Schimb de strategie pentru infractorii online

Scris de | 13 iulie, 2011
Schimb de strategie pentru infractorii online

Cisco a prezentat un nou raport în care se arată prăbuşirea volumelor tradiţionale de spam în masă, în favoarea atacurilor personalizate. Aceste infracţiuni direcţionate sunt, fără îndoială, mai profitabile pentru criminalii cibernetici.

Infractorii cibernetici au făcut o schimbare fundamentală a strategiei de atac împotriva persoanelor sau instituţiilor online, abandonând atacurile tradiţionale de spam în masă, în favoarea unor atacuri personalizate, cu un impact financiar mai mare asupra celor vizaţi. În aproape toate cazurile de infracţionalitate cibernetică, succesul atacurilor direcţionate se bazează pe vulnerabilităţile de securitate şi pe tendinţa mult prea umană de a acorda credibilitate.

Raportul întocmit de Cisco Security Intelligence Operations arată nişte date foarte interesante:

– Încasările infractorilor cibernetici de pe urma atacurilor cu spam în masă au scăzut cu peste 50%, de la 1,1 miliarde de dolari în iunie 2010, la 500 de milioane de dolari în iunie 2011.

– Volumul de spam în masă a scăzut de la 300 de miliarde de mesaje spam pe zi, la numai 40 de miliarde de mesaje, în intervalul iunie – iulie 2011.

– Există o creştere a volumului de phishing şi escrocherii personalizate, precum şi a malware-ului.

– Atacurile de phishing personalizat au crescut de 3 ori, în timp ce escrocheriile şi malware-ul au crescut de 4 ori.

Costul total al atacurilor direcţionate către organizaţii la nivel mondial este de 1,29 miliarde de dolari pe an.

Studiul global se concentrează pe perspectivele oferite de 361 de profesionişti IT, din 50 de ţări, şi a fost alcătuit de Cisco Security Intelligence Operations.

Etichete: , , , , ,