ANCOM va scoate la licitație frecvențele Orange, Vodafone și Cosmote până la finalul lui 2013

⇣ Sari la articol

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca intentioneaza sa organizeze pana la sfarsitul anului 2013 o licitatie pentru intreg spectrul de frecvente ce va deveni disponibil in benzile 900 MHz si 1800 MHz si sa extinda valabilitatea drepturilor de utilizare detinute de Orange Romania si Vodafone Romania in aceste benzi pana la acordarea noilor licente. Noile drepturi de utilizare urmeaza a fi exercitate incepand cu data de 6 aprilie 2014, cand expira si drepturile detinute de Cosmote in aceste benzi.

Autoritatea a publicat astazi spre consultare un proiect de decizie care prevede si faptul ca, pana la 31 decembrie 2012, Orange Romania si Vodafone Romania vor avea obligatia de a elibera din banda de 900 MHz o subbanda cumulata cu largimea de 2×5 MHz, acest lucru neafectand continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizeaza.

Spectrul astfel eliberat va fi alocat prin procedura de selectie in cursul anului 2012. Aceasta masura a fost identificata ca remediu in urma studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice de generatia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurentei pe piata de comunicatii mobile, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz. In urma analizelor Autoritatii si a consultarilor avute cu industria, a reiesit ca acest remediu este cel mai potrivit pentru a crea conditii egale tuturor jucatorilor din piata serviciilor de comunicatii mobile.

Detalii precum cele privind procedura de alocare a benzilor de frecvente, conditiile de alocare si utilizare a spectrului, taxele privind prelungirea sau acordarea licentelor, urmeaza sa fie stabilite ulterior prin documente legislative specifice.

Dat fiind faptul ca noul pachet telecom nu a fost transpus in legislatia romaneasca pana in acest moment si ca neadoptarea acestei decizii in cursul acestui an pune sub semnul intrebarii continuarea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile pentru aproximativ 16 milioane de utilizatori, ANCOM propune un termen de 10 zile pentru transmiterea de observatii si recomandari.

Proiectul de decizie privind acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente 880-915 MHz/925-960 MHz si 1710-1785 MHz/1805-1880 MHz poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 09.12.2011, pe adresa sediului central al ANCOM sau prin e-mail.

Licentele de utilizare a frecventelor radio acordate pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile digitale de generatia a doua in benzile de frecvente radio 890-915 MHz/935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care functioneaza in prezent sub denumirile Orange Romania si Vodafone Romania, cu o valabilitate de 15 ani, care expira la data de 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane USD.

Drepturile de utilizare a frecventelor radio in banda de frecvente 1710-1785 MHz/1805-1880 MHz au fost acordate la sfarsitul anului 1998 companiei care functioneaza in prezent sub denumirea Cosmote, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, pana in data de 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat suma de 53 milioane USD.

Prin intermediul acestor licente operatorii furnizeaza servicii de voce si date si, incepand cu anul 2010, pot furniza si servicii 3G.