IBM face un pas important pentru viitorul procesoarelor

Scris de | 29 octombrie, 2012
IBM face un pas important pentru viitorul procesoarelor

Cercetătorii IBM au anunţat că au realizat un prim chip cu 10.000 de tranzistori construit cu ajutorul nano tuburilor din carbon. Cifra de 10.000 poate să pară prea puţin impresionantă dacă luăm în considerare procesoarele de siliciu ce integrează câteva miliarde de tranzistori (2.2 miliarde în cazul unui Core i7), însă este un prim pas extrem de important pentru această tehnologie care are un potenţial uriaş.

„Nano tuburile din carbon au fost în mare măsură curiozităţi de laborator până acum din punct de vedere al aplicaţiilor microelectronice. Motivaţia de a lucra cu acestea este însă faptul că la dimensiuni microscopice nano tuburile oferă rezultate mai bune decât tranzistorii realizaţi din orice alt material”, a declarat Supratik Guha, Director al Physical Sciences în cadrul IBM Research.

Mai precis procesul de miniaturizare constantă care a permis respectarea legii lui Moore (numărul de tranzistori de pe un chip se dublează odată la 18 luni) va fi din ce în ce mai greu de susţinut folosind tehnologiile actuale, iar tuburile din carbon ar putea reprezenta soluţia.

Ce este un nanotub din carbon? Straturi de carbon cu grosimea de 1 atom se pot rula pentru a forma nano tuburi ce pot fi folosite apoi ca tranzistori pe un chip. Aceste tuburi ating o grosime de 10.000 de ori mai mică decât cea a unui fir de păr.

Pe lângă avantajele la capitolul dimensiuni (se pot realiza tranzistori cu suprafaţa de câţiva zeci de atomi) tuburile din carbon oferă şi proprietăţi electrice mai atractive decât siliciul. Electronii se mişcă mai rapid în tranzistorii din carbon decât în cei din siliciu, rezultatul fiind viteze mai mari în transmiterea de date.

Procesul de construcţie este însă şi el mult mai dificil, fiind necesară o puritate extrem de ridicată a nanotoburilor. Plasarea acestora este la rândul ei mult mai complicată. Din fericire cercetătorii IBM au declarat că fac progrese la ambele capitole.

Etichete: , , , , ,