Robert Noyce, „primarul din Silicon Valley”, sărbătorit de Google Doodle

Scris de | 12 decembrie, 2011
Robert Noyce, „primarul din Silicon Valley”, sărbătorit de Google Doodle

Dacă citești această știre pe un PC, un smartphone sau o tabletă, acest lucru este posibil grație lui Robert Noyce, omul care a inventat circuitul integrat.

Invenția sa din anul 1959 a dat startul revoluței computerelor, iar circuitele sale bazate pe siliciu au stat la baza denumirii Silicon Valley.

Circuitele integrate pe care le regăsim astăzi în majoritatea  produselor electronice, de la aparate radio la televizoare, PC-uri și telefoane sunt într-o mare măsură fabricate după standardele inventate de Noyce, care a utilizat sistemul bazat pe wafere de siliciu.

Robert Noyce, născut în Iowa în 1927 și-a dovedit din tinerețe abilitățile de inventator, reușind să construiască la vârsta de doar 12 ani un avion compact cu care a planat de pe acoperișul colegiului la care studia.

Absolvent al celebrului Massachusetts Institute of Technology, Noyce a fost mereu un vizionar. Simțind impactul pe care urma să îl aibă invenția sa, acesta a fondat în 1968 împreună cu Gordon Moore o mică companie pe care azi o cunoașteți sub numele de Intel. Și-a folosit de asemenea influența pe care o avea în Silicon Valley pentru a ajuta nenumărați tineri ambițioși care doreau să își lanseze propriile afaceri în domeniul IT, iar influența sa în acest sector i-a adus porecla de „primarul din Silicon Valley”.

Robert Noyce a încetat din viață în anul 1990, la vârsta de 63 de ani.

Etichete: , , , ,