Au telefoanele mobile un rol în apariţia cancerului?

Scris de | 28 iulie, 2011
Au telefoanele mobile un rol în apariţia cancerului?

Ipoteza conform căreia radiaţiile de la telefoanele mobile cauzează cancer a fost discutată de nenumărate ori. Un ultim studiu european arată că nu există practic nicio legătură între utilizarea telefoanelor mobile şi apariţia tumorilor pe creier, informează The Wall Street Journal.

Un studiu efectuat de o echipă coordonată de Martin Roosli, un epidermolog de la Swiss Tropical şi Institutul Public de Sănătate din Basel, a concis că telefoanele nu cauzeză apariţia tumorilor cerebrale. Mai mult, radiaţiile telefoanelor nu au accentuat creşterea tumorilor pacienţilor bolnavi care au fost expuşi experimentului, relatează The Wall Street Journal.

Studiul a implicat 1.000 de tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani. Dintre aceştia 352 au avut o tumoare cerebrală, în timp ce 646 au fost complet sănătoşi.

Din păcate, nici aceste date nu sunt foarte precise deoarece participanţii şi-au folosit telefoanele timp de 4 ani, o perioadă destul de scurtă pentru a preciza cu siguranţă cauza anumitor tipuri de cancer.

Pe lângă asta, tinerii au folosit dispozitivul în mare parte pentru mesaje, ceea ce înseamnă că nu au ţinut telefonul la ureche.

La finele lunii mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că telefoanele mobile ar putea fi cancerigene, lucru care a stârnit o reacţie puternică din partea utilizatorilor. Anunţul a fost făcut pe baza mai multor cercetări efectuate de-a lungul a două decenii.

Nu se ştie cu siguranţă cât de dăunătoare sunt aceste dispozitve sau care este legătura lor cu apariţia tumorilor cerebrale. Astfel, orice studiu trebuie văzut cu scepticism.

Etichete: , , , , ,