Sony VAIO T13: Undeva la mijloc

Scris de | 17 iulie, 2012
Sony VAIO T13: Undeva la mijloc

Ultrabookul VAIO T13, lansat de compania japoneză Sony, atacă un segment de piaţă în continuă creştere. Dispozitivul ce a sosit în redacţia connect oferă o alternativă atractivă din punct de vedere financiar, fără să sacrifice foarte mult din caracteristica de bază a ultrabook-urilor: portabilitatea.

Corp elegant şi rezistent

La capitolul design, care reprezintă caracteristica cea mai importantă în cazul ultrabook-ului celor de la Sony, nu avem decât cuvinte de laudă. VAIO SVT1311M1ES (aceasta este denumirea completă a dispozitivului testat) e extrem de bine finisat, cu un corp acoperit aproape în totalitate de aluminiu, rezistent şi durabil. Mai mult, acest lucru garantează şi faptul că dispozitivul nu se va supraîncălzi în timpul sesiunilor îndelungate de utilizare.

Din punct de vedere cromatic, culoarea argintiu e predominantă, mai puţin pe tastatura ce dispune de culoarea neagră. După cum ne-am obişnuit deja de la Sony, logo-ul VAIO iese în evidenţă pe capacul display-ului de 13.3 inchi.

Primul lucru care l-am sesizat când am luat dispozitivul în mână a fost greutatea acestuia. Sony VAIO T13 cântăreşte 1.6 kilograme, destul de mult în comparaţie cu alte ultrabook-uri şi această diferenţă se simte. Spre exemplu, modelul Zenbook UX31E al celor de la Asus cântăreşte 1,29 kilograme. Să nu mai vorbim despre Toshiba Z830, care are doar 1.12 kilograme. Cu toate acestea, însă, nu va fi o inconvenienţă prea mare la capitolul portabilitate, fiind, totuşi, destul de uşor de cărat într-o geantă.

Lipsa unei delimitării a tastelor pe trackpad e un minus ce supără la foarte multe ultrabook-uri. Din păcate, găsim această problemă şi la modelul celor de la Sony. În ceea ce priveşte navigarea prin ferestrele sistemului de operare şi pe internet, trackpad-ul s-a descurcat foarte bine. Nu am sesizat nicio instanţă în care cursorul s-a oprit involuntar.

Din fericire, tastatura s-a dovedit a fi extrem de plăcută la folosire, introducerea textului fiind foarte uşor de realizat, ceea ce dovedeşte faptul că nu va fi greu pentru utilizator să se acomodeze cu tastatul pe dispozitiv. Un mic detaliu lipseşte pentru a face această tastatură perfectă: iluminare din spate pentru folosirea acesteia pe timp de noapte.

Cea mai mare critică pe care o putem aduce în discuţie este prezenţa unui singur port USB 2.0 şi a unuia USB 3.0 în partea laterală a ultrabook-ului. Dacă foloseşti un port pentru a conecta un mouse la dispozitiv ai rămas doar cu unul singur, care nu e deloc suficient în cazul în care trebuie să îl împarţi între sarcina de a-ţi încărca smartphone-ul sau de a scoate ceva la imprimantă. Am fi preferat să vedem măcar două, dacă nu chiar trei, port-uri USB standard pe lângă cel 3.0, deoarece există loc destul pe ambele părţi. Desigur, utilizatorul poate să-şi achiziţioneze un aparat separat care să-i extindă porturile, însă e o cheltuială care putea fi evitată.

Partea dreaptă a modelului de la Sony e echipată cu un port HDMI, VGA, Ethernet şi un jack de 3.5 mm.

Performanţă satisfăcătoare

Sony VAIO SVT1311M1ES dispune de un procesor Intel Core i3-2367M la frecvenţa de 1.40GHz şi o memorie DDR3 SDRAM de 4 GB, ce poate fi actualizată până la 8 GB. În timpul testelor de benchmark realizate cu programul PCMark 7 Professional Edition, modelul testat a totalizat un scor de 2380, iar redarea clipurilor video în rezoluţie 720p sau Full HD 1080p a fost fără reproşuri.

Poate cea mai interesantă caracteristică hardware a dispozitivului o reprezintă capacitatea de stocare hibrid SATA şi SSD. Hard-disk-ul SATA de 320 de GB e partea pe care se poate stoca efectiv informaţii, poze, clip-uri video şi aşa mai departe, în timp ce SSD-ul de 32 GB e folosit pentru a oferi o pornire rapidă a sistemului de operare ce rulează pe dispozitiv. Această metodă hibrid funcţionează de minune. Mai mult, din punct de vedere financiar, decizia de a adăuga un hard-disk în loc de un SSD cu o capacitate de stocare mare reprezintă cu siguranţă un motiv de bucurie pentru clientul ce nu doreşte să cheltuiască o sumă foarte mare de bani pe un ultrabook.

Ecranul WXGA de 13.3 inchi nu e deloc spectaculos. Cu o rezoluţie de 1366 x 768, display-ul nu e cel mai bun de pe piaţă, iar denaturarea ce apare când îl privim din mai multe unghiuri de vizualizare e o problemă destul de serioasă. Când l-am folosit în mediu exterior, în condiţii de lumină puternică, am avut dificultăţi în a distinge anumite culori. Deasupra ecranului găsim o cameră web de 1.3 megapixeli pentru convorbiri prin internet.

Boxele sunt destul de bune, redarea audio fiind clară şi cu puţine distorsiuni, chiar şi la volum maxim.

Concluzii

Design-ul elegant din aluminiu face o primă impresie bună însă acest lucru afectează greutatea dispozitivului. Procesorul i3 reduce din preţ, însă şi din performanţă. Hard-disk-ul hibrid garantează pornire instantanee şi spaţiu suficient de stocare. La urma urmei, ultrabook-ul e perfect pentru cei ce caută un dispozitiv accesibil din punct de vedere financiar şi care să ofere în acelaşi timp rezultate satisfăcătoare. Sony VAIO SVT1311M1ES se află undeva la mijloc în linia dispozitivelor ultra-portabile, iar la preţul de 3.400 RON nu pare deloc o alegere regretabilă.

Etichete: , , ,