietarul să se ridice din pat. În plus, distribuitoarele de apă conectate în rețea au adesea acces direct la datele meteo locale. Dacă se mai adaugă un senzor care detectează în permanență umiditatea solului, temperatura și energia solară, sistemul poate automatiza în mare măsură irigarea optimă. Alternativ, utilizatorul are, desigur, posibilitatea de a configura propriile setări și de a defini timpul și durata operațiunilor de irigare. Totul din aplicație sau prin comenzi vocale către asistentul vocal. Sistemele inteligente sunt conectate la internet printr-un gateway sau un hub. Și astfel nu mai este necesar ca rudele, vecinii sau prietenii să preia activitatea de udare a grădinii pe perioada când mergeți în vacanță. Dacă este disponibilă conexiunea WLAN, irigarea grădinii poate fi, de asemenea, monitorizată și controlată din locația de vacanță. Un alt avantaj: dacă se ia în considerare umiditatea solului, se pot face economii de apă mai mari. Sistemul nu udă prea mult, ci se adaptează la nevoia reală.

Alimentare optimă cu apă

Cei care vor să ude plante diferite, trebuie să creeze zone individuale și să le ude separat. Astfel, legumele care au nevoie de mai multă apă primesc o doză mai mare decât plantele suculente mai puțin sensibile sau florile. O planificare a zonelor și o divizare corespunzătoare a plantelor pe zone este, prin urmare, destul de importantă, în special la grădinile  mai mari.

Eve Aqua

Ca toate produsele producătorului, Eve Aqua este concepută pentru sistemul Apple Homekit. Acesta poate fi controlat prin intermediul aplicației de pe iPhone sau iPad fără un gateway suplimentar. Platforma Smart Home acționează ca centrală pentru robinetul conectat în rețea, care este aplicat la cel de exterior și alimentează temporizat cu apă, fie un furtun ori un sprinkler. Utilizatorul determină timpul și durata irigării și dacă este nevoie poate iniția procesul de udare și de la distanță. Din păcate, combinația cu stația meteorologică proprie Eve pentru irigații automate nu este încă posibilă. Sistemul nu oferă nici senzori pentru sol. În schimb, Eve Aqua înregistrează consumul de apă în timpul irigării și creează o statistică din datele colectate. Preț: (Single Pack): 100 euro.

Gardena Smart System

Gardena utilizează un gateway propriu, integrat în rețeaua  de acasă, prin care modulele individuale sunt conectate între ele și cu aplicația Gardena Smart. Pe lângă Smart Water Control pentru robinet, sistemul include și un senzor inteligent care măsoară umiditatea solului, temperatura și intensitatea luminii în grădină. Valorile sunt vizibile în aplicație. Gatewayul este conectat la o sursă de alimentare cu energie, restul componentelor folosesc energia bateriilor, care trebuie înlocuite din când în când. Cu ajutorul aplicației, este posibilă setarea orelor de udare în funcție de săptămână, durată și cicluri specifice. Este posibilă și activarea irigării de la distanță. Pentru începători, setul Smart Sensor Control oferă tot ce este necesar pentru irigarea inteligentă a grădinii. Preț set: 500 euro.

CloudRain

În esență, sistemul CloudRain este compus din trei componente: aplicația, cu ajutorul căreia este controlat sistemul de irigare, controlerul, care controlează prin Wi-Fi ventilele de la robinet și ventilul acționat cu energie solară, care este înșurubat la robinet și conectat la furtun. Ventilul deservește o zonă de grădină. Controlerul poate gestiona până la 200 de ventile diferite (și astfel zone), care pot fi distribuite diferit. Aplicația controlează irigarea în mare măsură independent și folosește algoritmul așa-numit „Adaptive Watering“, care ia în considerare intensitatea și probabilitatea precipitațiilor, temperatura, umiditatea, viteza vântului și gradul de acoperire cu nori. Preț set: Starter (Controler și un ventil): 249 euro.Miyo

La fel ca și la celelalte sisteme, are de asemenea mai multe componente: gateway-ul Miyo Cube, ventilul, senzorul și aplicația asociată. Senzorul se află în partea de jos a unei zone de irigare și măsoară acolo umiditatea solului, temperatura aerului și intensitatea luminii. Datele sunt transmise aplicației prin Cube. Aici se pot seta diferiți parametri pentru zonele individuale de plantare, de exemplu pentru umiditate maximă. Împreună cu datele meteorologice locale de pe web, Miyo va ajusta apoi irigarea corespunzătoare a plantelor. Pentru fiecare zonă de gradină, se pot folosi o supapă și un senzor, setul de bază poate fi extins prin componente suplimentare. Prin serviciul web IFTTT este posibilă conectarea dispozitivelor inteligente suplimentare la sistem. Preț set pornire: 379 euro; (zona 2 și 3 câte 200 euro).

 Iluminare exterioară

Hue Outdoor Lightstrip

Banda luminoasă flexibilă cu LED este impermeabilă și prin urmare, special concepută pentru utilizarea în exterior. Banda de lumină, care produce lumină albă sau colorată, poate fi modelată și îndoită conform dorințelor. Se fixează cu clemele și șuruburile incluse. Sunt disponibile două lungimi diferite: doi sau cinci metri. După conectarea la Hue Bridge, banda  luminoasă se poate controla din aplicație sau prin comenzi vocale. Este compatibilă cu Alexa, Google Assistant și Siri (Homekit).Preț : 90 euro (2 metri); 160 euro (5 metri)

Philips Hue Impress Outdoor

Producătorul Signify oferă o gamă largă de corpuri de iluminat rezistente la intemperii, ca parte a gamei Philips Hue. Familia Impress asociată include lămpi de perete, piedestale de iluminat și stâlpi de iluminat de exterior cu efect de iluminare de 360 de grade. Corpurile de iluminat pentru calea de acces din aluminiu și sticlă securizată au o înălțime de 77 cm și o adâncime și o lățime de 10 cm. Ca și în cazul tuturor produselor inteligente de iluminat Hue și produsele de iluminat Impress, necesită Hue Bridge sau un gateway alternativ Zigbee. Preț: 150 Euro.

