Daunele pirateriei software din România în 2011 se ridică la 207 milioane dolari

Scris de | 15 mai, 2012
Daunele pirateriei software din România în 2011 se ridică la 207 milioane dolari

Potrivit unui studiu global privind pirateria în anul 2011 realizat de Business Software Alliance, rata pirateriei software de către utilizatorii autohtoni a fost de 63%, ceea ce însumează o valoare totală de 207 milioane dolari.

Unii utilizatori au recunoscut că piratează software mereu sau în cele mai multe dintre cazuri, iar alţii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rată a pirateriei software de 63% anul trecut în România, iar valoarea comercială a software-ului fără licenţă instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru România a înregistrat în continuare o scădere a ratei pirateriei software în 2011,  pentru al 8-lea an consecutiv.

Conform unui sondaj realizat în România, 38% dintre utilizatori admit că folosesc software piratat “întotdeauna”, “aproape întotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declară că folosesc “rar” programe software fără licenţă.

De asemenea, rezultatele studiului arată că majoritatea utilizatorilor de software piratat din România sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 34 ani.

La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arată că rata pirateriei software în ţările în curs de dezvoltare este mult mai mare decât cea din ţările dezvoltate – 68% faţă de 24% (media) – iar valoarea comercială a software-ului piratat din pieţele emergente reprezintă o bună parte din valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global.

Etichete: , , , ,