Un milion de imagini din spaţiu, de la Hubble

Scris de | 6 iulie, 2011
Un milion de imagini din spaţiu, de la Hubble

Telescopul spaţial Hubble a atins, ieri, ordinul milioanelor de imagini. Pe când majoritatea americanilor îşi sărbătoreau ziua naţională, telescopul de la NASA a făcut poza cu numărul 1000000 din istoria de 21 de ani a dispozitivului.

Hubble, cel mai cunoscut şi performant telescop spaţial, a ajuns ieri, 4 iulie, la o piatră de hotar semnificativă: dispozitivul a „bifat” peste un milion de observaţii ştiinţifice, şi, în mod ciudat, nu a fost vorba despre o poză. De fapt, observaţia cu numărul 1000000 a fost o analiză detaliată a atmosferei unei planete aflate la o distanţă de 1000 ani-lumină. Telescopul Hubble căuta la momentul respectiv prezenţa unor vapori de apă în structura atmosferei planetei HAT-P-7b, cu ajutorul spectroscopiei.

Charles Boden, administrator NASA şi omul care a pilotat misiunea spaţială care a dus telescopul în orbită, a declarat: „Faptul că Hubble a ajuns la această piatră de hotar în timp ce studia o planetă îndepărtată e un memento în ceea ce priveşte puterea dispozitivului şi a moştenirii pe care aceasta o lasă ”.

Hubble Space Telescope a fost lansat în orbită la bordul navetei spaţiale Discovery, în timpul misiunii STS-31, în aprilie 1990. De atunci telescopul a adunat date şi imagini ştiinţifice de peste 50 TB.

Etichete: , , , , ,