Smart+ Outdoor Flex

Cu Smart + Outdoor Flex Multicolor, producătorul de lămpi inteligente Osram, Ledvance, are în portofoliu o alternativă ieftină la Hue Lightstrip. Banda luminoasă flexibilă cu LED pentru utilizarea în exterior se poate conecta la toate gateway-urile uzuale Zigbee (de exemplu Osram Lightify sau Philips Hue) și se poate porni și opri prin intermediul aplicației corespunzătoare și de asemenea integra în rutine. Cei care dețin un Echo Plus sau un Echo Show de a doua generație, pot utiliza o bandă de lumină de cinci metri lungime fără un gateway. Preț: 70 Euro.

Smart+ Gardenpole Mini

În ceea ce privește stâlpii de grădină este vorba despre cinci coloane luminoase interconectate, de aproape 13 cm înălțime, care pot fi fixate în pământ prin intermediul țărușilor sau șuruburilor – sunt incluși. Distanța dintre poli este de câte 50 cm. Pachetul de bază poate fi extins prin seturi cu câte trei poli. Cei care își doresc stâlpi de grădină mai înalți îi pot alege pe cei cu înălțime de 27 cm, care sunt de asemenea disponibili în pachet de câte cinci spoturi , la un preț de 99 Euro. Preț: 70 Euro (5 buc/set); 29 Euro (extindere).

Senzor de lumină Steinel

Specialistul în controlul iluminatului, Steinel oferă modelului L 600 Cam o lampă multifuncțională de perete pentru exterior, confecționată din aluminiu, care include un detector de mișcare și o cameră HD cu unghi larg. De îndată ce senzorul infraroșu la 180 de grade detectează o mișcare, imaginile sunt salvate pe cardul microSD încorporat. Raza de acțiune a detectorului de mișcare este de zece metri. În combinație cu aplicația Steinel CAM, corpul de iluminat funcționează și ca sistem de interfonie. Preț : 199 Euro.

 

Prize outdoor

Osram Smart+ Outdoor Plug

Osram Smart+ Outdoor Plug este o priză wireless protejată la apă (IP44) pentru utilizare în exterior și folosește standardul Zigbee (LL 2.0) – ceea ce înseamnă că priza funcționează în combinație cu un gateway Zigbee corespunzător de la Osram Lightify sau alți producători. Priza se poate opri și porni prin comutatorul de pe produsul în sine. Practic este cablul de rețea cu o lungime de 1,5 metri, care împreună cu un țăruș inclus, permite poziționarea prizei în afara peretelui. Preț: 29 Euro.

 AVM Fritz Dect 210

Pentru deținătorii unui Fritzbox este potrivită priza pentru exterior Fritz Dect 210 de la AVM care este protejată la apă conform IP44. Cu ajutorul acesteia este posibilă pornirea și oprirea inteligentă a lămpilor și a altor dispozitive electrice de exterior. Priza este conectată prin DECT cu Fritzbox și poate fi controlată prin intermediul aplicației corespunzătoare de pe smartphone, tabletă, PC sau de pe web fiind posibilă definirea orarelor. În plus, Fritz Dect 210 măsoară și temperatura, care poate fi verificată convenabil prin intermediul aplicației. Preț: 43 Euro.

 

Innogy adaptor priză pentru exterior

Și pentru sistemul Innogy Smart Home este disponibil un adaptor pentru prizăcertificat IP44, cu ajutorul căruia este posibil controlul dispozitivelor electrice în aer liber. Condiția de bază pentru utilizarea acestuia este centrala de control a producătorului, prin intermediul căruia priza poate fi configurată și conectată la un detector de mișcare compatibil, ce pornește automat lumina exterioară, când se mișcă ceva în grădină. În plus, față de controlul prin aplicație, priza poate fi activată prin comandă vocală prin Innogy-Skill cu Alexa. Preț: 50 Euro.

Priză exterior wireless Smartwares

Cu priza outdoor de la Smartwares se pot controla dispozitive și sisteme de iluminare de până la 2300 de Wați. Priza protejată la apă se poate porni și opri direct de pe dispozitiv sau cu ajutorul unei telecomenzi. Deoarece priza pentru exterior este compatibilă cu sistemul Home Wizard, se poate controla și prin intermediul aplicației cu același nume. Pentru aceasta este necesar un gateway corespunzător. În legătură cu aceasta, sunt posibile funcții de automatizare, de exemplu temporizare. Preț (bucată): 20 euro

 Adaptor priză Gardena

Cei care utilizează deja sistemul Gardena Smart, inclusiv gateway-ul asociat, pot extinde grădina inteligentă cu încă un adaptor inteligent al producătorului și pot integra lumini și alte aparate electrice în soluția pentru exterior. Adaptorul Smart Power, care deține clasa de protecție IP44, se poate controla prin intermediul aplicației Gardena. Pe baza programelor care pot fi create, priza inteligentă poate fi de asemenea folosită ca un temporizator. Preț: 60 Euro.

Etichete: , ,